2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa "icke champagnen" Italien kan uppbringa

Livets Goda 28 Sep, 2016
Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad i distriktet Champagne att han bestämde sig för att producera viner efter samma metod på hemmaplan, i Trento i norra Italien. Det visade sig att förutsättningarna för att odla pinot noir och chardonnay var fantastiska och detta var starten till en framgångssaga. Man har samma seriösa ambitioner i vingårdarna, som de bästa i Champagne, men hos Ferrari gör man sin egen stil av viner med Trentinos särpräglade förutsättningar i flaskan. Och det gör man bra, riktigt bra, vilket inte minst visar sig i veckans Dryckestips – 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore.

Detta är producentens prestigevin som endast görs vi de bästa årgångarna. Tiden på sin jästfällning är minst 8 (!) år. Druvblenden lyder 100 procent chardonnay och druvorna kommer ifrån vingården Maso Pianizza vilken ligger på 500-600 meters höjd. Av denna årgång producerades endast 35.000 buteljer totalt.

Livets Goda om 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Någonstans där i landskapet mellan prosecco och champagne huserar Ferraris mousserade viner i form av elegans, pris och smakupplevelse. Man har en hög, välförtjänt svansföring och det är hästlängder bättre än prosecco och ett fullgott komplement eller alternativ till den vardagschampagne man nu än må föredra. Sedan slår man även till i det högsta segmentet med sin Giulio Ferrari Riserva del Fondatore där den mest kräsne champagne-älskande divan hittar in i. För det här är riktigt intressant och bra! Aromen från glaset bjuder på en förförande hint av mogen frukt med toner av brioche på en mineralisk botten, en touch sötlakrits tillsammans med nougat, en fint integrerad syra och en läcker smörnötighet med fräschör.

Smakspelet överträffar de höga förväntningarna vi så långt bjudits på och får med sig allt som doftspektrat visat upp och kryddar tillställningen med vindar av citrus, äpple och rabarberblad. Det är en komplex och ytterst njutningsfull resa som avslutas torrt med bibehållen frukt. Det här är i dagsläget det bästa som Italien kan uppbringa i mousserande väg och vi kan nog inte komma högre i poäng beträffande ”champagne” som inte får kallas eller är champagne.

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore briljerar och får oss med lätthet att kliva utanför den ”champagne-box” vi alltid tenderar att hamna eller befinna oss i. Det råder nya tider nu…

94+ poäng / Livets Goda

2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore
Nr 78982 (75 cl), 775 kr
Trento, Italien

Servering: Denna butelj går alldeles utmärkt att avnjuta som den är, men den tar även fram matlockelse. Det är en lyxig måltidsdryck samtidigt som det är en törstsläckare av rang!


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet