"2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa ""icke champagnen"" Italien kan uppbringa"

Livets Goda 28 Sep, 2016
Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad i distriktet Champagne att han bestämde sig för att producera viner efter samma metod på hemmaplan, i Trento i norra Italien. Det visade sig att förutsättningarna för att odla pinot noir och chardonnay var fantastiska och detta var starten till en framgångssaga. Man har samma seriösa ambitioner i vingårdarna, som de bästa i Champagne, men hos Ferrari gör man sin egen stil av viner med Trentinos särpräglade förutsättningar i flaskan. Och det gör man bra, riktigt bra, vilket inte minst visar sig i veckans Dryckestips – 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore.
"Detta är producentens prestigevin som endast görs vi de bästa årgångarna. Tiden på sin jästfällning är minst 8 (!) år. Druvblenden lyder 100 procent chardonnay och druvorna kommer ifrån vingården Maso Pianizza vilken ligger på 500-600 meters höjd. Av denna årgång producerades endast 35.000 buteljer totalt. Vinet finner ni på Systembolaget här >> Livets Goda om 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Någonstans där i landskapet mellan prosecco och champagne huserar Ferraris mousserade viner i form av elegans, pris och smakupplevelse. Man har en hög, välförtjänt svansföring och det är hästlängder bättre än prosecco och ett fullgott komplement eller alternativ till den vardagschampagne man nu än må föredra. Sedan slår man även till i det högsta segmentet med sin Giulio Ferrari Riserva del Fondatore där den mest kräsne champagne-älskande divan hittar in i. För det här är riktigt intressant och bra! Aromen från glaset bjuder på en förförande hint av mogen frukt med toner av brioche på en mineralisk botten, en touch sötlakrits tillsammans med nougat, en fint integrerad syra och en läcker smörnötighet med fräschör. Smakspelet överträffar de höga förväntningarna vi så långt bjudits på och får med sig allt som doftspektrat visat upp och kryddar tillställningen med vindar av citrus, äpple och rabarberblad. Det är en komplex och ytterst njutningsfull resa som avslutas torrt med bibehållen frukt. Det här är i dagsläget det bästa som Italien kan uppbringa i mousserande väg och vi kan nog inte komma högre i poäng beträffande ”champagne” som inte får kallas eller är champagne. 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore briljerar och får oss med lätthet att kliva utanför den ”champagne-box” vi alltid tenderar att hamna eller befinna oss i. Det råder nya tider nu… 94+ poäng / Livets Goda >> 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Nr 78982 (75 cl), 775 kr Trento, Italien Servering: Denna butelj går alldeles utmärkt att avnjuta som den är, men den tar även fram matlockelse. Det är en lyxig måltidsdryck samtidigt som det är en törstsläckare av rang!"

Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet