2016 Vacqueyras Garrigues från biodynamiska Montirius - en toppårgång

Niklas Jörgensen 15 Mar, 2018
Vin Redan första sniffen indikerar vad som komma skall; man liksom bara känner hur vinet vibrerar av liv och en rysning av välbehag går genom kroppen. Doften från de mäktiga lavendelodlingarna fläktar förbi tillsammans med örtbuketten, den röda bärfrukten är klingande ren och det hela sjunger ut sitt ursprung södra Rhône, tolkat av en av de mest konsekventa och pålitliga producenterna de senaste två decennierna i regionen - Domaine Montirius.

Det är lätt att gilla Montirius. Trots en viss storlek på egendomen som närmar sig 60 hektar så har man i mer än 20 år arbetat biodynamiskt, certifierat sedan 1999, och det har onekligen bidragit till att vare sig det är Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône eller Vaucluse i glaset, så finner du respektive appellations särprägel i vinerna. Avsaknaden av ek i processen gör såklart sitt till och förklarar delvis den oförvanskade och så rena bärfrukten vinerna uppvisar. 100% ekfria som producenten själv säger och istället väljer kärl av cement för vinernas uppfostran.

Cement plus avstjälkning av druvorna innebär ingen förstärkt tanninstruktur, något som inte heller behövs. Montirius jobbar med en hel del riktigt gamla rankor med naturligt lågt skördeuttag, främst grenache men även syrah och mourvèdre och man använder såklart den naturliga jästen som tack vare biodynamiken och omvårdnaden av vingårdarna säkerställer att den naturliga mikrofloran frodas.

Imorgon, fredagen den 16 mars, släpps det 6,000 flaskor i det tillfälliga sortimentet av 2016 Vacqueyras Garrigues från Domaine Montirius. Redaktionen har provat.

2016 Vacqueyras Garrigues, Domaine Montirius

Först ut var Gigondas men kort därefter blev Vacqueyras den andra Côtes du Rhônes Villages som för snart 30 år sedan upphöjdes till AOC. Här behöver vi inte prata om en mini-Chateauneuf-du-Pape, Vacqueyras står nämligen fint på sina egna ben och särskilt då i 2016 sjunger det lite extra. Om 2015 var ett år i värmens tecken och som resulterade i mer bombastiska viner så handlar 2016 om balans mellan komponenterna. Något som skiner genom i denna Garrigues där grenache dominerar med sina 70% och resterande del är syrah. Rankornas ålder snittar på 65 år.

Färgmässigt en ungdom med visst blårött djup men ändå med transparens. Inbjudande, omfamnande bouquet med lavendelängar, färskkrossade hallon, örtbukett, ett stänk körsbär och björnbär, pepprighet, animaliska toner och så dök det visst upp en hallonskalle också. I gommen en sval men rik bärfrukt, initial sälta, nästan saftig i sin framtoning men ändå med djup i strukturen, mogna tanniner och syra med precision. Alkoholen klockar in på 14,5% enligt etiketten men det sista man skänker en tanke är just detta - allt är i balans. Dag två, jo vi kan inte låta bli att testa den även då, så är harmonin än större.

Utan tvekan en av de bästa Vacqueyras Garrigues från Montirius som varit i våra glas. Lär utvecklas under ett antal år men det finns något med den ungdomliga karaktären som Montirius lyckas fånga på ett fenomenalt och personligt vis.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 91 LGP

2016 Vacqueyras Garrigues kostar 179 kronor och släpps under morgondagen. Du finner länk till Systembolaget och vinet här.

Importör i Sverige: TM Kvalitetsviner AB


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet