300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Livets Goda 18 Jan, 2018
Övrigt Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I dag lanserar kafferosteriet Löfbergs ett kaffe som ska revolutionera marknaden och bidra till hållbar utveckling. Detta kaffe är dessutom gratis. Det handlar om kaffeslatten – det kaffe som aldrig dricks upp och som många inte reflekterar över.

Varje dag häller svensken ut en hel kopp kaffe hemma i slasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen, visar Löfbergs beräkningar.

– Vi vill sätta fokus på det här slöseriet, där var tredje kopp kaffe går rakt ut i avloppet. Det är ett onödigt svinn som gör att miljöbelastningen från produktionen blir onödigt stor, säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.

Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en ny Sifoundersökning som Löfbergs har låtit genomföra. Sifoundersökningen visar också att bara tre av tio kaffedrickare, 31 procent, alltid tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Upp till kamp mot kaffeslattarna 
Samtidigt står världens kaffeproduktion inför stora utmaningar. Till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på gott kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.

– Vi vill att du som konsument väljer ett riktigt hållbart kaffe och tar vara på det kaffe som du brygger. Tillsammans kan vi bidra till en positiv utveckling, säger Lars Appelqvist.

I dag berättar Löfbergs mer om kampanjen #caffeslatte på en pressträff klockan 15.00 på Löfbergs Rosteri & Kaffebar på Kungsgatan 3 i Stockholm. 

>> Se filmen om #caffeslatte här! 

Tips: Så gör du för att minska ditt kaffesvinn- Brygg och häll upp en mindre mängd åt gången

  • Häll upp på termos så kaffet håller sig varmt längre
  • Frys in till isbitar
  • Gör iskaffe eller drinkar
  • Använd till att baka – exempelvis chokladdesserter
  • Använd i matlagningen – till exempel inläggning eller marinad

Fakta: Kaffesvinnet i Sverige 

  • Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
  • Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
  • En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
  • Det motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år
  • Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller 

Om Sifoundersökningen
Undersökningen genomfördes under perioden 27–31 december 2017 som onlineintervjuer av Kantar Sifo. 1 077 svenskar över 18 år som dricker kaffe minst en gång i månaden svarade på följande fråga:

När du dricker kaffe, tänker du på att minimera det kaffe du häller ut?
Alltid: 31 procent
Oftast: 30 procent
Sällan: 17 procent
Aldrig: 19 procent
Vet ej: 3 procent


Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Vin Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen…
19 Nov, 2018

Conaxess Trade är stolta att presentera nytt samarbete med Kavli

Övrigt Svenska Kavli och Conaxess Trade Sweden har tecknat nytt samarbetsavtal.…
19 Nov, 2018

Buustamons Fjällgård återigen på prispallen på Världens största Skidgala

Mat och Restaurang För andra året i rad vann Buustamons Fjällgård pris som…
19 Nov, 2018

Ett julbord i tiden från Middagsfrid

Mat och Restaurang Lite grönare, enklare, trendigare, billigare – och gjorda för att…
19 Nov, 2018

Lansering av Dry Island i dag klockan 10:00

Whisky och Bourbon I dag klockan tio lanseras Dry Island Gin på den…
19 Nov, 2018

Dagens släpp av Ornellaia + kommande från Opus One

Vin Den 6 december tillgängliggörs en mycket begränsad kvantitet från Opus…
16 Nov, 2018
Artikelarkivet