300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Livets Goda 18 Jan, 2018
Övrigt Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I dag lanserar kafferosteriet Löfbergs ett kaffe som ska revolutionera marknaden och bidra till hållbar utveckling. Detta kaffe är dessutom gratis. Det handlar om kaffeslatten – det kaffe som aldrig dricks upp och som många inte reflekterar över.

Varje dag häller svensken ut en hel kopp kaffe hemma i slasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen, visar Löfbergs beräkningar.

– Vi vill sätta fokus på det här slöseriet, där var tredje kopp kaffe går rakt ut i avloppet. Det är ett onödigt svinn som gör att miljöbelastningen från produktionen blir onödigt stor, säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.

Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en ny Sifoundersökning som Löfbergs har låtit genomföra. Sifoundersökningen visar också att bara tre av tio kaffedrickare, 31 procent, alltid tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Upp till kamp mot kaffeslattarna 
Samtidigt står världens kaffeproduktion inför stora utmaningar. Till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på gott kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.

– Vi vill att du som konsument väljer ett riktigt hållbart kaffe och tar vara på det kaffe som du brygger. Tillsammans kan vi bidra till en positiv utveckling, säger Lars Appelqvist.

I dag berättar Löfbergs mer om kampanjen #caffeslatte på en pressträff klockan 15.00 på Löfbergs Rosteri & Kaffebar på Kungsgatan 3 i Stockholm. 

>> Se filmen om #caffeslatte här! 

Tips: Så gör du för att minska ditt kaffesvinn- Brygg och häll upp en mindre mängd åt gången

  • Häll upp på termos så kaffet håller sig varmt längre
  • Frys in till isbitar
  • Gör iskaffe eller drinkar
  • Använd till att baka – exempelvis chokladdesserter
  • Använd i matlagningen – till exempel inläggning eller marinad

Fakta: Kaffesvinnet i Sverige 

  • Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
  • Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
  • En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
  • Det motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år
  • Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller 

Om Sifoundersökningen
Undersökningen genomfördes under perioden 27–31 december 2017 som onlineintervjuer av Kantar Sifo. 1 077 svenskar över 18 år som dricker kaffe minst en gång i månaden svarade på följande fråga:

När du dricker kaffe, tänker du på att minimera det kaffe du häller ut?
Alltid: 31 procent
Oftast: 30 procent
Sällan: 17 procent
Aldrig: 19 procent
Vet ej: 3 procent


Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet