4 tips till dig som vill lagra öl

Livets Goda 26 Feb, 2018
Whisky och Bourbon Hur mycket man än kan önska så håller sig inte en öl för alltid. En del öl ska drickas så färska som möjligt medan en del går alldeles utmärkt att lagra en längre tid. Hur ska man då veta om en öl kan sparas till nästa tillfälle och hur kommer den stå sig om man lämnar den i källaren i flera år? Här kommer lite tips att tänka när det gäller förvaring av öl.

Världsberömda trappistbryggeriet Chimay. På bilden Chimay Blå årgång 1997 och 1999.

Naturligtvis finns det ingen specifik tidslinje för när en öl åldras och blir ”ofräsch”. Men det finns några regler man kan förhålla sig till för att se om ölen går att lagra.

1. Hög alkoholhalt
Generellt har alkohol en konserverande effekt i alla sammanhang. Ju högre alkoholhalt ölen har ju längre kan du lagra den. Helst bör den ligga över 7%.

2. Rätt ölstil
Vissa ölstilar är bättre att lagra än andra. Är det en suröl eller en rököl så kan du oftast ta det lugnt och låta den stå i källaren länge. Exempelvis lambic producenten Boon’s produkter har ett bäst föredatum som ligger 20 år fram i tiden. Därutöver kan de i rätt förhållanden lagras i säkert 20 år till.

Surölsmästaren Frank Boon diskuterar lagring.

Ale brukar generellt utvecklas mycket väl då ölet lagras. Tumregeln är att ju mörkare ölen är desto bättre lagringsegenskaper har den. Oftast har dessa öl hög alkoholhalt (över 7 procent) och även en del sötma.

Ölstilar som fungerar utmärkt att lagra:

  • Belgisk mörk ale
  • Trappist (ingen stil, men ofta lagringståliga ölsorter)
  • Barley wine
  • Strong ale
  • Old ale
  • Barrel aged ale
  • Imperial stout & porter
  • Geuze
  • Flamländsk röd- och brunöl

Vissa öl säljs opastöriserade med jäst kvar i flaskan vilket gör att ölet utvecklas extra bra över tid.

Öl från Rodenbach lämpar sig mycket väl för lagring.

3. Optimala lagringsförhållanden
Temperaturen i ölkällaren bör ligga mellan 8-12 grader (ju varmare desto snabbare mognar ölet). Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn över tid. Lagrar man öl med naturkork är det bra om det finns en viss luftfuktighet så att inte korken torkar. Tänk på att ett kylskåp oftast håller för låg luftfuktighet.
Det ska naturligtvis vara mörkt i en ölkällare. Solljus är ölets värsta fiende.

 En av världens största samlingar av lagrad öl göms här inne.

4. Lagra din öl stående
Öl ska förvaras stående. Var man än väljer att förvara öl så se till att de inte ligger ner. Att förvara ölet stående minimerar ölets yta som kommer i kontakt med luften i flaskan. Ju mindre luft som kommer i kontakt med ölen ju mindre blir oxideringen av ölet. Därmed har också storleken på flaskan betydelse.

Det råder en stor debatt om hur man ska lagra en öl med naturkork. Stående upprätt eller lägga den ner som ett vin. Det som ändå verkar vara det sätt som gynnar ölen mest är att lagra den stående. Världsberömda trappistbryggeriet Chimay, som har en av världens största samlingar av lagrad öl, förvarar alla sina öl stående.

Att förvara en öl liggande under lång tid kan skapa en jästring (eller vattenmärke) inne i flaskan, som inte kommer att lösa sig. Att lagra en öl upprätt kommer att säkerställa att jästen komprimeras till botten av flaskan.

Innis & Gunn Vintage är såkallad bottle-conditioned, där man lämnat jäst kvar i flaskan.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet