90 poäng, med en kurva uppåt för 2013 Ruffino Riserva Ducale

Livets Goda 26 Apr, 2018
Vin Kusinerna Ilario och Leopoldo startade 1877 firman I.L. Ruffino och framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann deras chiantivin utmärkelser och 1890 valde Hertigen av Aosta vinet till sitt favoritvin - därav namnet Riserva Ducale som betyder hertigens reserva. Riserva Ducale är för övrigt det enda italienska vin som får lov att använda ordet "Riserva" i sitt namn eftersom det existerade redan innan Riserva blev en laglig beteckning på hur viner i Chianti ska lagras. Ruffino Riserva Ducale är således vårt Dryckestips denna vecka.

Livets Goda om 2013 Ruffino Riserva Ducale
Ett vin som inte slutar att överraska på oss positivt. Sex månader efter första blindprovningen av vinet så har vi ånyo genomgått proceduren och faktum från vårt första omdöme kvarstår: denna klassiker har en tidlös melodi som gör att vi kan ”spela upp” vinet om och om igen då den hanterar konkurrensen från dagens nymodigheter väldigt väl. Det är ett vin som emellanåt hamnar på skuggsidan av mycket annat men när det väl kliver ur skuggorna igen, som det alltid på något sätt gör, så känns det fortfarande både fräscht och spelar med välstämda toner, oavsett årgång. Vinhuset hanterar de olika förutsättningarna som råder för varje årgång briljant.

Så, efter sex månaders ”skilsmässa” så har vi återförenats och konstaterar att vinet vuxit till sig ytterligare. Det vilar fortfarande en sensuellt yppig, mineraliskt grussilkig tanninstruktur i vinet som ger ett smakfullt motstånd och frukten har fått en viss mognadston utan att tappa leklusten. Rödslingad och ung, finlemmat kryddig körsbärsfrukt med syrlig fräschör och spänst leder orkestern och bandmedlemmarna i bakgrunden kompletterar stjärnan med balanserade inslag av mörka vinbär, vegetala toner som komponerats i lavendelträdgården och integrerade tobaksinstick med en lättsam lakritsslöja.

Så, vi förtydligar: bandet heter som sin stjärna Ruffino Riserva Ducale anno 2013 och det är sammansvetsat och välspelande, de melankoliska melodierna sitter fortfarande stensäkert. Dagsformen är formidabel!

90 poäng, med en kurva uppåt.. /Livets Goda

2013 Ruffino Riserva Ducale
Art.nr 79652, 155 kr, 13,5%
Toscana, Italien

Lagringspotential:
Ja, detta är en mycket slitstark årgång av vinet, samtidigt som det är väldigt inbjudande idag.

Vinet kommer tillsammans med en tubformad presentförpackning, vilket passar att ge bort som gåva.

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Produktion
Druvorna kommer från vingårdar som ligger mellan 290-450 meter över havet. Vinet jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar vid en temperatur av 28°C under 8 dagar och skalen fick macera ytterligare 8 dagar. Vinet har lagrats i 24 månader som fördelas både på stora ekståndare, rostfritt stål och cementtankar. Vinet lagras även tre månader efter buteljeringen. Druvsammansättning är minst 80% sangiovese och resten cabernet och merlot.


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet