91 poäng till Hugel Gentil 2016 - En elegant slipad och smakfull gestalt

Livets Goda 17 Apr, 2018
Vin Hugel har med de senaste årgångarna centrifugerat sitt arbete och rykte och står idag starkare, hungrigare och vassare än någonsin tidigare. Att kvaliteterna alltid funnits där är inga nyheter, men säkerheten, kunskapen och självförtroendet i det man gör och till 100 procent få fram det på mer frekvent nivå är lite mer färskvara. ”Gentil” betyder; fin, elegant, stilig, givmild och så vidare. Och det är de facto uttryck som vi, också, kan ta till med här i årgång 2016 av vinet. Hugel Gentil 2016 är således veckans Dryckestips.

Livets Goda om Hugel Gentil 2016
Med årgång 2015 lyfte Gentil sig själv upp till en mycket respektabel nivå i vinsammanhang och inom sitt prisläge, och i årgång 2016 är vinet ännu vassare och skarpögd. Den generösa och starka fruktigheten som 2015 visade upp är stark även i 2016, men i denna årgång spelar frukten mer tillsammans med sin uppväxtterroir. Det finns en känslighet i druvorna i 2016 som på ett mycket vackert sätt öppnar sig och plockar upp signalerna i sin omgivning och jordmån på ett annat vis.

Det skapar en mineraliskt torr struktur med bra intensitet men samtidigt med en silkigt fyllig känsla där syra och sötma vandrar med händerna ömt i varandra. Frukten bär en exotisk och lätt aromatisk honungspenslad yttring sina inslag från krusbär, fläder, persika, äpple, päron, anis, fänkål och aprikosmarmelad, allt i en väl legerad och smakfull skepnad. Det vilar överlag en mycket behagfull och elegant slipad kraft i vinets temperament som är både tillgänglig för oss idag och lagringsduglig för konsumtion imorgon.

Gentil 2016 är summerat en liten pärla och mer vital än någonsin.

91 poäng / Livets Goda

Hugel Gentil 2016
Nr 2108, 115 kr, 12,5%
Alsace, Frankrike

Druvblend:
Gewurztraminer 18%, pinot gris 19%, sylvaner och pinot blanc 41%, muscat 5% och riesling 17%.

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>

Kort om familjen Hugel
Familjen Hugel har gjort vin i den idylliska byn Riquewihr sedan 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. Idag håller den 12:e generationen Hugel i trådarna och den 13:e står ivrigt redo att ta över. Familjen råder över 25 ha mark och köper in druvor från ytterligare ca 100 ha. Hugel var vidare den första producenten att experimentera med och skapa de söta vinerna ”vendange tardive” och ”selection de grains nobles”, men mest känd är man kanske för sina eleganta och mineraldrivna torra viner.

Bild: f.v Stephen, Andrew, Jean Philippe, marc, 13e generationen; Marc André & Jean Frédéric. Foto Joel Gernet, Basler Zeitlind Online


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet