92 poäng till Billecart-Salmon Brut Rosé

Livets Goda 11 Apr, 2018
Vin Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av experter hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad och traditionsbunden champagnefirma som i år firar 200-årsjubileum och i veckans Dryckestips har vi provat producentens Brut Rosé.


Livets Goda om Billecart-Salmon Brut Rosé
En bra, förförisk och mycket god champagne har vi här. Skönt balanserade smultron- och jordgubbstoner i par med viol och salmiak liksom spänst i moussen bereder vägen och fylls på med inslag av grapefrukt och körsbär. Längre in i smakresan spårar vi även en viss brioche och champagnens komplexitet växer ut i glaset med en floral ton. Och samtidigt som frukten är juicy, saftig och charmig med en flirtande sötma så finns det en syrlig sträng liksom en småstenig mineralitet som balanserar, parerar och legerar ihop festen till en elegant och fräsch upplevelse med den rätta torra skärpan. Frukten är för övrigt inte bara charmig, den har kraft och substans vilket den visar i långa hänget i avslutet. Kvalitet, kraft, substans och charm, dessutom sinnligt god, ja, Billecart-Salmon Brut Rosé bjuder på det mesta av det bästa och är en värdig investering i temat roséchampagne. Det är liksom bara att unna sig!

92 poäng / Livets Goda

Billecart-Salmon Brut Rosé
Nr 7758, (75 cl), 559 kr, 12%
Champagne, Frankrike

Plus för att champagnen även finns som halvflaska på samma artikelnummer, 299 kr

Tips: Champagne blir till en god vän i kombination med lantchips och charkuterier av klass.

Champagnen finner ni på Systembolaget här >>

Historia och unik metod
Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor, vartefter man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från vinifieringsanläggningen. Många av dessa odlare hittar man i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den del av musten som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus.

Nyfiken på mer?
Läs gärna Livets Godas champagnesnack med Antoine Billecart här

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet