21 november - Persisk vinafton med Dariuosh Winery, föreläsning samt dansuppvisning med Parvaz

Vin Upplev vad som hänt i den persiska vinkulturen sedan antiken och efter revolutionen 1979. Följ med på en persisk vinresa från staden Shiraz till Napa Valley, Kalifornien!
Detaljer
Tid: 21/11, 2017 18:00 - 22:00
Plats: Shahrzad

- Kvällens föreläsning om den persiska vinhistorien hålls av Ashk Dahlén

- Under kvällen framför dansgruppen Parvaz traditionell persisk vindans

- Vinprovning tillsammans med Michel Jamais

- Shahrzad serverar utvalda persiska smårätter till vinprovningen.

Om kvällen:

I Haji Piruz Tappe i nordöstra Iran har amerikanska forskare funnit en samling lerkärl som visats sig vara 7 400 år gamla. De är faktiskt de äldsta bevisen på att människor lyckats framställa vin av druvor.
Kvinnorna deltog ofta i dryckeslag och banketter. Den dåtida persiska överklassen kunde tack vare det stora persiska riket låta hämta viner från avlägsna platser och njuta av dessa vid festliga tillfällen.
En viktig person var saqi, munskänken, som smakade av vinet och hällde upp det åt gästerna. Hon hade historiskt sett en central ställning vid de kungliga hoven och furstehusen i det gamla Persien. Saqi höll uppsikt över det kungliga vinförrådet, var ansvarig för att inget gift blandades i vinet och avsmakade det innan det serverades vid banketter, som en dåtidens Sommelier.Tyvärr föll de antika dryckestraditionerna stegvis i glömska.

Den 12 oktober har du möjligheten att uppleva en smakresa från det gamla persiska vindistrikten Shiraz, Qazvin, Malayer och Takestan till Darioush vineri i Napa Valley, Kalifornien. Kvällen ger spännande svar på vad som verkligen hänt med den persiksa vinkulturen efter revolutionen 1978. Shahrzad serverar utvalda persiska smårätter till vinprovningen.

Boka ditt bord på www.shahrzad.se.
Pris: 1 000 kr per person.