Alfred Gratien Brut Rosé - en rosa Champagne som sticker ut

Niklas Jörgensen 12 Apr, 2018
Vin Det är något visst med Champagne från Alfred Gratien. Självklart det faktum att vinerna jäser och lagras i barrique, reservvinerna vilar i större foudre, men även att man medvetet blockar den malolaktiska omvandlingen ger husets viner en särprägel. Med fjärde generationen Jaeger vid vinmakarrodret, Nicolas Jaeger har nu styrt och ställt sedan 2007, så har firman dessutom tagit ett par kliv uppåt på kvalitetsstegen - något som onekligen märks i Alfred Gratien's Brut Rosé.

Gratien's rosé är lite stöddigare än flertalet rosa skumpor, något som enkom ska läsas positivt. Att medvetet blockera den malolaktiska omvandlingen, något man för övrigt gör med samtliga sina viner, ger ett vin med mer distinkt syra och fräsighet men faten bidrar såklart till att detta ändå tonas ner något. Just eken är aldrig ny utan det rör sig om minst fyra år gamla fat som man köper in från Chablis; deras smakeffekt från rostningen är således snudd på obefintlig och istället är det andra effekter av ekfatslagring som ger vinerna sin utmärkande karaktär. Rosén har 2012 som bas, ett år som redan hyllas friskt och där särskilt pinot noir nått särdeles imponerande nivå. Tyvärr är mängden pinot nämnda år begränsad och då passar det att producera ett stilla vin som sedan kan pytsas ner i champagnen. I detta fall, pinot noir från äldre rankor i Bouzy och mängden är drygt en tiondel i vinet som i övrigt är drygt hälften chardonnay men även en betydande del pinot meunier ingår. Reservvinet i rosén är från årgång 2011.

Att det kräver lite mer ökar såklart bara dess användningsområde och särskilt charkbrickan ropar på vinet; inte minst lufttorkade skinkor och lagom fet och mild salami får det att sjunga lite extra. För det här är en matvänlig Champagne med markerad syra, integrerad dosage och samtidigt ett extra djup i frukten tack vare faten.

Alfred Gratien Brut Rosé
Aningen mer djup i färgen som drar åt orangerosa i sin nyans. Bouqueten uppvisar dels begynnande mognadstoner men även livliga röda bärnyanser såsom jordgubbar, vinbär och vildhallon. Doftintrycket kompletteras av rosenblad, kaksmulor och ett stänk örter och granatäpple. I gommen en relativt fyllig stil med viss täthet, skönt brödiga toner, vinbärs- och jordgubbssyrlig bärighet, distinkt syra men också en rondör som harmonierar väl med friskheten. Dosagen, som är på 8 gram, integreras väl tack vare syran och är dessutom behövlig för balansen. Faktum är att huset successivt sänkt dosagen i sina viner under det senaste decenniet. Eftersmaken är lätt örtig och får en att hinna tänka såväl blodgrape som tranbär och svagt rostade nyanser innan den klingar av.

God idag men mår definivt bra av ytterligare utveckling i flaska. Alfred Gratien's Brut Rosé återfinns i beställningssortimentet och kostar 329 kr. Artikelnummer 78332 eller länk till Systembolaget finner du här.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Importör i Sverige: Henkell & Co Sverige AB

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet