Alfred Gratien Brut Rosé - en rosa Champagne som sticker ut

Niklas Jörgensen 12 Apr, 2018
Vin Det är något visst med Champagne från Alfred Gratien. Självklart det faktum att vinerna jäser och lagras i barrique, reservvinerna vilar i större foudre, men även att man medvetet blockar den malolaktiska omvandlingen ger husets viner en särprägel. Med fjärde generationen Jaeger vid vinmakarrodret, Nicolas Jaeger har nu styrt och ställt sedan 2007, så har firman dessutom tagit ett par kliv uppåt på kvalitetsstegen - något som onekligen märks i Alfred Gratien's Brut Rosé.

Gratien's rosé är lite stöddigare än flertalet rosa skumpor, något som enkom ska läsas positivt. Att medvetet blockera den malolaktiska omvandlingen, något man för övrigt gör med samtliga sina viner, ger ett vin med mer distinkt syra och fräsighet men faten bidrar såklart till att detta ändå tonas ner något. Just eken är aldrig ny utan det rör sig om minst fyra år gamla fat som man köper in från Chablis; deras smakeffekt från rostningen är således snudd på obefintlig och istället är det andra effekter av ekfatslagring som ger vinerna sin utmärkande karaktär. Rosén har 2012 som bas, ett år som redan hyllas friskt och där särskilt pinot noir nått särdeles imponerande nivå. Tyvärr är mängden pinot nämnda år begränsad och då passar det att producera ett stilla vin som sedan kan pytsas ner i champagnen. I detta fall, pinot noir från äldre rankor i Bouzy och mängden är drygt en tiondel i vinet som i övrigt är drygt hälften chardonnay men även en betydande del pinot meunier ingår. Reservvinet i rosén är från årgång 2011.

Att det kräver lite mer ökar såklart bara dess användningsområde och särskilt charkbrickan ropar på vinet; inte minst lufttorkade skinkor och lagom fet och mild salami får det att sjunga lite extra. För det här är en matvänlig Champagne med markerad syra, integrerad dosage och samtidigt ett extra djup i frukten tack vare faten.

Alfred Gratien Brut Rosé
Aningen mer djup i färgen som drar åt orangerosa i sin nyans. Bouqueten uppvisar dels begynnande mognadstoner men även livliga röda bärnyanser såsom jordgubbar, vinbär och vildhallon. Doftintrycket kompletteras av rosenblad, kaksmulor och ett stänk örter och granatäpple. I gommen en relativt fyllig stil med viss täthet, skönt brödiga toner, vinbärs- och jordgubbssyrlig bärighet, distinkt syra men också en rondör som harmonierar väl med friskheten. Dosagen, som är på 8 gram, integreras väl tack vare syran och är dessutom behövlig för balansen. Faktum är att huset successivt sänkt dosagen i sina viner under det senaste decenniet. Eftersmaken är lätt örtig och får en att hinna tänka såväl blodgrape som tranbär och svagt rostade nyanser innan den klingar av.

God idag men mår definivt bra av ytterligare utveckling i flaska. Alfred Gratien's Brut Rosé återfinns i beställningssortimentet och kostar 329 kr. Artikelnummer 78332 eller länk till Systembolaget finner du här.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Importör i Sverige: Henkell & Co Sverige AB

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet