Anna Nordström – med rätt att trendspana

Livets Goda 9 Feb, 2018
Övrigt Hon är en av Europas största kaffeexperter, och har vunnit medaljer på både SM och VM. Till vardags jobbar hon som specialkaffeansvarig på kafferosteriet Löfbergs, ett arbete där det gäller att ha koll på det senaste inom kaffevärlden. Här är Anna Nordströms tankar kring de hetaste trenderna just nu.

Först av allt, hur gör du för att ha koll på det som händer inom kaffevärlden?
Jag får input och inspiration från många olika ställen. Naturligtvis när jag träffar andra som jobbar med kaffe, och när jag är ute och reser. Sedan hänger jag en hel del på olika nätforum där jag följer allt från enskilda baristor och kaffebarer till stora kaffeorganisationer. När jag dyker på något extra spännande vill jag ofta testa själv på någon av våra kaffebarer. Senast handlade det om humlad Cold Brew – riktigt gott!

Vad kommer prägla kaffeåret 2018?
Överlag blir det mindre lullull och stereotyper, mer mångfald och äkthet. Du behöver inte ha skägg och tatuering, nu är alla oavsett kön, ursprung, sexuell läggning eller annat välkomna på riktigt i kaffevärlden. Sedan kommer kalla drycker fortsätta att vara heta, samtidigt som vetenskapligheten ökar. Vi mäter, väger och kontrollerar både vatten, kaffe och utrustning i allt högre utsträckning i jakten på den perfekta koppen.

Tre saker man absolut inte ska missa om man ska vara riktigt trendig?
Hmm… Det händer så mycket spännande, men ska jag välja tre trender vill jag nog lyfta:

1) Kallt kaffe – trenden med iskaffe och kallbryggt kaffe är hetare än någonsin. Nu handlar det ofta om att hitta korsbefruktningar med andra drycker. Att trycksätta sin Cold Brew på samma sätt som en stout (Nitro), eller att bland med humle, i drinkar eller i sin milkshake. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

2) Smarta maskiner – vi kommer använda mer och mer tekniska hjälpmedel i jakten på den perfekta koppen. Du kommer inte klara dig utan en automatisk tamper när du gör din espresso, eller en Hipster-bryggare där du kan justera och styra alla tänkbara inställningar med en app utifrån hur du vill att kaffet ska smaka.

3) Sluta slösa – sist men inte minst kommer vi att se ett ökat fokus på hållbarhet. Allt som spar resurser är lönsamt och bra för miljön. Kaffet är en del av matsvinnet, så att dricka upp det man häller upp är en självklarhet. Sedan kommer det att handla om allt från att göra te på kaffeblommor, miljövänliga förpackningar eller att göra kaffekoppar och möbler på kaffesump. För någon vecka sedan såg jag ett företag som säljer ätbara muggar, jag la en beställning direkt.

Spännande! Och vad kommer att vara helt ute?
Man ska naturligtvis låta den egna smaken styra, inte trender. Men vill man vara riktigt hipp ska man kanske undvika kaffe med riktigt mycket komjölk. Vill du ändå göra en stor latte så använd mandel-, soja eller havremjölk istället.

Avslutningsvis, hur och vilket kaffe dricker du helst just nu?
Åh, tiotusenkronorsfrågan! Just nu väntar jag på den nya skörden av vårt huskaffe från Brasilien som vi säljer på våra kaffebarer i Stockholm och Karlstad. Ett mellanrostat kaffe med toner av persika, nougat och mjölkchocklad. Blir extra gott i presskanna eller bryggtratt med pappersfilter.

Anna Nordström på Löfbergs har koll på kaffetrender

Fem snabba med Anna Nordström

Brygg eller espresso? Brygg.

Ljus eller mörkrostat? Mellanrost!

Med eller utan mjölk? Utan.

ICE Coffee eller Cold BrewCold Brew – gärna blandat med torkad humle.

Hemma eller på en kaffebar? Kaffebar. Älskar sorlet, dofterna och den kreativa miljön.


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet