Anna Nordström – med rätt att trendspana

Livets Goda 9 Feb, 2018
Övrigt Hon är en av Europas största kaffeexperter, och har vunnit medaljer på både SM och VM. Till vardags jobbar hon som specialkaffeansvarig på kafferosteriet Löfbergs, ett arbete där det gäller att ha koll på det senaste inom kaffevärlden. Här är Anna Nordströms tankar kring de hetaste trenderna just nu.

Först av allt, hur gör du för att ha koll på det som händer inom kaffevärlden?
Jag får input och inspiration från många olika ställen. Naturligtvis när jag träffar andra som jobbar med kaffe, och när jag är ute och reser. Sedan hänger jag en hel del på olika nätforum där jag följer allt från enskilda baristor och kaffebarer till stora kaffeorganisationer. När jag dyker på något extra spännande vill jag ofta testa själv på någon av våra kaffebarer. Senast handlade det om humlad Cold Brew – riktigt gott!

Vad kommer prägla kaffeåret 2018?
Överlag blir det mindre lullull och stereotyper, mer mångfald och äkthet. Du behöver inte ha skägg och tatuering, nu är alla oavsett kön, ursprung, sexuell läggning eller annat välkomna på riktigt i kaffevärlden. Sedan kommer kalla drycker fortsätta att vara heta, samtidigt som vetenskapligheten ökar. Vi mäter, väger och kontrollerar både vatten, kaffe och utrustning i allt högre utsträckning i jakten på den perfekta koppen.

Tre saker man absolut inte ska missa om man ska vara riktigt trendig?
Hmm… Det händer så mycket spännande, men ska jag välja tre trender vill jag nog lyfta:

1) Kallt kaffe – trenden med iskaffe och kallbryggt kaffe är hetare än någonsin. Nu handlar det ofta om att hitta korsbefruktningar med andra drycker. Att trycksätta sin Cold Brew på samma sätt som en stout (Nitro), eller att bland med humle, i drinkar eller i sin milkshake. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

2) Smarta maskiner – vi kommer använda mer och mer tekniska hjälpmedel i jakten på den perfekta koppen. Du kommer inte klara dig utan en automatisk tamper när du gör din espresso, eller en Hipster-bryggare där du kan justera och styra alla tänkbara inställningar med en app utifrån hur du vill att kaffet ska smaka.

3) Sluta slösa – sist men inte minst kommer vi att se ett ökat fokus på hållbarhet. Allt som spar resurser är lönsamt och bra för miljön. Kaffet är en del av matsvinnet, så att dricka upp det man häller upp är en självklarhet. Sedan kommer det att handla om allt från att göra te på kaffeblommor, miljövänliga förpackningar eller att göra kaffekoppar och möbler på kaffesump. För någon vecka sedan såg jag ett företag som säljer ätbara muggar, jag la en beställning direkt.

Spännande! Och vad kommer att vara helt ute?
Man ska naturligtvis låta den egna smaken styra, inte trender. Men vill man vara riktigt hipp ska man kanske undvika kaffe med riktigt mycket komjölk. Vill du ändå göra en stor latte så använd mandel-, soja eller havremjölk istället.

Avslutningsvis, hur och vilket kaffe dricker du helst just nu?
Åh, tiotusenkronorsfrågan! Just nu väntar jag på den nya skörden av vårt huskaffe från Brasilien som vi säljer på våra kaffebarer i Stockholm och Karlstad. Ett mellanrostat kaffe med toner av persika, nougat och mjölkchocklad. Blir extra gott i presskanna eller bryggtratt med pappersfilter.

Anna Nordström på Löfbergs har koll på kaffetrender

Fem snabba med Anna Nordström

Brygg eller espresso? Brygg.

Ljus eller mörkrostat? Mellanrost!

Med eller utan mjölk? Utan.

ICE Coffee eller Cold BrewCold Brew – gärna blandat med torkad humle.

Hemma eller på en kaffebar? Kaffebar. Älskar sorlet, dofterna och den kreativa miljön.


MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018

Det vita vinet Château de Beaucastel Blanc lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Malta erbjuder en elektrisk blandning av olika sorters mat

Övrigt Den lilla ön är mer än bara spelbranschens huvudsäte –…
10 Aug, 2018

Amaronen som både sticker ut och smälter in på rätt sätt

Vin Amaronevinernas stora popularitet i Sverige har länge varit ett faktum,…
10 Aug, 2018

Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och…
10 Aug, 2018

Zoégas bjuder på hållbart kaffe på hållbar festival

Övrigt För tredje året i rad bjuds besökarna på hållbart Zoégas…
9 Aug, 2018

Licor 43 breddar sin årliga tävling The Most Passionate Bartender

Whisky och Bourbon Från och med i år bjuds både baristor och bartendrar…
9 Aug, 2018

Bacardi lanserar tropisk rom

Whisky och Bourbon Bacardi lanserar nu en ny mörk rom med toner av…
9 Aug, 2018

Nu öppnas Högberga Bakficka - Vattenverket vid Kottlasjön

Mat och Restaurang Imorgon, fredagen den 10 augusti öppnar Högberga upp sin bakficka;…
9 Aug, 2018

Dunkin Donuts har sålt sin sista munk i Sverige

Övrigt Dunkin Donuts (Coffee & Brands Sweden AB) kommer att auktioneras…
9 Aug, 2018
Artikelarkivet