Apolinaire - 3 x No3 Äpple, Ingefära, Citron

Niklas Jörgensen 9 Mar, 2018
Övrigt För mer eller mindre exakt ett år sedan lanserade Apolinaire sin första must. Sju olika smaker där basen i samtliga var olika äppelsorter odlade på Österlen, bland annat i Kivik. Musten fick sällskap av olika kryddningar beroende på mustens karaktär och syra, bland annat rosmarin, dragon, lingon och blåbär. När nu 2017 års skörd är på väg att lanseras så fick Livets Goda chansen att prova två versioner av No3, en must som fått sällskap av ingefära och citron.

Vi säger det redan nu; hela Apolinaire's portfölj imponerar och det finns en smak för alla, men när det gavs möjlighet att prova två olika nya must av No3 där olika äppelsorter ger karaktären, plus att vi dessutom hade tillgång till 2016 års No3, så väcktes vinnörden i oss. Med andra ord, fram med tre glas, tre olika tappningar av No3 och jämför!

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2016) I denna är det äpplen från Österlen och sorten är den svenska Frida som tagits fram vid SLU's anläggning Balsgård vid Kristianstad. Ett äpple med mycket karaktär och fin sötma.

Provningskommentar: Ljust gul färg med viss transparens. Förhållandevis återhållsam doft men med elegant äpplighet, stenkällare, örtiga drag, citrus och diskret ingefära. Utmärkt rondör och integrerad sötma i smaken som visar upp en frisk och ren äppelsmak, kryddiga inslag och ett avslut som bjuder på hetta från ingefäran. En must med karaktär och för de som gillar lite styrka.

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2017) Det finns två versioner av No3 från skörden 2017 och den som är ljusast till färgen och som har bäst före-datum den 11 oktober 2018 består av sorten Santana. Äpplena kommer från en odling i Kivik och har skördats två veckor för tidigt vilket gett en markerad syra och lägre sötma.

Provningskommentar: Ljusrosa färgnyans och ljusgul, närmst vattenklart utseende. Citruspigg doft med närmast blommiga drag, yppiga äppeltoner och härlig friskhet från ingefäran som accentuerar citrustonen. I gommen en citrusskalnyans, rena äppliga toner, återhållsam ingefära och en alert syrlig smak. Musten för rieslingvännen!

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2017) Versionen med bäst före-datum den 26 oktober 2018 består av sorten Aroma och kommer från en odling i Kivik. Aroma är en korsning mellan Ingrid-Marie och Filippa, kom till vid SLU i Balsgård och är idag Skånes landskapsäpple.

Provningskommentar: Mörkare gul färg med tydlig grumlighet och liten transparens. Mustig doft som får oss att associera till såväl äppelmos som bakade äpplen. Citronen och ingefäran är där men får nöja sig med andrafiolen. Omfamnande smak med skön, lite krämig rondör och där ingefäran kommer fint i avslutet med distinkt kryddighet.

Och när vi ändå är igång så provar vi även No4 (skörd 2016) som består av Amorosa-äpplet, en mutation från Aroma, och som blandats med lingon och lime. Amorosa odlas i Kivik.

Provningskommentar: En färg som får oss att minnas mammas hemkokta rabarbersaft! Doften bjuder på en fin vaniljton, en kokoston fråm limesaften, bakade äpplen och en syrlighet från lingonen. I smaken initialt en lingonkärvhet som snabbt backas upp av söta mustiga äpplen, pigg lime och en nästan krämig struktur. Avslutar förvånansvärt torrt. Riktigt fin kombination.

Samtliga Apolinaires produkter består av ekologiskt odlade äpplen, bär, citrusfrukter och örter. De tre olika tappningarna av No3 demonstrerar även med tydlighet skillnaden på olika äpplesorter.

För mer information om vart du finner produketerna, besök Apolinaires hemsida här. Vill du veta mer om Apolinaire, kika på vår artikel från 2017.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet