Apolinaire - 3 x No3 Äpple, Ingefära, Citron

Niklas Jörgensen 9 Mar, 2018
Övrigt För mer eller mindre exakt ett år sedan lanserade Apolinaire sin första must. Sju olika smaker där basen i samtliga var olika äppelsorter odlade på Österlen, bland annat i Kivik. Musten fick sällskap av olika kryddningar beroende på mustens karaktär och syra, bland annat rosmarin, dragon, lingon och blåbär. När nu 2017 års skörd är på väg att lanseras så fick Livets Goda chansen att prova två versioner av No3, en must som fått sällskap av ingefära och citron.

Vi säger det redan nu; hela Apolinaire's portfölj imponerar och det finns en smak för alla, men när det gavs möjlighet att prova två olika nya must av No3 där olika äppelsorter ger karaktären, plus att vi dessutom hade tillgång till 2016 års No3, så väcktes vinnörden i oss. Med andra ord, fram med tre glas, tre olika tappningar av No3 och jämför!

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2016) I denna är det äpplen från Österlen och sorten är den svenska Frida som tagits fram vid SLU's anläggning Balsgård vid Kristianstad. Ett äpple med mycket karaktär och fin sötma.

Provningskommentar: Ljust gul färg med viss transparens. Förhållandevis återhållsam doft men med elegant äpplighet, stenkällare, örtiga drag, citrus och diskret ingefära. Utmärkt rondör och integrerad sötma i smaken som visar upp en frisk och ren äppelsmak, kryddiga inslag och ett avslut som bjuder på hetta från ingefäran. En must med karaktär och för de som gillar lite styrka.

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2017) Det finns två versioner av No3 från skörden 2017 och den som är ljusast till färgen och som har bäst före-datum den 11 oktober 2018 består av sorten Santana. Äpplena kommer från en odling i Kivik och har skördats två veckor för tidigt vilket gett en markerad syra och lägre sötma.

Provningskommentar: Ljusrosa färgnyans och ljusgul, närmst vattenklart utseende. Citruspigg doft med närmast blommiga drag, yppiga äppeltoner och härlig friskhet från ingefäran som accentuerar citrustonen. I gommen en citrusskalnyans, rena äppliga toner, återhållsam ingefära och en alert syrlig smak. Musten för rieslingvännen!

No3 Äpple, ingefära, citron (skörd 2017) Versionen med bäst före-datum den 26 oktober 2018 består av sorten Aroma och kommer från en odling i Kivik. Aroma är en korsning mellan Ingrid-Marie och Filippa, kom till vid SLU i Balsgård och är idag Skånes landskapsäpple.

Provningskommentar: Mörkare gul färg med tydlig grumlighet och liten transparens. Mustig doft som får oss att associera till såväl äppelmos som bakade äpplen. Citronen och ingefäran är där men får nöja sig med andrafiolen. Omfamnande smak med skön, lite krämig rondör och där ingefäran kommer fint i avslutet med distinkt kryddighet.

Och när vi ändå är igång så provar vi även No4 (skörd 2016) som består av Amorosa-äpplet, en mutation från Aroma, och som blandats med lingon och lime. Amorosa odlas i Kivik.

Provningskommentar: En färg som får oss att minnas mammas hemkokta rabarbersaft! Doften bjuder på en fin vaniljton, en kokoston fråm limesaften, bakade äpplen och en syrlighet från lingonen. I smaken initialt en lingonkärvhet som snabbt backas upp av söta mustiga äpplen, pigg lime och en nästan krämig struktur. Avslutar förvånansvärt torrt. Riktigt fin kombination.

Samtliga Apolinaires produkter består av ekologiskt odlade äpplen, bär, citrusfrukter och örter. De tre olika tappningarna av No3 demonstrerar även med tydlighet skillnaden på olika äpplesorter.

För mer information om vart du finner produketerna, besök Apolinaires hemsida här. Vill du veta mer om Apolinaire, kika på vår artikel från 2017.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet