Apolinaire – Äppelmust på riktigt

Livets Goda 29 Aug, 2017
Övrigt I mars 2017 lanserades Apolinaires muster för första gången. Med en vision om att främja ekologisk odling och produkter som är 100 procent naturliga, så presenterade man sju olika sorters äppelmust som fick se dagens ljus. Även om Livets Goda normalt provar drycker med alkohol, så händer det att vi gör nedslag i utbudet av produkter som är alkoholfria, som nu när vi provat Apolinaires sortiment av must med olika kryddning.

Med Apolinaire så ville grundarna ge folk ett riktigt hantverk i glaset. Frukter, bär och örter är noggrant utvalda och varsamt pressade. På etiketten står ingredienserna och de är detta som du får i flaskan och ingenting annat. Musterna är helt fria från konserveringsmedel, besprutade råvaror eller tillsatt socker. Man bjuder på naturens skafferi, och det har man gjort med bravur, då de har lyckats buteljera den aromatiska och härliga känslan av att stå i en trädgård i full blomning med alla dess aromer och smaker.

”Fröet till Apolinaire såddes när vi själva letade efter ett riktigt gott alkoholfritt alternativ till maten, men något smakrikt och samtidigt miljövänligt hittade vi aldrig. Så istället bestämde vi oss för att göra vår egen dryck. Vägen till färdig produkt har betytt många långa timmar vid skissblocket. Under åren har vi lärt oss att älska musthantverket. Och även om vi har kommit att bli nördiga på område, så är vi samtidigt ödmjuka inför att hela tiden lära oss mer av naturen”

På Livets Goda sätter brukar vi inte sätta betyg eller Livets Goda poäng på alkoholfria drycker, men skulle vi ge dessa ett betyg så sammanfattas det med ett enda ord – Toppklass!

No 1: Äpple / Citron
Doft och smak av riktigt färska, mogna, röda äpplen direkt från lunden, med en snygg legering av citron som skänker fräschör. Fylligt, smakrikt, elegant och gott.

No 2: Äpple / Citron / Rosmarin
Mogna äpplen med tydlig vind av rosmarin, tillsammans med en smygande citrusvind. Den är rik, fyllig och elegant. Det här är en riktigt bra och god must.

No 3: Äpple / Citron / Ingefära
Väldigt fräscht från början till slut. Vi finner ren torr struktur som samtidigt är väldigt fyllig och generös. Ingefäran och äpplet gifter sig fantastiskt bra ihop och smaken ges även en liten extra skjuts av ingefärans diskreta hetta och krydda. Toppklass!
Vi ska inte uppmuntra till alkoholkonsumtion, men det går inte att förbise det faktum att den här förmodligen skulle göra sig riktigt bra med vodka av kvalitét.

No 4: Äpple / Lingon / Lime
Mustiga äpplen med vindar av lime i doft. I gomseglet kommer limens gröna syra och ger en skjuts av fräschör till äpplets dominerande smakrikedom. Balanserat och fantastiskt gott.

No 5: Äpple / Blåbär / Lime / Mynta
Som de andra musten vi har provat så följer drycken slaviskt ingredienserna som står på etiketten, och de legeras i perfekt balans. Det är en säregen, unik och välgjord must. Det är så färskt att man skulle kunna tro att musten precis pressats i trädgården där du tar den första klunken.

No 6: Äpple / Svarta vinbär / Lime / Fänkålsfrön
En kreativ blandning av smaker där återigen etikettens innehåll visar vad du kommer känna i doft och smak. Fänkålens touch kommer in i avslutet och skänker en god och otippad twist till det hela.

No 7: Äpple / Blåbär / Citron / Dragon
Dragon i en äppelmust? Jadå, det fungerar alldeles ypperligt. Aromen låter alla ingredienser spela ut i balans och dragonens bidrag är riktigt inbjudande. En fräscht äppelörtig cocktail med stora, eleganta smaker.

Mer information om tillverkningen, filosofin, äppelsorter och återförsäljare finner ni på Apolinaires hemsida


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet