Nyheten Ardbeg An Oa - bjuder på kraft och elegans, 93 poäng!

Livets Goda 2 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Det händer inte varje dag att destilleriet Ardbeg lanserar en ny whisky i deras ordinarie sortiment, men det är precis vad man gör nu. Idag lanseras Ardbeg An Oa - den första nya whiskyn i Ardbegs sortiment på över ett decennium! An Oa kommer från platsen Mull of Oa och uttalas ”An Oh”. Whiskyn har lagrats i franska ekfat, vinfat från Pedro Ximéne, nya ekfat, samt Ardbegs bourbonfat och är naturligtvis icke kylfiltrerad. Whisky & Bourbon´s trägna panel har naturligtvis provat denna whisky och det är med glädje som vi i veckans WB-Tips fokuserar på detta nytillskott.

Whisky & Bourbon om Ardbeg An Oa, 93 poäng
Vi kan inte annat än konstatera att Ardbeg de senaste åren, med sina produkter, hittat tillbaka till den där magiska ”Ardbegsjälen” vilket man med tydlighet uppvisar i denna nyhet. Här är det inget snack, allt sitter där det ska från början.

Vi får en honungsslungad citrusfrukt med lätta vindar av körsbär och en tropisk smekning av persika, apelsin och ananas som speglar sig balanserat och gifter in sig med subtila toner av torv, tobak och ceder, färgade av finska salmiak/tjärpastiller med havssältan liggandes i bakgrunden. Sötman är utsökt integrerad i whiskyn och en kryddighet med vitpepparinslag ger en spets åt det hela. Fathanteringen är ypperligt hanterad och Ardbeg

An Oa är komplex i såväl doft som smak och bjuder på kraft och elegans med en fin viskositet och fyllig struktur. En rökig whisky med finess helt enkelt!

93 poäng / Whisky & Bourbon

Ardbeg An Oa
Nr 86067, (700 ml), 599 kr, 46,6%
Islay, Skottland

Whiskyn lanseras för första gången idag och kan från och med klockan 10:00 beställas via Systembolaget här >>

Dr. Bill Lumsden om sin skapelse, Ardbeg An Oa;
”Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet.  Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken.”


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet