Nyheten Ardbeg An Oa - bjuder på kraft och elegans, 93 poäng!

Livets Goda 2 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Det händer inte varje dag att destilleriet Ardbeg lanserar en ny whisky i deras ordinarie sortiment, men det är precis vad man gör nu. Idag lanseras Ardbeg An Oa - den första nya whiskyn i Ardbegs sortiment på över ett decennium! An Oa kommer från platsen Mull of Oa och uttalas ”An Oh”. Whiskyn har lagrats i franska ekfat, vinfat från Pedro Ximéne, nya ekfat, samt Ardbegs bourbonfat och är naturligtvis icke kylfiltrerad. Whisky & Bourbon´s trägna panel har naturligtvis provat denna whisky och det är med glädje som vi i veckans WB-Tips fokuserar på detta nytillskott.

Whisky & Bourbon om Ardbeg An Oa, 93 poäng
Vi kan inte annat än konstatera att Ardbeg de senaste åren, med sina produkter, hittat tillbaka till den där magiska ”Ardbegsjälen” vilket man med tydlighet uppvisar i denna nyhet. Här är det inget snack, allt sitter där det ska från början.

Vi får en honungsslungad citrusfrukt med lätta vindar av körsbär och en tropisk smekning av persika, apelsin och ananas som speglar sig balanserat och gifter in sig med subtila toner av torv, tobak och ceder, färgade av finska salmiak/tjärpastiller med havssältan liggandes i bakgrunden. Sötman är utsökt integrerad i whiskyn och en kryddighet med vitpepparinslag ger en spets åt det hela. Fathanteringen är ypperligt hanterad och Ardbeg

An Oa är komplex i såväl doft som smak och bjuder på kraft och elegans med en fin viskositet och fyllig struktur. En rökig whisky med finess helt enkelt!

93 poäng / Whisky & Bourbon

Ardbeg An Oa
Nr 86067, (700 ml), 599 kr, 46,6%
Islay, Skottland

Whiskyn lanseras för första gången idag och kan från och med klockan 10:00 beställas via Systembolaget här >>

Dr. Bill Lumsden om sin skapelse, Ardbeg An Oa;
”Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet.  Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken.”


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet