Ardbeg An Oa – En sublimt rökig whisky med stor sinnrikhet

Livets Goda 12 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Det händer inte varje dag att destilleriet Ardbeg lanserar en ny whisky i deras ordinarie sortiment, men det är precis vad man gjorde i början på oktober. Ardbeg An Oa är den första nya whiskyn i Ardbegs sortiment på över ett decennium! An Oa kommer från platsen Mull of Oa och uttalas ”An Oh”. Whiskyn har lagrats i franska ekfat, vinfat från Pedro Ximénes, nya ekfat, samt Ardbegs bourbonfat och är naturligtvis icke kylfiltrerad. Whisky & Bourbon´s trägna panel har naturligtvis provat denna whisky och det är med glädje som vi i WB-Tipset tipsar om detta nytillskott.

Whisky & Bourbon om Ardbeg An Oa
När Ardbeg låter sin sanna själ och lyster, för all del också sitt genuina kunnande, spegla sig i sina whiskys, ja, då hamnar man snabbt i den underbaraste av underbara Ardbeg-himlen där den sanna ”Ardbegsjälen” finns. Där hittar vi Ardbeg An Oa.

Här råder inga tveksamheter, allt sitter där det ska. En honungsslungad citrusfrukt med lätta vindar av körsbär och en tropisk smekning av persika, apelsin och ananas speglar och sprider sig balanserat i whiskyångorna vi inhalerar med vidöppna doftsinnen och stor förtjusning, som sedan vidare in i gom gifter in sig med subtila toner av torv, tobak och ceder, färgade av finska salmiak/tjärpastiller med havssältan liggandes i bakgrunden. Sötman är utsökt integrerad i whiskyn och en kryddighet med vitpepparinslag ger en spets åt det hela.

Fathanteringen är ypperligt hanterad och Ardbeg An Oa är komplex i såväl doft som smak och bjuder på kraft och elegans med en fin viskositet som ger en fyllig struktur.

En sublimt rökig whisky med stor sinnrikhet är vad det är. Tack för det!

93+ poäng
Whisky & Bourbon

Ardbeg An Oa
Nr 86067, (700 ml), 599 kr, 46,6%
Islay, Skottland

Whiskyn finns redan på hyllan i 73 Systembolagsbutiker, vilken som är din närmsta butik finner ni här. Ardbeg An Oa kan naturligtvis också beställas till just din butik.

Dr. Bill Lumsden om sin skapelse, Ardbeg An Oa;
”Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet. Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken.”


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet