Ardbeg lanserar An Oa - inspirerad av Islays kust

Livets Goda 29 Aug, 2017
Whisky och Bourbon I oktober 2017 lanseras Ardbeg An Oa - den första nya whiskyn i Ardbegs sortiment på över ett decennium. Från den 2 oktober finns Ardbeg An Oa att köpa via Systembolagets beställningssortiment, 700 ml för 599 kronor.

På den sydligaste delen av den skotska ön Islay skyddar de mäktiga klipporna mot Atlantens ursinniga hav och stormar där Ardbegs destilleri har legat i över 200 år. An Oa kommer från platsen Mull of Oa och uttalas ”An Oh”.  I hjärtat av Ardbegs destilleri, det nya Gathering Room, har whiskyn mognat på franska ekfat, vinfat från Pedro Ximéne, nya ekfat, samt Ardbegs bourbonfat. Dessa har förenats med hjälp av Ardbeggiansk alkemi.

Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet.  Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken, säger Dr. Bill Lumsden, destillerichef Ardbeg.

Ardbeg An Oa finns att beställa från Systembolagets beställningssortiment från den 2 oktober 2017.  

Artikelnummer: 86067-01
Volym: 700 ml
Pris: 599 SEK
Ardbeg An Oa är icke kylfiltrerad vid ABV 46,6 procent.

Ardbegs provningsnoteringar:
"Doft: Doften är rund och subtilt rökig med krämig kola, anis, sirap och dadlar. En nyfiken antydan av saftiga persikor och bananer. Med en vattendroppe framträder Ardbegs klassiska dofter av lime, tallhearts, fänkål, sandelträtvål och tjära. En mild vaxdoft av ljus och en antydan av rökta örter.

Smak: En mjuk, krämig struktur ger en sirapssöt känsla med smaker av mjölkchoklad, sirapssöt kola, anis, apelsin och rökiga teblad. Mjuka, söta kryddor (muskot och kanel), viss cigarrök och en mycket ovanlig smak av grillade kronärtskockor. Smaken är lång och söt med blommiga övertoner, mintkola och milda toner av maltiga kex. Avslutningen är lång, förförisk och mild, men samtidigt intensiv med smaker av anis och en subtil rökighet av träkol."


Glenlivet XXV – speciell whisky

Whisky och Bourbon Den 19 januari är The Glenlivet XXV – 25 YO…
18 Jan, 2018

Highland Park introducerar Full Volume

Whisky och Bourbon Highland Park presenterar stolt sitt senaste tillskott i produktportföljen –…
17 Jan, 2018

Portvinslagrad whiskey i exklusivt släpp från irländska Teeling

Whisky och Bourbon Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition…
15 Jan, 2018

För första gången arrangeras La Paulée Nordic i Sverige

Vin Världens främsta event för vinregionen Bourgogne kommer till Sverige i…
11 Jan, 2018
Artikelarkivet