Ardbeg lanserar An Oa - inspirerad av Islays kust

Livets Goda 29 Aug, 2017
Whisky och Bourbon I oktober 2017 lanseras Ardbeg An Oa - den första nya whiskyn i Ardbegs sortiment på över ett decennium. Från den 2 oktober finns Ardbeg An Oa att köpa via Systembolagets beställningssortiment, 700 ml för 599 kronor.

På den sydligaste delen av den skotska ön Islay skyddar de mäktiga klipporna mot Atlantens ursinniga hav och stormar där Ardbegs destilleri har legat i över 200 år. An Oa kommer från platsen Mull of Oa och uttalas ”An Oh”.  I hjärtat av Ardbegs destilleri, det nya Gathering Room, har whiskyn mognat på franska ekfat, vinfat från Pedro Ximéne, nya ekfat, samt Ardbegs bourbonfat. Dessa har förenats med hjälp av Ardbeggiansk alkemi.

Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet.  Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken, säger Dr. Bill Lumsden, destillerichef Ardbeg.

Ardbeg An Oa finns att beställa från Systembolagets beställningssortiment från den 2 oktober 2017.  

Artikelnummer: 86067-01
Volym: 700 ml
Pris: 599 SEK
Ardbeg An Oa är icke kylfiltrerad vid ABV 46,6 procent.

Ardbegs provningsnoteringar:
"Doft: Doften är rund och subtilt rökig med krämig kola, anis, sirap och dadlar. En nyfiken antydan av saftiga persikor och bananer. Med en vattendroppe framträder Ardbegs klassiska dofter av lime, tallhearts, fänkål, sandelträtvål och tjära. En mild vaxdoft av ljus och en antydan av rökta örter.

Smak: En mjuk, krämig struktur ger en sirapssöt känsla med smaker av mjölkchoklad, sirapssöt kola, anis, apelsin och rökiga teblad. Mjuka, söta kryddor (muskot och kanel), viss cigarrök och en mycket ovanlig smak av grillade kronärtskockor. Smaken är lång och söt med blommiga övertoner, mintkola och milda toner av maltiga kex. Avslutningen är lång, förförisk och mild, men samtidigt intensiv med smaker av anis och en subtil rökighet av träkol."


Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018
Artikelarkivet