Årets lilla matbar 2018 är...

Livets Goda 12 Apr, 2018
Mat och Restaurang Livets Goda utser Årets Lilla Matbar, och vinnaren är - Soyokaze!

"Omakazebaren Soyokaze är en monumental uppvisning i råvaror. Ett familjärt vardagsrum i storstadsmiljö där man slungat sönder ett litet krypin i cityfasaden och med ödmjuk hand planterat in en av Sveriges främsta sashimikockar och hans familj som serverar oss en avsmakningsmeny som är ett sällan skådat hantverk där orientaliska drycker, bärs, buljonger och téer går före vinlistan och serveras med de absolut bästa råvarorna som havet kan erbjuda.

Vi serveras en sagolik tonfisk-”belly” som ser ut som wagyu, en delikat sjöborre gör oss kära och hummern som tillagas levande framför oss och serveras sekunder efteråt fyller oss med skratt och lyckotårar och vi måste krama övriga gäster samtidigt som vi sjunger ”en gång till, en gång till”, fast på japanska och beställer in en butelj Charles Heidsieck 1995 Blanc des Millénaires som vi alla skålar med.

Batjargal Ochirbat, ”Baggis”, driver stället med sin bror Dulamsuren Gongor och dottern Jackie och det är Jackie som både väljer och häller drycker och samtidigt mellan serveringarna går hon ner till skivspelarna och väljer musik.

Det är som att hela köket, service, lokalen och personerna som jobbar här andas samma geniala enkelhet som rätterna vi äter."

Soyokaze ska möjligen inte benämnas underdog med tanke på Baggis tidigare restaurangmeriter Imouto och Råkultur men vi kommer inte ifrån att restaurangen sticker ut som annorlunda. Här känns det som att kliva in i vardagsrummet hos en asiatisk familj som har en mysig och smått galen matfest.

Vi kom, vi drack, vi åt, vi skrattade, vi kramades och sa hej då och sen stängdes dörren och verkligheten utanför tryckte sin kalla näsa mot våra. Bakom oss - i sin egna lilla värld - så väntar Soyokaze på oss till nästa gång vi ses, och det ska bli snart!"

 

Stort grattis Soyokaze!

Se filmen med årets nominerade restauranger för Livets Goda Topp20 2018

www.livetsgoda.se

Livets Goda är Skandinaviens ledande vinmagasin och har funnits sedan 2001.

 Följ oss gärna på instagram:@livetsgoda_magazine


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet