Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Livets Goda 19 Apr, 2018
Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som är producerat på ett sätt som är bra för djuren (SIFO 2017). Målet med systemet för Sommarmjölk® är att Arla, genom att ge bättre betalt, kan premiera de mjölkbönder som trots de högre kostnader det medför väljer att ha korna ute 25 procent längre. Detta kommer bland annat att synas på Sommarmjölk®-förpackningarna genom stämpeln ”Mera pengar till bönderna”.

— Vi kommer inte att höja det rekommenderade priset mot konsument eller ta extra betalt för dessa produkter. Vi ger helt enkelt konsumenten en möjlighet att välja mjölk som premierar god djuromsorg, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

Systemet för Sommarmjölk® är startskottet på Arlas initiativ för extra sommarbete. På sommaren går alla kor i Sverige ute på bete. Reglerna säger att korna ska vara ute minst sex timmar per dygn. Hur många månader som korna är ute skiljer sig mellan norra och södra Sverige, men det är minst tre månader för de flesta. Arla inför nu ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att låta korna vara ute minst 25 procent eller två till fyra veckor extra utöver de betesregler som finns idag. De Arlabönder som förbinder sig till detta system får en extra ersättning på 7,2 öre/kg mjölk under perioden maj till augusti.

Varför Sommarmjölk®?
— Vi vet att god djuromsorg är viktigt för konsumenter som köper mejeriprodukter. Därför är vi stolta att kunna lansera ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att ha korna ute 25 procent längre än vad beteslagen innebär, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

I år har mer än 70 procent av alla Arlas konventionella Arlabönder anslutit sig till Sommarmjölk®-systemet. Det här är ett helt nytt system och i år kommer inte all mjölk som ingår i Arlas Sommarmjölk®-produkter att komma från de kor som går ute mer än lagstiftningen kräver. Målet med systemet för Sommarmjölk® är att premiera de mjölkbönder som, med de högre kostnader det medför, har korna ute längre.

Det finns Arlakor från Jämtland i norr till Skåne i söder. På 15–20 procent av Sveriges betesmarker går det Arlakor och ungefär en fjärdedel är så kallade naturbetesmarker som är särskilt bra för den biologiska mångfalden.

— 70 procent av Sveriges mjölkbönder levererar mjölk till Arla och när vi nu inför ett system som premierar extra långt sommarbete så kommer detta få positiva effekter i hela Sverige, säger Kristina Hammerö. 


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet