Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Livets Goda 19 Apr, 2018
Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som är producerat på ett sätt som är bra för djuren (SIFO 2017). Målet med systemet för Sommarmjölk® är att Arla, genom att ge bättre betalt, kan premiera de mjölkbönder som trots de högre kostnader det medför väljer att ha korna ute 25 procent längre. Detta kommer bland annat att synas på Sommarmjölk®-förpackningarna genom stämpeln ”Mera pengar till bönderna”.

— Vi kommer inte att höja det rekommenderade priset mot konsument eller ta extra betalt för dessa produkter. Vi ger helt enkelt konsumenten en möjlighet att välja mjölk som premierar god djuromsorg, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

Systemet för Sommarmjölk® är startskottet på Arlas initiativ för extra sommarbete. På sommaren går alla kor i Sverige ute på bete. Reglerna säger att korna ska vara ute minst sex timmar per dygn. Hur många månader som korna är ute skiljer sig mellan norra och södra Sverige, men det är minst tre månader för de flesta. Arla inför nu ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att låta korna vara ute minst 25 procent eller två till fyra veckor extra utöver de betesregler som finns idag. De Arlabönder som förbinder sig till detta system får en extra ersättning på 7,2 öre/kg mjölk under perioden maj till augusti.

Varför Sommarmjölk®?
— Vi vet att god djuromsorg är viktigt för konsumenter som köper mejeriprodukter. Därför är vi stolta att kunna lansera ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att ha korna ute 25 procent längre än vad beteslagen innebär, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

I år har mer än 70 procent av alla Arlas konventionella Arlabönder anslutit sig till Sommarmjölk®-systemet. Det här är ett helt nytt system och i år kommer inte all mjölk som ingår i Arlas Sommarmjölk®-produkter att komma från de kor som går ute mer än lagstiftningen kräver. Målet med systemet för Sommarmjölk® är att premiera de mjölkbönder som, med de högre kostnader det medför, har korna ute längre.

Det finns Arlakor från Jämtland i norr till Skåne i söder. På 15–20 procent av Sveriges betesmarker går det Arlakor och ungefär en fjärdedel är så kallade naturbetesmarker som är särskilt bra för den biologiska mångfalden.

— 70 procent av Sveriges mjölkbönder levererar mjölk till Arla och när vi nu inför ett system som premierar extra långt sommarbete så kommer detta få positiva effekter i hela Sverige, säger Kristina Hammerö. 


Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet