Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Livets Goda 19 Apr, 2018
Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som är producerat på ett sätt som är bra för djuren (SIFO 2017). Målet med systemet för Sommarmjölk® är att Arla, genom att ge bättre betalt, kan premiera de mjölkbönder som trots de högre kostnader det medför väljer att ha korna ute 25 procent längre. Detta kommer bland annat att synas på Sommarmjölk®-förpackningarna genom stämpeln ”Mera pengar till bönderna”.

— Vi kommer inte att höja det rekommenderade priset mot konsument eller ta extra betalt för dessa produkter. Vi ger helt enkelt konsumenten en möjlighet att välja mjölk som premierar god djuromsorg, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

Systemet för Sommarmjölk® är startskottet på Arlas initiativ för extra sommarbete. På sommaren går alla kor i Sverige ute på bete. Reglerna säger att korna ska vara ute minst sex timmar per dygn. Hur många månader som korna är ute skiljer sig mellan norra och södra Sverige, men det är minst tre månader för de flesta. Arla inför nu ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att låta korna vara ute minst 25 procent eller två till fyra veckor extra utöver de betesregler som finns idag. De Arlabönder som förbinder sig till detta system får en extra ersättning på 7,2 öre/kg mjölk under perioden maj till augusti.

Varför Sommarmjölk®?
— Vi vet att god djuromsorg är viktigt för konsumenter som köper mejeriprodukter. Därför är vi stolta att kunna lansera ett system som premierar de Arlabönder som förbinder sig att ha korna ute 25 procent längre än vad beteslagen innebär, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla.

I år har mer än 70 procent av alla Arlas konventionella Arlabönder anslutit sig till Sommarmjölk®-systemet. Det här är ett helt nytt system och i år kommer inte all mjölk som ingår i Arlas Sommarmjölk®-produkter att komma från de kor som går ute mer än lagstiftningen kräver. Målet med systemet för Sommarmjölk® är att premiera de mjölkbönder som, med de högre kostnader det medför, har korna ute längre.

Det finns Arlakor från Jämtland i norr till Skåne i söder. På 15–20 procent av Sveriges betesmarker går det Arlakor och ungefär en fjärdedel är så kallade naturbetesmarker som är särskilt bra för den biologiska mångfalden.

— 70 procent av Sveriges mjölkbönder levererar mjölk till Arla och när vi nu inför ett system som premierar extra långt sommarbete så kommer detta få positiva effekter i hela Sverige, säger Kristina Hammerö. 


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet