Premiär för Brekeriets nya suröl Picnic Sunrise på Bottle Shop

Publicerad 2017-02-10 av Niklas Jörgensen

Whisky och Bourbon Kocksgatan 19 i Stockholm. Det är dit du ska bege dig om du vill hitta det udda utanför allfarsvägarna. Spanskt, estniskt, litauiskt och italienskt exempelvis. Självklart så finner du även en hel del från flera av våra fantastiska svenska bryggerier. Vi pratar alltså öl men, och det är det som gör Martin Jämtlids och Fredrik Glejpners koncept unikt, inget är starkare än 3,5. Det här är bottl35hop, Sveriges första folkisbutik. Här köper du dig en alkoholsvag öl från något av de påkopplade faten medan du väljer bland alla öl, vad som ska med hem.

bottleshop.JPG
Det är ingen nyhet att lågalkoholöl fått ett rejält uppsving de senaste två-tre åren. Delvis är det en anpassning till hur läget ser ut på den svenska detaljhandelsmarknaden, där blott en aktör får sälja till konsument, men det är lika mycket ett resultat av ett gryende och genuint intresse för att dricka en utmärkt öl utan dess annars viktigaste smakbärande egenskap, alkohol. Alkoholsvag öl kräver att bryggmästaren tänker till lite extra. Med lägre alkohol försvinner fylligheten i öl så hur man kompenserar detta är delvis beroende på vilken ölsort du vill göra. Sötma kan bidra till mer smak liksom en mer markerad beska. Och givetvis så spelar valet av malt en väsentlig roll.

Även suröl har visat sig vara en utmärkt take på temat. Vid jäsningen tillsätts lactobacillus, en bakterie som bildar mjölksyra istället för alkohol vid nedbrytningen av sockret och ger drycken dess syrliga smak. Det är alltså inte jästsvampen brettanomyces som skänker syrligheten som många tycks tro utan denna bidrar mer med ökad komplexitet. Visst, lite funky kan det bli med vitpeppar och stallighet men vid sekundära jäsningar, gärna med frukt eller bär, så bidrar brett med ett större spektra av doft och smak, även mer elegans. Något som inte hade varit möjligt med en vanlig saccharomyces-jästsvamp.

Under gårdagen hade Bottle Shop i samarbete med Landskronabryggeriet Brekeriet världspremiär på skåningarnas nya folköl, Picnic Sunrise. På plats var ingen mindre än bryggmästare Christian Ek själv, en av tre ur brödratrilogin som driver surölsbryggeriet. Det är den andra lättölen som Brekeriet lanserar. Den första, Picnic Sour, var blott drygt 2 % och hade bryggts med rabarber. Stilen är något av en 'acquired taste' men med tid i flaska så har ölen satt sig och vuxit i karaktär. Enligt
RateBeer, det sannolikt främsta ölforumet på internet, så är Picnic Sour en av de absolut främsta lågalkoholölsorterna i världen.

Picnic Sunrise
Men nu var det premiär för Picnic Sunrise, en suröl bryggd med lactobacillus, brettanomyces och hallon. Massor av hallon bör tilläggas. Bottle Shop fick såklart äran att agera scen för premiären. Och frågan är om inte Christian Ek's hallonhistoria är snäppet vassare. Visst får den en extra skjuts av den högre alkoholhalten som klockar in på 2,7 % men det är mer än så. Doften är citrusstinn med tydliga toner av färska hallon, en svag höton och blommor. Renheten är svårslagen och likaså friskheten. Syran är markerad men ändå mer avrundad, en liten sötma backar upp och det smakar hallon så det står härliga till. Eftersmaken är syrlig, relativt torr och klingande ren. 85 LGP

Brekeriet visar att de tar lågalkoholöl på allvar. Och Bottle Shop förtjänar mer än ett besök för att de förser oss konsumenter med skickliga hantverksprodukter som bland annat Picnic Sunrise.

Länkar:

bottl35hop

Brekeriet

Kommentera

WB-AWARD2017-NY.jpg

Vinnarna av Whisky & Bourbon Awards 2017

Publicerad 2017-03-24 av Whisky & Bourbon
t20-2017-NY.jpg

Här är Sveriges Bästa Restauranger 2017

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
villaantinori.jpg

Livets Goda tipsar om helgvinet – Villa Antinori 2014

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
Mariestads 2017(4).jpg

Nytt avsnitt av Den Stora Smakresan - Mariestads Dampfbier

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Krogsafari.jpg

Krogsafari i fler sydsvenska städer

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Pingus(4).jpg

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna i Ribera del Duero

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Mulderbosch.jpg

Single Vineyard från Sydafrika tilldelas 92 poäng

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Mariestads 2017.jpg

Mariestads Dampfbier - inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Nespresso(6).jpg

Nytt butikskoncept från Nespresso har kassor med intelligenta sensorer

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
palmiet.jpg

Köpguide: 10 röda toppviner från Sydafrika du inte får vara utan

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda

Ladda ner Topp20 2016 och peppa inför Topp20 2017 som offentliggörs på fredag

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Whisky & Bourbon Awards 2017 - Nomineringar

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Rekord redan innan En Öl & Whiskymässa öppnat

Publicerad 2017-03-20 av Livets Goda

Helgtipset: 94 poäng till champagne Charles Heidsieck

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Nyhetsbilaga med dagens lanseringar på Systembolaget

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Gonzalez-Byass Palmas – nu släpps 2016 års buteljeringar i Sverige

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Sök i artikelarkivet