För en grön Irish coffee på St Patrick’s Day

Publicerad 2017-03-14 av Livets Goda

Whisky och Bourbon Nu på fredag, den 17 mars, firar Irland sin nationaldag – Saint Patrick’s Day – ett ypperligt tillfälle att avnjuta en av Irlands mest framgångsrika dryckesexporter: Irish coffee. Dryckesexperten Ray McIntosh har tagit fram en vegansk variant på den populära drinken, med originalwhiskeyn men helt utan animaliska mejeriprodukter.

Tullamore Vegan.jpg
Irish coffee lär ha tagits fram av irländaren och restaurangägaren Joseph Sheridan som serverade blandningen av irländsk whiskey och kaffe till frusna resenärer på en liten flygplats utanför den irländska staden Foynes. Efter att journalisten Stanton Delaplane provat drinken på flygplatsen tipsade han om den till sina vänner som skulle öppna restaurangen Buena Vista hemma i San Fransisco. Buena Vista började sedan servera den utifrån ett recept med Tullamore som de fick av Sheridan själv. I dag är drinken en av världens mest uppskattade.

Nu har dryckesexperten Ray McIntosh tagit fram ett veganskt recept på en perfekt Irish coffee, så att även de som har valt bort animaliska mejeriprodukter kan njuta av denna klassiker.

– Irish coffee är en fantastisk drink men det är viktigt att alla stegen får lika mycket kärlek. En balanserad och mångsidig irländsk whiskey behövs, liksom bra kaffe och socker. Så kronan på verket: en grädde som både smakar bra och lägger sig rätt. Jag provade flera olika alternativa gräddsorter och fann att med Alpros sojagrädde går det att få nästan exakt samma smak som med vanlig grädde, förklarar dryckesexperten Ray McIntosh.

Bor du i Stockholm? På Saint Patrick’s Day kan man beställa den veganska drinken på baren Tap Room, Kungsholmen i Stockholm.

Så gör du en Vegan Irish Coffee

Detta behöver du:
• Glas
• 20 cl hett vatten
• 1 matsked brunt farinsocker
• 10-12 cl hett kaffe
• 2-3 cl vispad Alpro sojagrädde
• 4 cl Tullamore D.E.W.

Så här gör du:
1. Fyll glaset med hett vatten och häll sedan av det igen, för att få upp värme i glaset
2. Fyll glaset med en matsked brunt farinsocker
3. Häll i 4 cl Tullamore D.E.W. i glaset
4. Slå på 10-12 cl hett kaffe
5. Blanda ingredienserna och rör om i glaset
6. Vispa/skaka upp Alpro sojagrädde
7. Placera 2-3 cl vispad sojagrädde i glaset med hjälp av baksidan av en sked

Redo att serveras!


Fotograf: Linus Pettersson

Kommentera

WB-AWARD2017-NY.jpg

Vinnarna av Whisky & Bourbon Awards 2017

Publicerad 2017-03-24 av Whisky & Bourbon
t20-2017-NY.jpg

Här är Sveriges Bästa Restauranger 2017

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
villaantinori.jpg

Livets Goda tipsar om helgvinet – Villa Antinori 2014

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
Mariestads 2017(4).jpg

Nytt avsnitt av Den Stora Smakresan - Mariestads Dampfbier

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Krogsafari.jpg

Krogsafari i fler sydsvenska städer

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Pingus(4).jpg

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna i Ribera del Duero

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Mulderbosch.jpg

Single Vineyard från Sydafrika tilldelas 92 poäng

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Mariestads 2017.jpg

Mariestads Dampfbier - inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Nespresso(6).jpg

Nytt butikskoncept från Nespresso har kassor med intelligenta sensorer

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
palmiet.jpg

Köpguide: 10 röda toppviner från Sydafrika du inte får vara utan

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda

Ladda ner Topp20 2016 och peppa inför Topp20 2017 som offentliggörs på fredag

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Whisky & Bourbon Awards 2017 - Nomineringar

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Rekord redan innan En Öl & Whiskymässa öppnat

Publicerad 2017-03-20 av Livets Goda

Helgtipset: 94 poäng till champagne Charles Heidsieck

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Nyhetsbilaga med dagens lanseringar på Systembolaget

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Gonzalez-Byass Palmas – nu släpps 2016 års buteljeringar i Sverige

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Sök i artikelarkivet