Koll på din sommelier – Gustaf Nord

Publicerad 2011-05-06 av Anna Henning Moberg

Övrigt Veckans sommelierstjärna hade inte en tanke på att jobba på restaurang i unga år. Dock ville ödet annorlunda och idag är han en av södra Sveriges starkaste vinprofiler.

stor_Skärmavbild 2011-05-04 kl. 15.59.54_1.jpg Fotograf: Per-Anders Jörgensen

Gustaf växte upp i Malmö och läste socialvetenskapligt program på gymnasiet. En period av extrajobb på krogen gjorde honom snarare avskräckt än sugen på att söka sig till restaurangbranchen och han hamnade så småningom på en utbildning inom grafisk design.

– Sedan blev det dåliga tider vilket reducerade jobben i den branschen, säger han och berättar att han trots sina tidigare erfarenheter hamnade på restaurang igen. Dock var det en helt annan sak den här gången.

– Då var allting annorlunda men det var nog mest för att jag hamnade på rätt plats med rätt människor, utbrister han.

Platsen var restaurang SMAK i Malmö konsthall. Här var Nina Christensson krögare och henne har Gustaf följt sedan dess med små avstick.

– Vi har jobbat ihop i sju-åtta år i olika projekt, säger Gustaf. Det var tack vare vårt nära samarbeta som jag bestämde mig för att satsa på yrket och läsa till sommelier.

Dryckesutbildningen läste Gustaf in först på Malmö sommelierutbildning för att sedan avsluta på Gustibus i Malmö.

– Det var för fyra-fem år sedan och visst har det bettytt en stor skillnad för mig. Jag har en stabilare grund och betydligt mer självförtroende i matsalen.

I december 2009 slogs portarna upp till restaurang Bastard på Mäster Johansgatan 11 i Malmö. Krogen som har en förkärlek för glada djur och jordiga rötter. Generös, vällagad mat med ett stort hjärta. Gustaf har varit med från första början och fått utforma dryckesbiten efter eget huvud.

– Just då var jag i Frankrike och arbetade som sommelier på en restaurang utanför Nice men de ringde snart och ville ha hem mig, säger han nöjt.

Gustafs ledord när han gör Bastard vinlista är tillgänglighet. Dels i prisbilden men också genom att precis allt ska gå att få på glas.

– Vi har inga gamla årgångar utan unga, drickvänliga viner. Vinlistan innefattar runt 60 viner som alla är uteslutande europeiska. Det är för att jag tycker att de är bäst.

Gustaf förklarar närmre att Bastard också bestämt att de helst undviker långa transporter, både vad det gäller mat och vin.

– Rent generellt så blir det mycket ekologiska, biodynamiska och naturligt framställda viner för mig, fortsätter han och glädjs åt att intresset är så stort för det bland gästerna.

– De flesta har ju dålig koll på vad exempelvis vin nature är men är väldigt intresserade. Dessutom har ju utbudet bland importörerna förbättrats avsevärt sista tiden vilket gjort det lättare.

När Gustaf tvingas favorisera vinregioner blir det Sydfrankrike, Bourgogne med Beaujolais och rödviner från Loire. Något som avspeglar sig i Bastards vinlista.

För den som är vinintresserad och gärna vill bli överraskad är Bastard ett drömställe. Förutom Gustaf, har fyra i personalen avklarat en sommelierutbildning eller har en på gång.

– Eftersom vi säljer allt på glas så öppnar vi hela tiden flaskorna och har chansen att prova dem. Därmed utbildar vi varandra hela tiden.

Att sätta dryck till maten får dock Gustaf och den övriga serveringspersonalen göra mest på känn. Menyn byts nämligen varje dag och är ny för varje pass som de går på.

– Det är inga problem eftersom jag känner vår köksmästare så pass väl och vet vilka smaker han använder, säger Gustaf och beskriver maten som väldigt rustik.

– Det roliga är att trots att vi serverar mycket inälvsmat och sådan rejäl husmanskost som borde attrahera gamla gubbar, så har vi extremt blandad publik och inte minst mycket unga tjejer vilket är fantastiskt kul.

När han får sälja in sin egen krog anser Gustaf att du bör prioritera Bastard för den goda stämningen. Stökigt och enkelt men med hög gastronomisk svansföring. Restaurangen har även ett utvecklat ölsortiment där nästintill allt är från svenska eller danska kvalitetsbryggerier.

– Inom några veckor öppnar vi också vår uteservering där vi har en vedeldad ugn. Där bakar vi supergoda pizzor utomhus hela sommaren, tillägger han.

När Gustaf är ledig reser han gärna i vindistrikten, även om det hinns med alldeles för sällan. Han testar också gärna andra restauranger och provar mycket viner hemma.

– I min kyl finns det alltid Champagne säger han och skrattar. Det passar alltid helt enkelt.

När Gustaf ska tipsa Livets Goda – läsarna om tre bra sommarviner får han tänka en stund:

– Mikkeller Jackie Brown (nr 1312), det är en jäkligt cool, dansk bryggare och ölen är extremt välhumlade. Sen gillar jag Tarlant Brut Zero (nr 88000) om jag ska välja en Champagne. Den är ren och spikrak. Den dricker du bara rakt upp och ner, den sätter verkligen igång dig. Slutligen säger jag Château d'Arlay Rouge (nr 72387), dels för att det är ett jäkligt bra vin men också för att Jura är ett kul område och du hittar inte särskilt mycket vin därifrån i Sverige.

För mer information om Bastard se:
http://www.bastardrestaurant.se/

Kommentera

hospitalet.jpg

Livets Goda tipsar om helgvinet - Château L'Hospitalet La Réserve Rouge 2015

Publicerad 2017-02-24 av Livets Goda
General Kardus Herno Gin (1).jpg

General Kardus 2017 - Idag lanseras, Swedish Match årgångssnus i en modern tappning

Publicerad 2017-02-24 av Livets Goda
Gastronomi the fork.jpg

Succén är tillbaka: GastronomiFestivalen 2-23 mars; -50% på á la carte

Publicerad 2017-02-23 av Livets Goda
Diplomatico(4).jpg

Diplomatico Reserva Exclusiva - Folkets röst i kategorin Rom på Destillat Sthlm

Publicerad 2017-02-23 av Livets Goda
Nadurra.jpg

Nyhet från The Glenlivet - Nàdurra Peated Cask Finish

Publicerad 2017-02-23 av Livets Goda
Petra månström.jpg

Petra Månström snackar vin i Maratonpodden

Publicerad 2017-02-23 av Livets Goda
De pez.jpg

Château de Pez 2014

Publicerad 2017-02-22 av Livets Goda
mullineux-liten.jpg

En av Sydafrikas toppar: Mullineux i fokus

Publicerad 2017-02-22 av Ulrika Karlsson

Årets första dryckesauktion - med specialtema

Publicerad 2017-02-22 av Livets Goda

Styckningsutbildning med HKScans köttmästare Benny Granqvist

Publicerad 2017-02-20 av Livets Goda

Abbonera på Gårdssällskapets Stamkundslåda

Publicerad 2017-02-20 av Livets Goda

Två Små Svin – Stället för smörrebröd, snaps och tjeckisk öl

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda

Ladda ner Nyhetsbilaga Februari med nyheterna som lanseras imorgon 17/2

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda

Torsdagsinspiration från Livets Goda - Blomkålspizza och Palazzo della Torre

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda

Sök i artikelarkivet