Zeta italienska oliver med förfinad smak

Publicerad 2017-03-14 av Livets Goda

Mat och Restaurang En oliv är en hel värld av smaker. Italien har den största mångfalden av alla med mer än femhundra olika olivsorter, var och en med sin unika nyans och karaktär. Då oliven ofta tar smak av både växtplats, jordmån och väder och vind blir nyansrikedomen ännu större, särskilt om även olivköttets textur och förhållande mellan kött och kärna vägs in i smakupplevelsen.

zeta(3).jpg
Zetas nya, italienska oliver har ett brett spann både vad det gäller smak, textur och färg. En självklarhet, då stor variationsrikedom är den italienska matens främsta krydda.

Cerignola – grön oliv både med och utan kärna
Oliven kllas även ”Bella di Cerignola” och är uppkallad efter en by som ligger i södra Italien. Regionen, som vetter mot adriatiska havet, är sedan länge ett mecka för både oliver och vin. Sorten Cerignola kännetecknas av ett fast fruktkött, fin fruktighet och mild syra med gräsig ton och inslag av gröna ärtor. Med sin rika smak är den god att äta som den är, men den passar också tillsammans med chark och ost.

Leccino –svart oliv utan kärna
Sorten Leccinor har ett brett smakregister och är Italiens näst viktigaste olivsort. Den har en lätt fruktighet samt sötma och kännetecknas av en fin solmogen smak med ton av torkade russin och aprikoser. Även Leccino kommer från regionen Apulien i södra Italien, och med sin milda sälta och fruktiga olivsmak är den en perfekt smakbärare i de flesta varma, italienska rätter.

Castelvetrano – grön oliv med kärna
En oliv med fast fruktkött och intensivt grön färg. Castelvetrano har en fruktig, gräsig och något nötig ton och mild eftersmak av honung. Där finns även en lätt sälta och friskhet som gör den lämplig till mjuka ostar, som taleggio och gorgonzola dolce. Castelvetrano kommer från Sicilien och är egentligen ingen olivsort, utan en metod för att bearbeta oliven.

Zetas italienska oliver finns i Cooop och Icas butiker från och med slutet på mars månad. Burkarna rymmer 290 g och priset ligger runt 35 kronor.

Kommentera

WB-AWARD2017-NY.jpg

Vinnarna av Whisky & Bourbon Awards 2017

Publicerad 2017-03-24 av Whisky & Bourbon
t20-2017-NY.jpg

Här är Sveriges Bästa Restauranger 2017

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
villaantinori.jpg

Livets Goda tipsar om helgvinet – Villa Antinori 2014

Publicerad 2017-03-24 av Livets Goda
Mariestads 2017(4).jpg

Nytt avsnitt av Den Stora Smakresan - Mariestads Dampfbier

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Krogsafari.jpg

Krogsafari i fler sydsvenska städer

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Pingus(4).jpg

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna i Ribera del Duero

Publicerad 2017-03-23 av Livets Goda
Mulderbosch.jpg

Single Vineyard från Sydafrika tilldelas 92 poäng

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Mariestads 2017.jpg

Mariestads Dampfbier - inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
Nespresso(6).jpg

Nytt butikskoncept från Nespresso har kassor med intelligenta sensorer

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda
palmiet.jpg

Köpguide: 10 röda toppviner från Sydafrika du inte får vara utan

Publicerad 2017-03-22 av Livets Goda

Ladda ner Topp20 2016 och peppa inför Topp20 2017 som offentliggörs på fredag

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Whisky & Bourbon Awards 2017 - Nomineringar

Publicerad 2017-03-21 av Livets Goda

Rekord redan innan En Öl & Whiskymässa öppnat

Publicerad 2017-03-20 av Livets Goda

Helgtipset: 94 poäng till champagne Charles Heidsieck

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Nyhetsbilaga med dagens lanseringar på Systembolaget

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Gonzalez-Byass Palmas – nu släpps 2016 års buteljeringar i Sverige

Publicerad 2017-03-17 av Livets Goda

Sök i artikelarkivet