Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Livets Goda 12 Dec, 2017
Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

Inom den ständigt växande besöksnäringen har det länge varit känt att kockbristen i hotell- och restaurangköken börjar bli akut. Den svenska arbetsmarknaden präglas av problematik där det är få lediga jobb som matchar de utbildningskrav som ställs, samtidigt som ett stort antal av de personer som är arbetssökande saknar gymnasial utbildning. I kombination med att antalet sökande till branschens gymnasieprogram går ned står branschen inför kompetensförsörjningsproblem. Besöksnäringen växer och enligt siffror från branschorganisationen Visita beräknas närmare 50 000 jobb att skapas fram till 2023. Den snabba tillväxten har fört med sig att framförallt kockar och kökspersonal blivit ett bristyrke.

För att klara den egna kompetensförsörjningen både på kort och lång sikt startar Scandic en ny arbetsmarknadsutbildning riktad mot arbetssökande som vill byta karriär eller saknar annan formell utbildning. Utbildningen är 45 veckor lång och ges i Stockholm, Göteborg och Malmö i samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. Målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

– Scandic befinner sig i en expansiv fas och det är affärskritiskt att vi har kompetenta och motiverade medarbetare. De vanliga utbildningsvägarna i vår bransch räcker inte till för att tillgodose vårt rekryteringsbehov. Att starta den här utbildningen är ett konkret sätt att se till att vi får in duktiga människor så vi kan fortsätta att ge våra gäster fantastiska hotellupplevelser, säger Henrik Dider, HR-direktör, Scandic Sverige.

 - Vi på Astar är  glada att vara med och utveckla morgondagens stjärnor på arbetsmarknaden. Det är också superspännande att ha ett så pass stort samarbete med en arbetsgivare som betyder så mycket för branschen som Scandic. Samarbetet med Arbetsförmedlingen är också mycket betydelsefullt och är den enskilt viktigaste komponenten för att detta ska fungera, och de har sedan första mötet verkligen gjort allt för att detta ska komma igång. Att kockyrket sedan är ett bristyrke gör ju bara hela utbildningen till än större succé. Det är ett projekt som helt ligger i linje med Astars löften och ThorenGruppens värdegrund, säger Mikael Torkeli, försäljningschef, Astar AB.

I den första utbildningsomgången antas cirka 40 personer och utbildningen startar i Stockholm i februari. Intresserade har genom Arbetsförmedlingen bjudits in till informationsträffar 12:e och 14:e december. De intresserade får på plats sedan möjlighet att direkt söka till utbildningen genom snabbintervjuer med representanter från Scandic och Astar. Informationsträffar med antagningsintervjuer kommer också att ges i Göteborg och Malmö efter årsskiftet. Därefter kommer utbildningar att starta även där med cirka 40 personer i varje utbildningsomgång.

– Vi hoppas att kunna hitta framtidens branschstjärnor och locka till oss personer som inte tänkt på vår näring som en karriärsbransch. De som genomgår den här utbildningen hoppas vi stannar länge inom Scandic och utvecklas till morgondagens ledare, avslutar Henrik.

 


Uppdrucket vecka 16 med Ulrika Karlsson

Vin Under veckan har det provats viner till den egna krogen…
25 Apr, 2018

Köttbulleutmanaren falafel i ny kostym – Sevan ska ta kikärtan in i husmanskosten med produktnyheter för kyldisken

Mat och Restaurang Sevan utmanar den klassiska köttbullen med det grönare alternativet falafel.…
25 Apr, 2018

Nytt i cigarrväg: Ny cigarrserie från AVO och cigarrmakaren Christian Eiroa på besök

Whisky och Bourbon AVO har nu presenterat en ny cigarrserie, vilken finns tillgänglig…
25 Apr, 2018

Ny citroncider från Irland - Magners Cloudy Lemon släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Magners Original Irish Cider gjord på färskpressade äpplen är en…
25 Apr, 2018

Sibyllas klassiska burkkorv utökas med kyckling

Mat och Restaurang Nästan 90 år efter lanseringen kommer uppföljaren till Sibyllas kokkorv…
25 Apr, 2018

Kändisviner

Vin Idag kliver vi in i glamourens värld och tar en…
25 Apr, 2018

The Wine Companys sommelier förklarar: Därför ser vinflaskor olika ut

Övrigt Vinflaskor kommer i dag i alla möjliga olika former och…
25 Apr, 2018

Kiviks Musteri firar 130 år med framtidssatsningar

Övrigt Frukt och grönt ligger i tiden, liksom svensk livsmedelstillverkning. Därför…
25 Apr, 2018

Stipendium till Åsa Strand för arbete med ostronodling

Övrigt IVL:s marinbiolog och ostronexpert Åsa Strand har tagit emot Irisstipendiet…
25 Apr, 2018

Löfbergs klara för alpina VM i Åre

Övrigt Nu är det klart: kafferosteriet Löfbergs blir officiell kaffepartner till…
25 Apr, 2018

Brittisk ale får ny desing - Fuller’s India Pale Ale

Whisky och Bourbon Fuller’s klassiker India Pale Ale har fått en ny och…
25 Apr, 2018

Pant på plastpåsar en succé - utökas till fler Hemköpsbutiker

Övrigt Efter fyra tusen pantade påsar breddas nu initiativet som ökar…
25 Apr, 2018

Den 4:e maj släpps G.D. Vajra Moscato d'Asti 2017 exklusivt på Systembolaget

Vin Fredagen den 4:e maj lanseras Moscato d'Asti 2017 från G.D.…
24 Apr, 2018

Samarbete mellan bryggeri och restauranger resulterar öl med björnbär

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås går ihop för att brygga…
24 Apr, 2018

Collective Arts Brewing - konstnärligt craftbryggeri från Kanada nu i Sverige

Whisky och Bourbon Collective Arts Brewing är hyllat för sina brygder och sitt…
23 Apr, 2018

Brad Pitt och Angelina Jolies rosévin Miraval är tillbaka

Vin Den 4 maj lanserar Enjoy Wine & Spirits återigen rosévinet…
23 Apr, 2018

Gnesta Bränneri uppköpt av Sörmländskt destilleri

Whisky och Bourbon Gnesta Bränneri, som lanserat produkter som Edmans Vodka och Gnesta…
23 Apr, 2018

Kronfågel redo för avspark – lanserar ”VM-korv”

Övrigt I sommar är det dags för fotbolls-VM och Kronfågel laddar…
23 Apr, 2018

Samlarobjekt från Chimay - Cognacslagrad vintage på Systembolaget

Whisky och Bourbon Idag den 20 april är det dags för en speciall…
20 Apr, 2018

Inspirationsklassiker från Whisky & Bourbon #1

Mat och Restaurang För nästan 10 år sedan såg magasinet Whisky & Bourbon…
20 Apr, 2018
Artikelarkivet