Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Livets Goda 12 Dec, 2017
Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

Inom den ständigt växande besöksnäringen har det länge varit känt att kockbristen i hotell- och restaurangköken börjar bli akut. Den svenska arbetsmarknaden präglas av problematik där det är få lediga jobb som matchar de utbildningskrav som ställs, samtidigt som ett stort antal av de personer som är arbetssökande saknar gymnasial utbildning. I kombination med att antalet sökande till branschens gymnasieprogram går ned står branschen inför kompetensförsörjningsproblem. Besöksnäringen växer och enligt siffror från branschorganisationen Visita beräknas närmare 50 000 jobb att skapas fram till 2023. Den snabba tillväxten har fört med sig att framförallt kockar och kökspersonal blivit ett bristyrke.

För att klara den egna kompetensförsörjningen både på kort och lång sikt startar Scandic en ny arbetsmarknadsutbildning riktad mot arbetssökande som vill byta karriär eller saknar annan formell utbildning. Utbildningen är 45 veckor lång och ges i Stockholm, Göteborg och Malmö i samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. Målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

– Scandic befinner sig i en expansiv fas och det är affärskritiskt att vi har kompetenta och motiverade medarbetare. De vanliga utbildningsvägarna i vår bransch räcker inte till för att tillgodose vårt rekryteringsbehov. Att starta den här utbildningen är ett konkret sätt att se till att vi får in duktiga människor så vi kan fortsätta att ge våra gäster fantastiska hotellupplevelser, säger Henrik Dider, HR-direktör, Scandic Sverige.

 - Vi på Astar är  glada att vara med och utveckla morgondagens stjärnor på arbetsmarknaden. Det är också superspännande att ha ett så pass stort samarbete med en arbetsgivare som betyder så mycket för branschen som Scandic. Samarbetet med Arbetsförmedlingen är också mycket betydelsefullt och är den enskilt viktigaste komponenten för att detta ska fungera, och de har sedan första mötet verkligen gjort allt för att detta ska komma igång. Att kockyrket sedan är ett bristyrke gör ju bara hela utbildningen till än större succé. Det är ett projekt som helt ligger i linje med Astars löften och ThorenGruppens värdegrund, säger Mikael Torkeli, försäljningschef, Astar AB.

I den första utbildningsomgången antas cirka 40 personer och utbildningen startar i Stockholm i februari. Intresserade har genom Arbetsförmedlingen bjudits in till informationsträffar 12:e och 14:e december. De intresserade får på plats sedan möjlighet att direkt söka till utbildningen genom snabbintervjuer med representanter från Scandic och Astar. Informationsträffar med antagningsintervjuer kommer också att ges i Göteborg och Malmö efter årsskiftet. Därefter kommer utbildningar att starta även där med cirka 40 personer i varje utbildningsomgång.

– Vi hoppas att kunna hitta framtidens branschstjärnor och locka till oss personer som inte tänkt på vår näring som en karriärsbransch. De som genomgår den här utbildningen hoppas vi stannar länge inom Scandic och utvecklas till morgondagens ledare, avslutar Henrik.

 


Anton Hysén firar Pride på The Winery Hotel

Vin Drömmer du om att bli serverad ett glas iskallt rosévin…
20 Jul, 2018

Konsten tar ännu mer plats runt Brunkebergstorg

Övrigt Det är inte bara konst- och designhotellet At Six som…
20 Jul, 2018

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018
Artikelarkivet