Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Livets Goda 12 Dec, 2017
Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

Inom den ständigt växande besöksnäringen har det länge varit känt att kockbristen i hotell- och restaurangköken börjar bli akut. Den svenska arbetsmarknaden präglas av problematik där det är få lediga jobb som matchar de utbildningskrav som ställs, samtidigt som ett stort antal av de personer som är arbetssökande saknar gymnasial utbildning. I kombination med att antalet sökande till branschens gymnasieprogram går ned står branschen inför kompetensförsörjningsproblem. Besöksnäringen växer och enligt siffror från branschorganisationen Visita beräknas närmare 50 000 jobb att skapas fram till 2023. Den snabba tillväxten har fört med sig att framförallt kockar och kökspersonal blivit ett bristyrke.

För att klara den egna kompetensförsörjningen både på kort och lång sikt startar Scandic en ny arbetsmarknadsutbildning riktad mot arbetssökande som vill byta karriär eller saknar annan formell utbildning. Utbildningen är 45 veckor lång och ges i Stockholm, Göteborg och Malmö i samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. Målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

– Scandic befinner sig i en expansiv fas och det är affärskritiskt att vi har kompetenta och motiverade medarbetare. De vanliga utbildningsvägarna i vår bransch räcker inte till för att tillgodose vårt rekryteringsbehov. Att starta den här utbildningen är ett konkret sätt att se till att vi får in duktiga människor så vi kan fortsätta att ge våra gäster fantastiska hotellupplevelser, säger Henrik Dider, HR-direktör, Scandic Sverige.

 - Vi på Astar är  glada att vara med och utveckla morgondagens stjärnor på arbetsmarknaden. Det är också superspännande att ha ett så pass stort samarbete med en arbetsgivare som betyder så mycket för branschen som Scandic. Samarbetet med Arbetsförmedlingen är också mycket betydelsefullt och är den enskilt viktigaste komponenten för att detta ska fungera, och de har sedan första mötet verkligen gjort allt för att detta ska komma igång. Att kockyrket sedan är ett bristyrke gör ju bara hela utbildningen till än större succé. Det är ett projekt som helt ligger i linje med Astars löften och ThorenGruppens värdegrund, säger Mikael Torkeli, försäljningschef, Astar AB.

I den första utbildningsomgången antas cirka 40 personer och utbildningen startar i Stockholm i februari. Intresserade har genom Arbetsförmedlingen bjudits in till informationsträffar 12:e och 14:e december. De intresserade får på plats sedan möjlighet att direkt söka till utbildningen genom snabbintervjuer med representanter från Scandic och Astar. Informationsträffar med antagningsintervjuer kommer också att ges i Göteborg och Malmö efter årsskiftet. Därefter kommer utbildningar att starta även där med cirka 40 personer i varje utbildningsomgång.

– Vi hoppas att kunna hitta framtidens branschstjärnor och locka till oss personer som inte tänkt på vår näring som en karriärsbransch. De som genomgår den här utbildningen hoppas vi stannar länge inom Scandic och utvecklas till morgondagens ledare, avslutar Henrik.

 


Mack FREEZE - Den första alkohol- och glutenfria ölen på marknaden

Whisky och Bourbon Den första februari lanseras Mack FREEZE, marknadens första öl som…
18 Jan, 2018

Stockholmskrogar på listan över världens vackraste restauranger

Mat och Restaurang Condé Nast Traveller har i dagarna utsett världens vackraste restauranger…
18 Jan, 2018

Umamiburgare kommer tillbaka till MAX - nu även med kyckling

Mat och Restaurang En av MAX mest populära kampanjburgare, Grand Deluxe Umami, hittar…
18 Jan, 2018

Trendbrott: viktmissnöjet bland unga växer

Övrigt Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt, det…
18 Jan, 2018

300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Övrigt Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I…
18 Jan, 2018

Urban Deli lanserar brödöl för minskat matsvinn

Mat och Restaurang Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En…
18 Jan, 2018

Förköpspris på Vingårdsbarbaresco via Winefinder - Produttori del Barbaresco

Vin För drygt en vecka sedan erbjöd Winefinder Brunello 2013 till…
17 Jan, 2018

Två exklusiva ekologiska lanseringar från Alain Jaume & Fils

Vin Domaine du Clos de Sixte Lirac 2014 (magnum) samt Domaine…
17 Jan, 2018

Uppdrucket vecka 2 med Ulrika Karlsson

Vin Jag älskar att prova OM viner, att ha ett gäng…
17 Jan, 2018

Bästa italienska vinbar i Stockholm utsedd - Adria Ristorante & Bar

Mat och Restaurang Igår höll Gambero Rosso sin årliga prisutdelning för Top Italian…
17 Jan, 2018

Skandinavisk premiär: Ät 6-rätters middag med 3D

Mat och Restaurang Det innovativa middagskonceptet Dinner Time Story med världens minsta kock,…
17 Jan, 2018

Melker Andersson öppnar ny krog i Uppsala

Mat och Restaurang I det gamla anrika stadshotellet mitt i Uppsala öppnar nu…
17 Jan, 2018

Exklusiv sherrylansering på Systembolaget av "Tio Pepes olika åldrar"

Vin Varje år i oktober tar Antonio Flores, legendarisk vinmakare på…
17 Jan, 2018

Lammproducenter från Kungsör belönas med HKScans Miljöpris

Övrigt Paret Anna och Tomas Olsson belönas med HKScans Miljöpris till…
17 Jan, 2018

Svenska småbryggerier i exportsatsning

Whisky och Bourbon Svenska småbryggerier satsar på export och ställer ut på en…
16 Jan, 2018

Den andra februari lanseras exklusivt Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” 2015 från Samuel Billaud

Vin Samuel Billaud tillhör en välkänd och etablerad vinmakarfamilj i Chablis.…
16 Jan, 2018

Martin & Servera skänkte fyra ton varor

Mat och Restaurang Martin & Servera stöttar sedan hösten 2017 Stockholms Stadsmissions Matcentralen…
16 Jan, 2018

2400 flaskor Soave Vintage Bertani 2015 lanseras i februari

Vin Den familjeägda producenten Bertani lanserar den 2:a februari 2400 flaskor…
16 Jan, 2018

Wayne’s Coffee öppnar kafé i Vietnam

Övrigt De senaste åren har den svenska kafékedjan öppnat kaféer i…
16 Jan, 2018

Château La Croix Teynac från den stora årgången 2010 hos Winefinder

Vin Winefinder har nu i lager Château La Croix Teynac från…
16 Jan, 2018
Artikelarkivet