Att man blir sjuk av mat med passerat datum är en myt allt fler går på

Livets Goda 6 Oct, 2017
Mat och Restaurang Trots att fler i dag vet att det går utmärkt att äta mat även när bäst före-dagen har passerat uppger allt fler att de inte gör det. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.

Andelen svenskar som vet vad det är för skillnad mellan märkningarna bäst före-dag och sista förbrukningsdag har ökat från 38 procent till 51 procent under perioden 2011-2017. Samtidigt uppger allt fler att de inte äter mat med passerad bäst före-dag. Från 26 procent 2009 till 38 procent 2017. Den vanligaste orsaken som anges är oro att bli sjuk.

Bäst före-dagen har inget med säkerheten på livsmedlet att göra. Märkningen är snarare till för att ge en indikation om att livsmedlets kvalitet, exempelvis färg eller konsistens, kan vara förändrad. Rekommendationen är att man ska titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Sista förbrukningsdag betyder däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat.

- Resultatet av undersökningen förbryllar oss och tyvärr känns det rimligt att misstänka att ökad noggrannhet med datumet snarare ökar än minskar matsvinnet. Tvärt emot våra och många andras intentioner, säger Anna Lilja, ansvarig miljö, Konsumentföreningen Stockholm.

Den senaste mätningen av matsvinn i Sverige är från 2014. Då slängde svenska hushåll 215 000 ton fullt ätbar mat. Det är en minskning med 7 procent, jämfört med 2012. Hur utvecklingen sett ut sedan 2014 återstår att se. Nya siffror för matsvinnsmängder i Sverige presenteras i början av 2018.

Om undersökningen
Undersökningen bygger på tre enkätfrågor som man ställt till svenska folket under perioden 2009–2017. Nu senast (2017) var det marknadsundersökningsföretaget Novus som ansvarade för enkätförfarandet. Målgruppen var, precis som tidigare, den svenska allmänheten 18–79 år. De tre frågorna ställdes vid två olika tillfällen. Frågorna som är kopplade till noggrannheten med bäst före-dag ställdes 20–26 april (1014 intervjuer) och frågan om skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag ställdes 31 augusti–6 september (1028 intervjuer). Det fullständiga resultatet av undersökningen finns i rapporten Attityder till datummärkningar 2009-2017. I en debattartikel, publicerad i Icanyheter idag, skriver Anna Lilja, Konsumentföreningen Stockholm och Åsa Stenmarck, IVL Svenska miljöinstitutet, om vikten av veta mer om konsumenternas beteenden för att kunna minska matsvinnet.


Gotlands Bryggeri lanserar sin första lager

Whisky och Bourbon Gotlands Bryggeri startade upp verksamheten för 23 år sedan, ändå…
7 Feb, 2018

Pröva en unik samling bourbon från Pappy Van Winkle

Whisky och Bourbon Arcus öppnar upp möjligheten för konsumenter att prova en unik…
23 Feb, 2018

Unik champagneprovning på Hooks Herrgård

Vin Imorgon lördag har för 6:e året i rad Värdens Vin…
23 Feb, 2018

Ny blend från Kafferosteriet Koppar - No 6

Övrigt Kafferosteriet Koppar meddelar nu att man, med hjälp av feedback…
23 Feb, 2018

Gastronomisk ledstjärna när Karl Ljung gör General Kardus 2018

Övrigt Årets General Kardus har tagits fram av Swedish Match i…
23 Feb, 2018

Löfbergs stänger sitt café i Karlstad

Övrigt I augusti 2011 öppnade Löfbergs ett café i kaffeskrapan i…
23 Feb, 2018

Den nya snapsen är Lagom®

Whisky och Bourbon Nu lanserar Pernod Ricard Sverige sin första snaps med lägre…
22 Feb, 2018

Premiär av Brobergs Cigarrpodd

Whisky och Bourbon Nu tar Brobergs med sina hundraåriga traditioner steget in i…
22 Feb, 2018

Nu lyfter originalet en nivå – Schweppes Premium Mixers

Övrigt Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics…
22 Feb, 2018

Exklusivt parti med mogen vit Bourgogne hos Winefinder

Vin En producent, en årgång, tre viner, sex flaskor; här har…
21 Feb, 2018

Veuve Clicquot Rosé firar 200 år

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot firar i år 200-årsdagen av Madame Cliquots…
20 Feb, 2018

Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018
Artikelarkivet