Barbera från Renato Corino och La Morra-vingården Pozzo

Niklas Jörgensen 9 Feb, 2018
Vin 0,6 hektar - det är allt han äger av vingården Pozzo, i Annunziata-delen av La Morra. Och allt är planterat med barbera som nu nått en ansenlig ålder; rankorna har ett snitt på 60 år. Renato Corinos 2013 Arborina charmade oss tidigare i vintras och nu är det hans 2015 Barbera d'Alba som tar över stafettpinnen.

Renato står för en modern vinmakningsstil och om den var mer integrerad i Barolo-vinet så skiner det genom desto tydligare i barberan. Men han gör det bra, riktigt bra, och det är glädjande att se ett vin med så pass liten produktion - Pozzo ligger runt 3,000 flaskor årligen - har nått till Sverige. Skördeuttaget hålls nere i Pozzo och efter jäsning och malolaktisk omvandling som sker på tank så flyttas vinet till fat där det stannar drygt ett och ett halvt år. Faten är av varierande ålder.

2015 Barbera d'Alba Pozzo, Renato Corino Vi drar korken på vinet och majoriteten i panelen provar blint. Här har vi ett relativt mörkt vin, till utseendet, och kanten skvallrar om viss ungdom. Bouqueten greppar ganska omgående tag i en och den här kan knappast beskyllas för att vara blyg. Stor doft med snyggt rostade toner från faten, en hel del undervegetation - tankarna går mot höstlöv - och det dyker även upp en del florala inslag, viol främst. Bären pendlar mellan solmogna svarta körsbär, ett stänk hallon och ett och annat björnbär. Med tid i glaset, vi provar om vinet några timmar senare, så har mycket integrerats och känns mer komplext även om ungdomligheten är där än. I gommen en generös struktur men ändå stram, ännu lite dominanta ekfatstoner, mogna tanniner och en apelsinliknande syra. Solmogen bärfrukt, lakrits, humus och violer i en ganska tät förpackning. Allt avslutas snyggt, långt och med kryddiga fattoner. 

Ger du Pozzo tid i karafffen idag så är det oerhört lätt att falla för det här vinet men den med några års tålamod lär bli än mer belönad. Det här är superseriös barbera och om prislappen fick en att rycka till innan det provats så är det noll diskussion efteråt. Renato Corino vill vi prova mer av.

Livets Goda-panelens intryck: 91 LGP

Vinet återfinns i beställningssortimentet och kostar 319 kronor. Länk här. Vill du veta mer om huset Renato Corino? Kolla då in vår förra artikel kring husets Arborina Barolo. Klicka här.

Importör i Sverige: O.Wines

 

 


Kändiskock och whiskeyjätte lanserar karibisk kräftskiva

Whisky och Bourbon Inför årets kräftsäsong har kändiskocken Edin Dzemat, tillsammans med whiskeyjätten…
18 Jul, 2018

Färginspirerad och kylande sommarförpackning från Veuve Clicquot

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot är känt för sina unika limiterade säsongförpackningar.…
9 Jul, 2018

Leif GW Perssons röda vin - en succé

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserade i våras det röda vinet…
9 Jul, 2018
Artikelarkivet