Barbera från Renato Corino och La Morra-vingården Pozzo

Niklas Jörgensen 9 Feb, 2018
Vin 0,6 hektar - det är allt han äger av vingården Pozzo, i Annunziata-delen av La Morra. Och allt är planterat med barbera som nu nått en ansenlig ålder; rankorna har ett snitt på 60 år. Renato Corinos 2013 Arborina charmade oss tidigare i vintras och nu är det hans 2015 Barbera d'Alba som tar över stafettpinnen.

Renato står för en modern vinmakningsstil och om den var mer integrerad i Barolo-vinet så skiner det genom desto tydligare i barberan. Men han gör det bra, riktigt bra, och det är glädjande att se ett vin med så pass liten produktion - Pozzo ligger runt 3,000 flaskor årligen - har nått till Sverige. Skördeuttaget hålls nere i Pozzo och efter jäsning och malolaktisk omvandling som sker på tank så flyttas vinet till fat där det stannar drygt ett och ett halvt år. Faten är av varierande ålder.

2015 Barbera d'Alba Pozzo, Renato Corino Vi drar korken på vinet och majoriteten i panelen provar blint. Här har vi ett relativt mörkt vin, till utseendet, och kanten skvallrar om viss ungdom. Bouqueten greppar ganska omgående tag i en och den här kan knappast beskyllas för att vara blyg. Stor doft med snyggt rostade toner från faten, en hel del undervegetation - tankarna går mot höstlöv - och det dyker även upp en del florala inslag, viol främst. Bären pendlar mellan solmogna svarta körsbär, ett stänk hallon och ett och annat björnbär. Med tid i glaset, vi provar om vinet några timmar senare, så har mycket integrerats och känns mer komplext även om ungdomligheten är där än. I gommen en generös struktur men ändå stram, ännu lite dominanta ekfatstoner, mogna tanniner och en apelsinliknande syra. Solmogen bärfrukt, lakrits, humus och violer i en ganska tät förpackning. Allt avslutas snyggt, långt och med kryddiga fattoner. 

Ger du Pozzo tid i karafffen idag så är det oerhört lätt att falla för det här vinet men den med några års tålamod lär bli än mer belönad. Det här är superseriös barbera och om prislappen fick en att rycka till innan det provats så är det noll diskussion efteråt. Renato Corino vill vi prova mer av.

Livets Goda-panelens intryck: 91 LGP

Vinet återfinns i beställningssortimentet och kostar 319 kronor. Länk här. Vill du veta mer om huset Renato Corino? Kolla då in vår förra artikel kring husets Arborina Barolo. Klicka här.

Importör i Sverige: O.Wines

 

 


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet