Hem Vinvärlden Battle of the seconds – mogna andraviner från Bordeaux

Battle of the seconds – mogna andraviner från Bordeaux

av Livets Goda

Det fanns en tid när andravinerna i Bordeaux var minst sagt sympatiskt prissatta. Men i takt med att antalet globala miljonärer steg i raskt tempo så ökade också efterfrågan på klassiska viner; Bordeaux var knappast något undantag. Andraviner förresten, för den som ännu inte är bekant med begreppet, är Bordeauxslottens selektering av dels fat som inte når hela vägen fram till slottsvinet men även druvor från yngre planteringar. Ofta, men inte alltid, får konsumenten ändå en förnimmelse av förstavinet och historiskt sett har det varit en god investering som konsument.

Numer betingar de bättre andravinerna summor som är på en närmast avskräckande nivå och ibland är mellanskillnaden inte ens lika tydlig som den en gång var. Vi blev nyfikna på att kolla av status på ett par andraviner med förväntad mognad, för att se om det ur dryckessynpunkt ändå var värt att fortsatt lägga ner dessa viner i källaren. Valet föll på 2000 Le Petit Cheval från Saint-Émilion-slottet Château Cheval Blanc och 2003 Pavillon Rouge från Premier Cru-slottet Château Margaux i kommunen med samma namn. Två stora årgångar där kanske den senare fått en hel del kritik för värmestressen i en del viner.

Vinerna serverades blint och provarna hade inte fått någon som helst indikation på vad som var i glasen.

2000 Le Petit Cheval, Château Cheval Blanc, Saint-Émilion

Först ut i duetten är Petit Cheval från den så ljuvliga 2000-årgången. Vinet får en sväng i karaff och det tar inte mer än någon kvart för det att öppna upp och visa tjusningen med mognad. Sensuellt och ack så klassiskt i bouqueten med integrerade fat som andas piptobak och ett stänk mocka, frukt som är delvis björnbärs- och plommonfräsch men som också uppvisar torkade nyanser – och så finns det en undervegetation i vinet, ganska typiskt för slottet. I gommen en oerhörd precision, silkiga tanniner som ändå markerar sin närvaro, distinkt syra och en frukt som fortfarande är generös. Finess är ledordet och det är ett vin som går med rak ryggrad, uppbackad av vetskapen att få viner i världen slår Cheval Blanc när det kommer till elegans. Moget ja men vinet håller nivån ett par år ytterligare – om din källare har de rätta lagringsförhållandena.

Betyg: 93 LGP

2003 Pavillon Rouge, Château Margaux, Margaux

Lätt att luras av Pavillon här som med en ännu mörk färg knappast indikerar ålder. Även bouqueten har ett stort djup och ett släng av ungdomlig frukt men det finns vissa indikationer på att mognaden har startat. Som den underbara cederkaraktär vinet demonstrerar, ni vet, cigarrlådan eller den nyvässade faber castell-pennan. Toppa det med tobak, torkade örter, mynta, viol och svarta vinbär och du har en klassisk Margaux. I gommen ett betydligt stöddigare vin än glas ett; mer tanniner, tätare frukt och en syra som andas cabernet. Här finns mylla, tobak, läder och mörka bär och det hela stannar kvar länge i eftersmaken. Om något vin av de två har fortsatt utvecklingspotential så är det inga tvivel denna 2003 Pavillon Rouge. Än mer glädjande är att det inte finns tillstymmelse till årgångens värmestress utan slottet visar varför man är top of the line. Saknar måhända den finess som Le Petit Cheval har men det kompenseras med cabernet sauvignon’s omisskännliga karaktärsdrag och härliga kraft.

Betyg: 94 LGP

18 respektive 15 års ålder på andraviner och bägge har åldrats graciöst. Prislapparna idag är såklart högre men vill man ändå ha klassisk Bordeaux i samlingen från större årgångar – och gärna väntar mer än ett decennium, kanske två, så är det fortfarande en investering värd att tänka på. Inte minst med tanke på den prisstegring som i det här fallet Cheval Blanc och Margaux har sett på sina förstaviner. Kanske värt att ha i åtanke om särskilt 2016 ska inhandlas, ett Bordeaux-år som har alla förutsättningar för ett långt och utvecklingsbart liv i flaskan.

Provarna då? Jodå, lite respekt är de värda som var nere på 2001 och vände uppåt 2005. Och det nämndes såväl Cheval Blanc som Pichon-Lalande. 

RELATERAD LÄSNING