Livets Goda tipsar - Billecart-Salmon Brut Réserve

Livets Goda 1 Sep, 2017
Vin Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av experter hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess.

Livets Goda om Billecart-Salmon Brut Réserve NV
En ungdomlig cuvée i klassisk, elegant stil från den strama skolan, där skarp fräschör i kombination med ren och tydlig frukt är honnörsordet. I gominsteget välkomnar en porlande mousse, vartefter smaksinnena fylls av lättsam brioche och en smekande explosion av gröngula äpplen som har den där klara smaken du får när musten pressas ut vid den första tuggan av ett riktigt färskt äpple. Allt fylls på med rena toner av päron, citrus, lime, aprikos, ostronskal och en lättsam rödbärig nyans tonar upp vid horisonten. Avslutet klingar långsamt av snyggt dirigerat av en lätt rökig mineralitet.

90 poäng / Livets Goda

Billecart-Salmon Brut Réserve
Nr 7454, (75 cl), 379 kr, 12%
Champagne, Frankrike

Tips: Champagne blir till en god vän i kombination med lantchips och charkuterier av klass.

Beställ här >>

Historia och unik metod
Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor, vartefter man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.
Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen. Många av dessa odlare hittar man i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den del av musten som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus.

Nyfiken på mer? Läs gärna Livets Godas champagnesnack med Antoine Billecart här >>

 


Bryggeriet Innis & Gunn och irländska destilleriet Tullamore D.E.W. släpper limiterad whiskeyfatslagrad stout

Whisky och Bourbon Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och sammanfattar samarbetet mellan två pionjärer…
21 Feb, 2018
Artikelarkivet