Binet-Jacquet - en sydfransos med koll på läget

Niklas Jörgensen 11 Apr, 2017
Vin Det är alltid lika spännande att träffa vinmakare; den ena är inte den andra lik. Vissa hamnar omgående mitt i rummet, deras röster hörs oavbrutet. Andra håller sig mer i periferin och efter en stund undrar man om de fortfarande är kvar, så tystlåtna är de. Pierre hamnar någonstans i mitten; det vill säga Pierre Jacquet som är ena hälften av Domaine Binet-Jacquet i appellationen Faugères. han tänker till innan han pratar men när han väl säger något så har det substans. Man lyssnar och tar till sig av kunskapen. Och när vi provar genom hans viner, bland annat en vertikal av samtliga buteljerade Grande Réserve sedan starten 2007, så är det inget snack - vinerna är så mycket Pierre Jacquet som det bara går.

Den synnerligen kompetenta och jordnära distanshandlaren Caviste har sydfranskt besök, Faugéres ligger väster om Montpellier, och vi träffas på Stockholms mest ombonade men kanske även förhållandevis okända pärla, Ett Hem. Med blott dussinet rum så är det knappast ett hotell som gör mycket väsen av sig men få ställen kan toppa känslan av att känna sig som hemma hos en god vän. Något som såklart bör tillskrivas den handplockade personalen som har det lilla extra, däribland Ett Hems sommelier, Niklas Ödman som har en skön fingertoppskänsla och bred repertoar.

Martin Berggren är näthandlaren Caviste's ansikte utåt och han står i färd med att lansera nästa låda från Domaine Binet-Jacquet. Vinerna från Pierre har sina följare och det är lätt att förstå varför. Från instegsvinet Tradition och mellanregistret Réserve, och slutligen till Grande Réserve så är det inget snack om avsändare; det går en röd tråd genom firmans trilogi. Men medan Tradition är mer omedelbart tillgängligt och lätt att ta till sig, så växer utvecklingskurvan i takt med de övriga två etiketterna. Pierre visar detta under kvällen med stor tydlighet när han korkar upp Grande Réserve från 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013. Kvalitetstänket lyser igenom då han vägrat producera toppvinet under år som 2008 och 2014; två ruskigt besvärliga årgångar. Något som blir extra tydligt när han berättar om skörden 2014 och hur de stått och selekterat druvor vid sorteringsbordet genom att klyva dem på mitten för att säkerställa de inte var drabbade av gråröta. Varje druva.

2015 Tradition (90 p) är en riktig charmör, den främsta sannolikt så här långt, men efter ett tag i glaset så inser man det finns ett djup också. Klingande ren frukt, röda bär företrädesvis, optimal fenolisk mognad i frukten, svag blommighet och ett stänk örter. Smaken är solvarm men ändå sval, lätt kryddig och syran aptitretande. I bättre årgångar som denna får man nästan leta efter tanninerna men jodå, de är där och gömmer sig bakom den fina frukten. Ruskigt bra instegsvin som slår många betydligt dyrare på fingrarna.

2014 Réserve (89 p) är resultatet av en hysterisk noggrannhet när det kommer till druvurvalet och då det absoluta toppvinet inte producerades nämnda år så är det med viss förväntan man angriper denna. Doftmässigt ett stänk av läder, vitpeppar och röda bär. På toppen ett par blomsterstjälkar och lite viol. Med tid i glaset blir det mer bärigt och djupet ökar. Smaken är något kärnkärv men ändå harmonisk. Syran kallar på lammet och även om det inte har den slösande frukten som 2015 så är det en charmig Réserve med mycket ursprungskänsla. Här finns viss koncentration och nog vinner det på något års ytterligare lagring. En matspelare och med den vanskliga årgången i ryggen; ett mycket lyckat resultat. 

Vertikalen av Grande Réserve är en skön resa och startar i nyfikenhetens tecken för att avsluta desto mer empiriskt. Onekligen har Pierre och dennes kompanjon, Olivier Binet lärt sig en hel del sedan starten. Andelen ny ek har exempelvis successivt minskat till ca en femtedel vid senaste årgången. Det sagt; 2009:an Grande Réserve (93 p) tar hem showen med sin urläckra bouquet där tankarna närmast tar en till bättre Pessac-Léognan, mycket tack vare den exklusiva cigarrlådan i doften. Smaken är perfekt mogen; stor men i balans. 2007:an (91 p) vill inte vara sämre den även om mognaden här är på topp. En fint avvägd fatighet samsas med solvarma röda bär och varm jord. Den skifferrika jorden för nästan tanken till Douro för en stund. Smaken är lätt uttorkad men ingalunda trött; kryddor, tobak och körsbär i den långa eftersmaken.

Den senaste årgången som buteljerats och som även ingår i Caviste's låda som släpps till försäljning på skärtorsdagen, 2013 Grande Réserve (92 p),är en sval och i nuläget lite mer tillbakadragen Grande Réserve. Men en riktigt fin sådan och den lär framför allt appellera till terroir junkies då växtläget sätter tonen; körsbärskärv, lätt örtig och med ett stänk hästsadel. Tuffa tanniner men frukten är i bakgrunden och syran är sådär snyggt svagt grön. Fin koncentration, svalt slut. Spara ett par år.

2010 (92 p), 2011 (91 p) och 2012 (92 p) är alla älskvärda viner där tian vinner på poäng i nuläget, mognad och en härlig rikedom. 2011:an börjar hitta hem men bären är mörkare och något år till är nog inte fel. 2012:an är provningens stöddigaste vin. Lätt att charmas av inledningsvis men inte lika djup som exempelvis nollnian efter ett tag i glaset. Än. Solvärme, stöddiga tanniner och faktiskt det enda vin hos Binet-Jacquet denna kväll, som uppvisar ett litet alkoholstick. Likväl, bra som attan och lär vinna sina fans, särskilt de som diggar old school Châteauneuf-du-Pape. Men lagra först två-tre år. Och fram med den bättre köttbiten.

Binet-Jacquet arbetar såväl ekologiskt som biodynamiskt med grenache, syrah, carignan och mourvèdre. I toppvinet är det den senare som styr druvbuketten medan det är jämnare fördelning mellan druvorna i Réserve och Tradition. Instegsvinet ser inga fat medan de andra får upp till nästan två år i ek. Olivier och Pierres parceller ligger på mellan 350-400 meter över havet och har en nödvändig vind som ventilerar mellan druvklasarna. Efter att ha provat genom en stor del av egendomens viner så är det också fräschheten som lämnar ett bestående intryck. Domaine Binet-Jacquet är aldrig baktungt, sminkat eller tillrättalagt utan det är viner som föredrar att uttrycka det som engelsmännen så tjusigt benämner, a sense of place. Mycket av detta kan nog tillskrivas en klok vinmakare; Pierre Jacquet.

Vill du köpa CAV0069 med Domaine Binet Jacquet så släpper Caviste lådan skärtorsdagen den 13 april kl. 14.00. Priset är 1090 kr exklusive frakt och lådan innehåller 3 flaskor 2015 Faugères Tradition, 2 stycken 2014 Faugères Réserve och 1 flaska 2013 Faugères Grande Réserve. Mängden är begränsad så vila inte på hanen.

Länk till Caviste, klicka här >>


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet