Boken som kastar nytt ljus på den bortglömde samhällsbyggaren – storsatsning på historien om brännvinskungen L.O. Smith

Livets Goda 20 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Under det senaste året har historien om L.O. Smith, mannen mest känd från Absolut Vodkas sigill, växt fram genom crowdsourcing och efterforskning. Fram träder bilden av en av Sveriges främsta entreprenörer och samhällsförbättrare som långt före sin tid stod upp för arbetarnas rösträtt och gjorde insatser för folkhälsan. Dessutom lade han grunden för Sveriges enskilt största livsmedelsexport, Absolut Vodka.

Den 25 april tillgängliggörs berättelsen om L.O. Smith för allmänheten, genom en multimedial storsatsning där nyutgåvan av boken Brännvinskungen – berättelsen om L.O. Smith av författare Pelle Berglund står i centrum. Den första versionen av boken skrev Berglund redan 2008, men en mängd nyfunna brev med ej tidigare publicerad information gjorde en nyutgåva aktuell. Boken har samtidigt fått en ny design signerad Patrik Sundström. Sajten losmith.se har fyllts med mer information och kommer under våren även att få en ny design.

– Brännvinskungen är en gedigen berättelse om L.O. Smith vars liv har stor inverkan på det svenska samhället, nu som då. För oss på The Absolut Company är L.O. Smiths ideér och tankar högst levande i allt vi gör, men vi tycker också att han förtjänar upprättelse i den svenska historieskrivningen, berättar Paula Eriksson, informationsdirektör på The Absolut Company.

Den 25 april lanseras den multimediala satsningen. Brännvinskungen av Pelle Berglund ges då inte bara ut i bokform, utan även som ljudbok och e-bok, både på engelska och svenska. Samtidigt släpps även en kortfilm om L.O. Smiths liv där skådespelaren Leif Andrée spelar huvudrollen. I sommar öppnar även ett besökscentrum i Åhus med stort fokus på L.O. Smith.

– Vi vill skapa förståelse och engagemang kring denna viktiga hörnsten i vår historia. Vi vill göra L.O. Smith känd i Sverige och världen, inte bara som mannen på Absolut-flaskan, utan för sina reella insatser för det svenska samhället och kulturen, från att rena brännvin från finkel, till kampen för arbetarnas rättigheter, avslutar Paula Eriksson.


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet