Boken som kastar nytt ljus på den bortglömde samhällsbyggaren – storsatsning på historien om brännvinskungen L.O. Smith

Livets Goda 20 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Under det senaste året har historien om L.O. Smith, mannen mest känd från Absolut Vodkas sigill, växt fram genom crowdsourcing och efterforskning. Fram träder bilden av en av Sveriges främsta entreprenörer och samhällsförbättrare som långt före sin tid stod upp för arbetarnas rösträtt och gjorde insatser för folkhälsan. Dessutom lade han grunden för Sveriges enskilt största livsmedelsexport, Absolut Vodka.

Den 25 april tillgängliggörs berättelsen om L.O. Smith för allmänheten, genom en multimedial storsatsning där nyutgåvan av boken Brännvinskungen – berättelsen om L.O. Smith av författare Pelle Berglund står i centrum. Den första versionen av boken skrev Berglund redan 2008, men en mängd nyfunna brev med ej tidigare publicerad information gjorde en nyutgåva aktuell. Boken har samtidigt fått en ny design signerad Patrik Sundström. Sajten losmith.se har fyllts med mer information och kommer under våren även att få en ny design.

– Brännvinskungen är en gedigen berättelse om L.O. Smith vars liv har stor inverkan på det svenska samhället, nu som då. För oss på The Absolut Company är L.O. Smiths ideér och tankar högst levande i allt vi gör, men vi tycker också att han förtjänar upprättelse i den svenska historieskrivningen, berättar Paula Eriksson, informationsdirektör på The Absolut Company.

Den 25 april lanseras den multimediala satsningen. Brännvinskungen av Pelle Berglund ges då inte bara ut i bokform, utan även som ljudbok och e-bok, både på engelska och svenska. Samtidigt släpps även en kortfilm om L.O. Smiths liv där skådespelaren Leif Andrée spelar huvudrollen. I sommar öppnar även ett besökscentrum i Åhus med stort fokus på L.O. Smith.

– Vi vill skapa förståelse och engagemang kring denna viktiga hörnsten i vår historia. Vi vill göra L.O. Smith känd i Sverige och världen, inte bara som mannen på Absolut-flaskan, utan för sina reella insatser för det svenska samhället och kulturen, från att rena brännvin från finkel, till kampen för arbetarnas rättigheter, avslutar Paula Eriksson.


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet