Bollinger R.D. 2004 – ett unikt vin i liten produktion

Livets Goda 18 Apr, 2018
Vin Den 20 april är det Sverigepremiär för den nya årgången av Bollinger R.D. och årgång 2004 lanseras på marknaden. En lansering av R.D. är alltid unikt, inte bara för att det är ett av Madame Lily Bollingers många bidrag till huset utan också för det hantverk som krävs för att producera ett sådant vin.

Bollinger R.D. är ett unikt vin som är ett av Madame Lily Bollingers många bidrag till huset och som lanserades första gången 1967, då i den högklassiga och mycket lagringsdugliga årgången 1952. Den R.D. 2004 som nu lanseras drygt 50 år senare är i allra högsta grad en värdig medlem i den förhållandevis korta raden av R.D.-årgångar, det är faktiskt bara 25 årgångar som sedan 1952 befunnits värdiga att bli en R.D.

Produktionen är mycket begränsad – Bollinger står för ungefär en procent av volymen i Champagne och R.D. utgör ungefär en procent av Bollingers produktion.

”Recently Disgorged”
R.D. står för ”Recently Disgorged” vilket innebär att vinet lagras länge, ofta ett drygt decennium, på sin jästfällning och degorgeras, skiljs från jästen, strax innan de lämnar huset. Den långa tidens kontakt med jästen ger en unik karaktär. Degorgeringsdatum står alltid angivet på baksidesetiketten så att man kan se exakt hur länge varje enskild flaska lagrats.

De årgångar som väljs ut har alla kvalitet och koncentration men också den höga syra som krävs för att leva och utvecklas under mer än tio år i Bollingers källare. Årgång 2004 i Champagne producerade just den typen av vin, året var både svalare och torrare än normalt, något som ledde till att druvorna mognade långsamt och utvecklade stor aromrikedom samtidigt som syran låg kvar på en hög nivå.

Årgången har en blend som är mycket typisk för R.D, 66 % pinot noir och 34 % chardonnay, 16 olika byar är representerade i årets cuvée – en stor majoritet från Bollingers egna vingårdar. Som alltid för R.D. är basvinerna till 100 % jästa på ekfat, detta för ökad komplexitet men också som en vaccination mot den oxidation som vinet utsetts för under sin långa lagring.

Vinmakarens kommentar
Gilles Descotes, chefsvinmakare hos Bollinger:
”Bollinger R.D. 2004 har lagrats i mer än 13 år i våra källare innan vi degorgerade de första flaskorna. Vinet visar all den briljans som finns i årgången, det är generöst med intensiva aromer och en för sin ålder ojämförlig friskhet. Det är redan perfekt men har också balans och struktur för att tåla ytterligare lagring.”

Hantverk och tid
Basvinet jäses på gamla ekfat, Bollinger har som enda Champagnehus en anställd tunnbindare som kontinuerligt renoverar faten, de äldsta är drygt 100 år. Man är inte ute efter de aromer som ny ek ger, bara efter den mikrooxidation som fatjäsning ger. Varje fat provas individuellt innan det får ingå i den slutliga blenden. Lagringen sker sedan under naturkork, inte kapsyl som är det vanliga i distriktet, anledningen är att en naturkork skyddar vinet bättre under den långa lagringstiden och låter vinet utvecklas på ett bättre sätt. Efter avslutad lagring blir det manuell remuage, skickliga yrkesmän skakar, vrider och tiltar successivt flaskorna för att jästfällningen ska samlas precis under korken. Degorgeringen sker ”á la volée”, för hand och utan frysning av jästproppen. Varje flaska kontrolleras sedan innan den toppas upp med samma vin och en minimal dosage, Bollinger R.D. är en extra brut med en sockerhalt på bara 3g/l.

Bollinger R.D. 2004
Lansering: 20 april
Pris: 1 899 kr
Art nr: 97056

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet