Box Destilleri lanserar den andra whiskyn i Quercus-serien

Niklas Jörgensen 14 Mar, 2018
Whisky och Bourbon Under hösten 2017 så lanserade Box Destilleri sin Quercus-serie, en kvartett whisky där var och en utforskar de smaker som olika ekarter ger till destillatet. Först ut var den svenska eken Quercus robur och nu kommer nummer två i serien som handlar om den amerikanska viteken Quercus alba.

Box Destilleri, fångat i norrsken. Foto: Destilleriet

Ek-släktet (Quercus) växer i ett band runt hela jorden och på vår kontinent innebär det mellan norra och södra Europa. Beroende på klimat och växtplats har skilda ekarter utvecklats som var för sig har olika egenskaper. Till att lagra vin och destillat används i huvudsak fyra ekslag, allra vanligast är Quercus alba. Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner vilket skänker den eleganta kokoston som kännetecknar mycket whisky. Quercus alba ger också söta vaniljaromer med inslag av smörkola och en blommig fruktighet.  

Med Quercus-serien är vi något av pionjärer som sätter fokus på de olika ekarternas smaker och aromer. Whiskyindustrin har mest intresserat sig för ekfatens tidigare innehåll och vad dessa bidrar med till whiskyn. Nu tittar vi istället helt och fullt på den naturliga, orörda eken, det har ingen gjort tidigare, säger Jan Groth, marknadschef på Box.

Quercus II Alba är en orökt whisky som lagrats på traditionella bourbonfat mellan tre och drygt fem år. Därefter har den slutlagrats på 40- respektive 96-litersfat av ny Quercus alba från 10 månader och upp till drygt tre år. Quercus II Alba är buteljerad i 9,806 flaskor vid en alkoholhalt på 50,8 %. Priset på Systembolaget är 799 kr för 500 ml. Säljstart är på fredag, den 16 mars 2018. Whiskyn finner du länk till här.

Livets Goda-redaktionen har blindprovat Quercus II Alba och nedan finner du vårt samlade intryck:

Quercus II Alba, 50,8%, Box Destilleri

Stor, inbjudande doft med härlig päronfruktighet som backas upp av aprikoser, aningen maltiga drag och med pigga toner av apelsin och citrus. Fin kryddighet som får oss att associera till vanilj, choklad och örthonung samtidigt som den vita eken hjälps fram extra av en vit blommighet. Smaken bjuder på torra ljusa fat, en distinkt och elegant karaktär med bra krydda och även om faten sitter hårt så är de integrerade i destillatet. Apelsinblom, torkad aprikos, honung och vanilj backar upp denna snygga ungdom som ändå känns äldre än vad den är.

Livets Goda-intrycket: 91 LGP


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet