Brännland Cider släpper Just Cider

Livets Goda 23 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel, rak cider av trädgådsäpplen från trädgårdarna i Umeå med omnejd. De första försöken de gjorde blev inte bra. Deras äpplen hade gott om socker och gott om syra men ont om balanserande tanniner, bitterämnen. Till skillnad från franska och brittiska cider-äpplen så är svenska äpplen, trädgårdsäpplen som kommersiellt odlade äpplen, inte från början avsedda för att jäsa ut traditionell torr cider.


En förenklad jämförelse kan göras med skillnaden mellan vindruvor som man köper i affären för att äta och de druvor som används för att göra vin. Butiks-druvorna lämpar sig inte för att producera vin och är av en helt annan typ än de druvor som man gör vin på. Vinifera druvor, som används för att producera vin är inte alltid lämpliga som bordsfrukt. 

- Efter att ha förstått att en cider på svenska äpplen behöver ha kvar lite av sockret som finns naturligt i musten för att balansera den fantastiska naturliga syra som finns i dem började vi producera en stilla söt cider, iscider. En cider där äpplena kom till sin rätt. Vi vände helt enkelt på problemet. Istället för att försöka göra en fransk cider på svenska äpplen så försökte vi lista ut vilken cider svenska äpplen kunde åstadkomma. Och det har gått bra. Vår iscider har fått mycket uppmärksamhet och allt fler hittar fram till den, både här hemma och ute i världen, berättar Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider.

- Sedan vi startade Brännland Cider har tanken om en rakare cider med mindre alkohol gnagt i oss, många av våra kunder har frågat när vi ska börja göra en "vanlig cider", fortsätter Andreas. Vi har provjäst i flera år och funderat länge och väl på vilken väg vi ska välja och nu är vi redo att presentera resultatet, som vi har valt att kalla Just Cider.

Just Cider kommer att ha en alkoholhalt på 4,5% och lite restsocker därför att det är så Brännland Cider tycker att svenska äpplen presenterar sig allra bäst. 

Just Cider är som alltid producerad helt och hållet på svenska äpplen, detta första år, huvudsakligen av Gravensteiner. 

Just Cider är fri från industriella konserveringsmedel bortom den lilla dos svavel de tillsätter (precis som i ett vin) och de har valt att inte pastörisera den för att kunna presentera svensk äppelcider i sin mest opåverkade form.

- Vi hoppas och tror att ni följer med oss på resan och stödjer oss när vi tar det här steget och samtidigt hjälper oss och andra producenter att skapa en ärligare ciderkultur i Sverige. En kultur där tillsatserna försvinner och vi  blir belönade med en mycket bättre cider som resultat. Tack, avslutar Andreas.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Sommarbål på Rémy Martin VSOP

Whisky och Bourbon I artikeln här så finner ni inspiration till en bål…
27 May, 2018

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018
Artikelarkivet