Bre din macka som vanligt - med olivolja

Livets Goda 14 Feb, 2018
Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för den svenska marknaden, en innovation som grundaren Fernando Di Luca arbetat med i 18 år. Med Zeta BreOliv ges svenskarna chansen att bre olivoljans unika smak och egenskaper på sin macka.

Folkhälsan har länge varit en viktig fråga för familjeföretaget Di Luca & Di Luca. Från det att Fernando kom till Sverige på 1960-talet har han förstått att svenskarnas kärlek till mackan går att jämföra med italienarnas kärlek till olivoljan. Han började med att förändra vår syn på olivolja och hur den ska användas. Nu breddar han användningsområdena ytterligare och gör det lättare för svenskarna att få i sig rätt sorts fett till alla måltider.

-När jag flyttade till Sverige såldes olivolja på Apoteket. Det var inget fel med det, för olivoljans hälsoeffekter var sedan länge kända för mig och andra från medelhavsområdet. Jag fick idén om en bredbar olivolja år 2000, och sedan dess har jag arbetat med att utveckla produkten. Det visade sig mycket svårare än jag trodde, om man som jag inte ville använda vare sig palmolja eller andra tillsatser, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Fyra ingredienser – inget mer
En central del i produktutvecklingen var att ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt. Nästa utmaning var att förädla olivoljan till fast form utan tillsatser.

-Till sist hittade vi sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Scheanöten innehåller ett fett som har fast form i rumstemperatur. Genom att blanda olivolja med sheanötsfett* får BreOliv en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando.

Ett vegetabiliskt val
BreOliv tillverkas till största delen av extra jungfruolivolja som är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin. Det gör att den totala fettsammansättningen domineras av enkelomättat fett som generellt anses bra för blodfetterna och hjärt- och kärlhälsan.

-Enligt Livsmedelsverket äter 8 av 10 svenskar för mycket mättat fett**. De rekommenderar att man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat. BreOliv gör det enkelt att minska på det mättade fettet redan vid frukosten. En bra start på dagen, säger Christian Di Luca, VD på Di Luca & Di Luca.

BreOliv kommer att säljas på Ica, Coop, Hemköp samt Citygross och finns i butik från v 7. Priset för en ask BreOliv, 200g, är cirka 45 kronor.

Zeta BreOliv innehåller:
72 % olivolja
18 % sheafett
8,8 % vatten
1,2 % salt

*nötallergiker kan äta Breoliv då sheanöten inte tillhör den kategori nötter som orsakar allergiska reaktioner. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

**riksmaten_2010_2011_kortversion[1].pdf


Den 4:e maj släpps G.D. Vajra Moscato d'Asti 2017 exklusivt på Systembolaget

Vin Fredagen den 4:e maj lanseras Moscato d'Asti 2017 från G.D.…
24 Apr, 2018

Samarbete mellan bryggeri och restauranger resulterar öl med björnbär

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås går ihop för att brygga…
24 Apr, 2018

Collective Arts Brewing - konstnärligt craftbryggeri från Kanada nu i Sverige

Whisky och Bourbon Collective Arts Brewing är hyllat för sina brygder och sitt…
23 Apr, 2018

Brad Pitt och Angelina Jolies rosévin Miraval är tillbaka

Vin Den 4 maj lanserar Enjoy Wine & Spirits återigen rosévinet…
23 Apr, 2018

Gnesta Bränneri uppköpt av Sörmländskt destilleri

Whisky och Bourbon Gnesta Bränneri, som lanserat produkter som Edmans Vodka och Gnesta…
23 Apr, 2018

Kronfågel redo för avspark – lanserar ”VM-korv”

Övrigt I sommar är det dags för fotbolls-VM och Kronfågel laddar…
23 Apr, 2018

Samlarobjekt från Chimay - Cognacslagrad vintage på Systembolaget

Whisky och Bourbon Idag den 20 april är det dags för en speciall…
20 Apr, 2018

Inspirationsklassiker från Whisky & Bourbon #1

Mat och Restaurang För nästan 10 år sedan såg magasinet Whisky & Bourbon…
20 Apr, 2018

Boken som kastar nytt ljus på den bortglömde samhällsbyggaren – storsatsning på historien om brännvinskungen L.O. Smith

Whisky och Bourbon Under det senaste året har historien om L.O. Smith, mannen…
20 Apr, 2018

Gotlands Bryggeri lanserar kampanjen En stund av Gotland

Övrigt En stund av Gotland går ut på att hylla ön…
20 Apr, 2018

Christian Eiroa på besök och nytt poddavsnitt

Whisky och Bourbon I detta avsnitt möter värdarna språkvetaren och underhållaren Fredrik Lindström,…
20 Apr, 2018

TV-profilen Mia Parnevik ​gästar Uppsala Vin & Deli

Vin 4-5 maj är det dags för Uppsala Vin & Deli…
20 Apr, 2018

Svenska landslagsspelare illustreras på Coca-Colas burkar

Övrigt I samband med fotbolls-VM lanserar Coca-Cola i Sverige specialgjorda 33cl-burkar…
20 Apr, 2018

Uppsala får tredje Lidl-butiken

Övrigt Lidl Sverige invigde idag en ny butik i Uppsala och…
20 Apr, 2018

Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018
Artikelarkivet