Bre din macka som vanligt - med olivolja

Livets Goda 14 Feb, 2018
Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för den svenska marknaden, en innovation som grundaren Fernando Di Luca arbetat med i 18 år. Med Zeta BreOliv ges svenskarna chansen att bre olivoljans unika smak och egenskaper på sin macka.

Folkhälsan har länge varit en viktig fråga för familjeföretaget Di Luca & Di Luca. Från det att Fernando kom till Sverige på 1960-talet har han förstått att svenskarnas kärlek till mackan går att jämföra med italienarnas kärlek till olivoljan. Han började med att förändra vår syn på olivolja och hur den ska användas. Nu breddar han användningsområdena ytterligare och gör det lättare för svenskarna att få i sig rätt sorts fett till alla måltider.

-När jag flyttade till Sverige såldes olivolja på Apoteket. Det var inget fel med det, för olivoljans hälsoeffekter var sedan länge kända för mig och andra från medelhavsområdet. Jag fick idén om en bredbar olivolja år 2000, och sedan dess har jag arbetat med att utveckla produkten. Det visade sig mycket svårare än jag trodde, om man som jag inte ville använda vare sig palmolja eller andra tillsatser, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Fyra ingredienser – inget mer
En central del i produktutvecklingen var att ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt. Nästa utmaning var att förädla olivoljan till fast form utan tillsatser.

-Till sist hittade vi sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Scheanöten innehåller ett fett som har fast form i rumstemperatur. Genom att blanda olivolja med sheanötsfett* får BreOliv en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando.

Ett vegetabiliskt val
BreOliv tillverkas till största delen av extra jungfruolivolja som är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin. Det gör att den totala fettsammansättningen domineras av enkelomättat fett som generellt anses bra för blodfetterna och hjärt- och kärlhälsan.

-Enligt Livsmedelsverket äter 8 av 10 svenskar för mycket mättat fett**. De rekommenderar att man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat. BreOliv gör det enkelt att minska på det mättade fettet redan vid frukosten. En bra start på dagen, säger Christian Di Luca, VD på Di Luca & Di Luca.

BreOliv kommer att säljas på Ica, Coop, Hemköp samt Citygross och finns i butik från v 7. Priset för en ask BreOliv, 200g, är cirka 45 kronor.

Zeta BreOliv innehåller:
72 % olivolja
18 % sheafett
8,8 % vatten
1,2 % salt

*nötallergiker kan äta Breoliv då sheanöten inte tillhör den kategori nötter som orsakar allergiska reaktioner. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

**riksmaten_2010_2011_kortversion[1].pdf


Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes…
21 Sep, 2018

Nytt på Systembolaget idag - 2016 Turley Juvenile Zinfandel

Vin Helen Turley, Larrys syster, var vineriets första vinmakare och var…
21 Sep, 2018

Ekologiska Valle Reale "Botteotto"

Vin På Valle Reale i italienska Abruzzerna är det självklart att…
21 Sep, 2018

Sveriges mest sålda Cava får ny kostym

Vin Lagom till hösten svidar storsäljaren Campo Viejo Brut Reserva om…
21 Sep, 2018

Campo Viejo pryder sin flaska med konstverk från gatufest

Vin För sjätte året i rad uppmärksammar Campo Viejo konsten genom…
21 Sep, 2018

Koffeinvatten i nya smaker

Övrigt Nu kommer Löfbergs Caffeine Water i fler nya smaker -…
21 Sep, 2018

Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till…
21 Sep, 2018

Estnisk stjärnkock skapar kulinarisk succé med Tallink och Silja Line

Mat och Restaurang Menu Nordic har för första gången skapats av en estnisk…
20 Sep, 2018

Champagne - ett självklart inslag i casinots värld

Övrigt Champagne, en mousserande dryck uppkallad efter ett distrikt i norra…
20 Sep, 2018

Polarbröds nya påsar ett steg närmare full hållbarhet

Övrigt Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt…
20 Sep, 2018

Tirrenico i Systembolagets fasta sortiment

Vin Familjen Mazzei har tillhört toppskiktet i den italienska vinvärlden sedan…
20 Sep, 2018

Alkohol och gambling – en ofördelaktig kombo

Övrigt Att kombinera nytta med nöje brukar vara en lyckad konstellation…
20 Sep, 2018

Old Pulteneys Distillery Manager Malcolm Waring till Stockholm Beer

Whisky och Bourbon Stockholm Beer & Whisky Festival går strax av stapeln vid…
20 Sep, 2018

Las Vegas exklusiva casinorestauranger

Övrigt Efter att tidigare i matväg bara varit känt för bufféer…
20 Sep, 2018

Dragon Blood Fierce Edition på Stockholm Beer & Whisky Festival

Whisky och Bourbon Den svenska succén Dragon Blood finns nu i en specialutgåva…
20 Sep, 2018

Premiär för Roy Fares Trophy – cupcaketävling för barn

Övrigt På Bak & Chokladfestivalen blir det premiär för kändiskonditorn och…
20 Sep, 2018

Rawbata startar Ramen-lunch koncept

Mat och Restaurang Nu startar Restaurang Rawbata luncher med fokus på Ramen men…
20 Sep, 2018

Norrmejerier skivar ost vid Umeå mejeri

Övrigt Norrmejerier skivar osten i Norrland, i en helt ny anläggning…
20 Sep, 2018

Champagne de Castelnau byter utseende

Vin Nu har det blivit dags för Champagne Castelnau Brut Reserve…
20 Sep, 2018

Nyhet i livsmedelshandeln utmanar hämtmat från restaurang

Mat och Restaurang - Den svenska konsumenten är mycket medveten om pris, råvaror…
20 Sep, 2018
Artikelarkivet