Bre din macka som vanligt - med olivolja

Livets Goda 14 Feb, 2018
Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för den svenska marknaden, en innovation som grundaren Fernando Di Luca arbetat med i 18 år. Med Zeta BreOliv ges svenskarna chansen att bre olivoljans unika smak och egenskaper på sin macka.

Folkhälsan har länge varit en viktig fråga för familjeföretaget Di Luca & Di Luca. Från det att Fernando kom till Sverige på 1960-talet har han förstått att svenskarnas kärlek till mackan går att jämföra med italienarnas kärlek till olivoljan. Han började med att förändra vår syn på olivolja och hur den ska användas. Nu breddar han användningsområdena ytterligare och gör det lättare för svenskarna att få i sig rätt sorts fett till alla måltider.

-När jag flyttade till Sverige såldes olivolja på Apoteket. Det var inget fel med det, för olivoljans hälsoeffekter var sedan länge kända för mig och andra från medelhavsområdet. Jag fick idén om en bredbar olivolja år 2000, och sedan dess har jag arbetat med att utveckla produkten. Det visade sig mycket svårare än jag trodde, om man som jag inte ville använda vare sig palmolja eller andra tillsatser, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Fyra ingredienser – inget mer
En central del i produktutvecklingen var att ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt. Nästa utmaning var att förädla olivoljan till fast form utan tillsatser.

-Till sist hittade vi sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Scheanöten innehåller ett fett som har fast form i rumstemperatur. Genom att blanda olivolja med sheanötsfett* får BreOliv en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando.

Ett vegetabiliskt val
BreOliv tillverkas till största delen av extra jungfruolivolja som är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin. Det gör att den totala fettsammansättningen domineras av enkelomättat fett som generellt anses bra för blodfetterna och hjärt- och kärlhälsan.

-Enligt Livsmedelsverket äter 8 av 10 svenskar för mycket mättat fett**. De rekommenderar att man byter ut en del av det mättade fettet mot omättat. BreOliv gör det enkelt att minska på det mättade fettet redan vid frukosten. En bra start på dagen, säger Christian Di Luca, VD på Di Luca & Di Luca.

BreOliv kommer att säljas på Ica, Coop, Hemköp samt Citygross och finns i butik från v 7. Priset för en ask BreOliv, 200g, är cirka 45 kronor.

Zeta BreOliv innehåller:
72 % olivolja
18 % sheafett
8,8 % vatten
1,2 % salt

*nötallergiker kan äta Breoliv då sheanöten inte tillhör den kategori nötter som orsakar allergiska reaktioner. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

**riksmaten_2010_2011_kortversion[1].pdf


Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Vin Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en…
15 Feb, 2018

Fondberg & Co blir We & Wine

Vin Fondberg & Co AB har varit en av de ledande…
15 Feb, 2018

Västerbottensost® deltar i Ostfestivalen

Övrigt Fredag den 16 februari öppnas portarna till årets ostfestival på…
15 Feb, 2018

Blodapelsin och ingefära - andra upplagan av Small Batch lanseras

Övrigt I den andra upplagan av smakkonceptet Small Batch lanserar Swedish…
15 Feb, 2018

Kaffeskola - 10 skillnader mellan arabica och robusta

Övrigt I denna artikeln listar Hugo, Kafferosteriet Koppar, tio skillnader mellan…
15 Feb, 2018

Bre din macka som vanligt - med olivolja

Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för…
14 Feb, 2018

Fuller’s är huvudsponsor på The Bishops Arms brittiska vecka

Whisky och Bourbon Mellan den 12-18 februari pågår den brittiska veckan på The…
14 Feb, 2018

Nu lanseras Systembolagets första ekologiska brandy från Spanien

Whisky och Bourbon Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets…
14 Feb, 2018

Spännande drycker för spelkvällen

Övrigt I och med dagens teknologiska utveckling har spel- och casinosajter…
14 Feb, 2018

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

Mat och Restaurang I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av…
14 Feb, 2018
Artikelarkivet