Byt laxen mot MSC-märkt gös på grillen i sommar

Livets Goda 14 Jul, 2017
Mat och Restaurang Svensk gös är en god, lättlagad matfisk som passar utmärkt på grillen i sommar. Gösen fiskas bland annat i Hjälmaren och Mälaren. Yrkesfisket av gös i Mälaren har precis blivit certifierat gentemot Marine Stewardship Council (MSC) standard för hållbart fiske. Sedan 2006 är också yrkesfisket i Hjälmaren MSC-certifierat. Den vildfångade svenska MSC-märkta gösen är ett bra alternativ till den odlade norska laxen.

Gösens vita och fasta kött gör den till en utmärkt matfisk som passar att grava, koka in, steka eller fylla med färska örter och lägga på grillen. Du kan grilla den hel eller i filéer. Kom ihåg att torka fisken ordentligt innan du lägger den på grillgallret så att inte köttet fastnar.

 – Byt laxen mot gös i sommar! Den är svensk, vildfångad och en otroligt god fisk att grilla, säger Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm.

Den svenska gösen fiskas bland annat i Hjälmaren och Mälaren. Yrkesfiskarna i området har alltid fiskat hållbart och ansvarsfullt, de arbetar för ett livskraftigt fiskbestånd, minimerad påverkan på miljön och en effektiv förvaltning. Det har lett till att de klarar kraven för en MSC-certifiering. Gösfisket i Hjälmaren blev MSC-certifierat redan 2006 och nu 2017 är det gösfisket i Mälarens tur. MSC-märkningen innebär att du som konsument enkelt kan få reda att fisken kan spåras tillbaka till ett hållbart fiske.

 – För den som lever av och med naturen blir det självklart att vara rädd om det man får. Alla smågösar under 45 centimeter åker tillbaka i sjön. Nästa generation kanske också vill få fisk i sin ryssja, säger Anna Vesper Gunnarsson 17e generationens yrkesfiskare i Hjälmaren.

Du hittar svensk gös från Hjälmaren och Mälaren i välsorterade fiskdiskar och på bra restauranger. Hittar du ingen gös? Be gärna din handlare ta hem svensk vildfångad gös.

Tre tips när du ska grilla gös
- Om du har en pinfärsk gös - låt den ligga på rygg i en eller två dagar så blir köttet fastare.
- Rimma gösen för smakens skull och för fastare och saftigare kött. En 1/2 dl salt per liter vatten.
- Torka av gösen ordentligt med en ren handduk innan du lägger den på grillen så fastnar inte köttet mot gallret.

Fler tips och mer kunskap om vildfångad svensk gös hittar du på: svenskgös.se


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet