Cabernet Sauvignon Reserve från Robert Mondavi

Michel Jamais 19 Apr, 2017
Vin Hösten 2016 markerade en historisk årgång för Robert Mondavi Winery då man firade sin 50:e skörd. Samtidigt firade To Kalon Vineyard 150 år sedan första plantering. Firmans finast vin är Cabernet Sauvignon Reserve och här tipsar vi om årgång 2011 som är den senaste årgången som finns i begränsad upplaga på SB.

Beroende på årgång görs vinet av cirka 85-92 procent cabernet sauvignon och resten cabernet franc och petit verdot. Druvorna kommer huvudsakligen från särskilt utvalda block i To Kalon Vineyard intill vineriet, men det ingår också druvor från andra vingårdar i Oakville och i det lite svalare Stags Leap District.

Druvorna avstjälkas helt och musten jäses sedan i stora tankar av fransk ek. Vinet dras sedan över till helt nya 225 liter franska ekfat, omkring två tredjedelar medelrostade och resten en aning hårdare rostade, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader. Det buteljeras utan att klaras, men efter en försiktig filtrering.


2011 Cabernet Sauvignon Reserve
Robert Mondavi Winery / Napa Valley / Kalifornien / Nr 98032 / 1 050 kr / 91 LGP

Den kallaste årgång man har haft i mannaminne var 2011, ett vin som får räknas in till de mest eleganta och mest drivna av mineralisk stringens. Visst finns den solmogna blå bärfrukten också i den här årgången, men än mer noterar man en lätt bläckig, grafitliknande och även grusig stramhet i vinet. Precis som den lika omtvistade kalla årgången 1998 är det här ett vin som kanske inte förför direkt i sin ungdom, men med åren kommer det högst troligt växa fram nyanser och komplexitet i stil med den vi känner i fina bordeauxviner. Det är bland annat ur den aspekten vinet kvalar in på en hög poäng, men man får inte underskatta den finess som den lite mer nyanserade fruktigheten och den stramare smaken ger vinet. En rimlig gissning är att vinet kommer börja nå den fasen om sex sju år från idag.

Den här årgången är också lite speciell då den är första som man gjort vinet nästan uteslutande från To Kalon Vineyard. I alla tidigare årgångar man blandat in vin från andra vingårdar i Oakville och även Stags Leap District.

Kontakt med importören: www.bibendum.se

 

 

 


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet