Cabernet Sauvignon Reserve från Robert Mondavi

Michel Jamais 19 Apr, 2017
Vin Hösten 2016 markerade en historisk årgång för Robert Mondavi Winery då man firade sin 50:e skörd. Samtidigt firade To Kalon Vineyard 150 år sedan första plantering. Firmans finast vin är Cabernet Sauvignon Reserve och här tipsar vi om årgång 2011 som är den senaste årgången som finns i begränsad upplaga på SB.

Beroende på årgång görs vinet av cirka 85-92 procent cabernet sauvignon och resten cabernet franc och petit verdot. Druvorna kommer huvudsakligen från särskilt utvalda block i To Kalon Vineyard intill vineriet, men det ingår också druvor från andra vingårdar i Oakville och i det lite svalare Stags Leap District.

Druvorna avstjälkas helt och musten jäses sedan i stora tankar av fransk ek. Vinet dras sedan över till helt nya 225 liter franska ekfat, omkring två tredjedelar medelrostade och resten en aning hårdare rostade, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader. Det buteljeras utan att klaras, men efter en försiktig filtrering.


2011 Cabernet Sauvignon Reserve
Robert Mondavi Winery / Napa Valley / Kalifornien / Nr 98032 / 1 050 kr / 91 LGP

Den kallaste årgång man har haft i mannaminne var 2011, ett vin som får räknas in till de mest eleganta och mest drivna av mineralisk stringens. Visst finns den solmogna blå bärfrukten också i den här årgången, men än mer noterar man en lätt bläckig, grafitliknande och även grusig stramhet i vinet. Precis som den lika omtvistade kalla årgången 1998 är det här ett vin som kanske inte förför direkt i sin ungdom, men med åren kommer det högst troligt växa fram nyanser och komplexitet i stil med den vi känner i fina bordeauxviner. Det är bland annat ur den aspekten vinet kvalar in på en hög poäng, men man får inte underskatta den finess som den lite mer nyanserade fruktigheten och den stramare smaken ger vinet. En rimlig gissning är att vinet kommer börja nå den fasen om sex sju år från idag.

Den här årgången är också lite speciell då den är första som man gjort vinet nästan uteslutande från To Kalon Vineyard. I alla tidigare årgångar man blandat in vin från andra vingårdar i Oakville och även Stags Leap District.

Kontakt med importören: www.bibendum.se

 

 

 


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet