Charlie Andersson - Nordens första tapster

Niklas Jörgensen 26 Jan, 2018
Övrigt Vi träffade Charlie Andersson igår. Sveriges, Nordens till och med om vi ska ta i lite, enda tapster. Öltappare vill säga; en ölets sommelier. Direkt från tank så skänker Charlie opastöriserad Urquell och presenterade olika upphällningstekniker som han såklart förädlat på plats, i Plzen, där han praktiserat. Den opastöriserade Pilsner Urquell fraktas från Tjeckien i så kallade tankovna och ölet har ingen kontakt med syre överhuvudtaget från att det lämnar bryggeriet tills det når Bar Central i Stockholm. Även Gyllene Prag i Göteborg skänker tankovna.

Opastöriserad öl är en färskvara. Och från samma tank kan du skänka på flera vis, något som resulterar i olika smakupplevelser. I grunden handlar det om tre tekniker som tankovna-ställena i Sverige benämner krispig, len och mjölkig. På tjeckiska; na dvakrat, hladinka och mlíko. Charlie presenterar även en fjärde upphällningsvariant, en där skummet undviks helt, men den är mer av kuriosa då metoden visar att ölet blir skarpare, grövre i sin karaktär.

Den krispiga är sannolikt den en majoritet väljer och om du någon gång provat Pilsner Urquell från flaska eller burk så blir upplevelsen av den opastöriserade som Charlie häller en ganska mäktig sådan. Det finns en imponerande renhet och kryddighet i smaken och humlen visar sig i en helt ny dager. Likaså är gomkänslan mer gräddig och kolsyran upplevs smeksam. Vill du accentuera krämigheten så beställer du en hladinka och den klassiska uppfräscharen i Plzen, 'gå hem på'-ölet är mlíko som består av nästan bara skum och som ska drickas direkt, innan skummet arbetar sig uppåt.

Charlie Andersson träffar du på Bar Central i Stockholm. Kolla in hemsidan för mer information när tankovnan anländer till restaurangen. Detsamma gäller Gyllene Prag i Göteborg.


Artikelarkivet