Charlotte Erlanson-Albertsson visar vägen i kostrådsdjungeln

Övrigt Känns det svårt att tänka både hälsosamt och lustfyllt kring vardagsmaten? Är du trött på alla larm och råd från självutnämnda matexperter? Professor Charlotte Erlanson-Albertsson får dagligen frågor om hur man ska äta för att må bra, utan att konstra till det. I boken Äta för livet – Maten som gör dig frisk och stark har hon därför på ett heltäckande och lättbegripligt sätt samlat allt du behöver veta om mat – helt utan både pekpinnar och mirakelkurer.

”Vi kan faktiskt styra över vår hälsa. Det är klart att allt vi äter och dricker påverkar oss”, säger hon. ”Vår kropp är gjord för att ta upp näring i vanlig mat, därför behöver vi inte en massa tillskott. Vi har fantastiska och helt naturliga möjligheter att kunna må bra. Låt till exempel ditt matminne guida dig och ställ frågor som: Hur mår jag när jag äter det ena eller andra? Vad får just mig att må bra? Jag hade till exempel problem med astma tidigare, men när jag kunde koppla det till mitt mjölkdrickande och drog ner på mjölken blev jag mycket bättre.”

I denna faktaspäckade bok hittar du svar på frågor som hur vi håller våra tarmbakterier på gott humör, vad som händer när vi äter socker och hur bra 5:2-dieten egentligen är. Boken genomsyras av Charlottes motto att mat ska vara en källa till glädje – inte till stress och oro.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet där hon forskar på aptitkontroll och hälsosam mat. Hon har ägnat sitt yrkesliv åt matforskning och är särskilt intresserad av den mat vi lätt äter för mycket av – mat rik på socker, fett och salt. Charlotte är en flitigt anlitad föreläsare på bland annat läkarlinjen och har även skrivit flera böcker.


Kommentera