Charm med substans i 2015 Fonterutoli Chianti Classico , 90p

Livets Goda 31 Jan, 2018
Vin Familjen Mazzei har varit obrutet verksam i den italienska vinodlingen i 600 år men trots det vilar inte något dammigt över verksamheten, tvärtom. Även om slottet Castello di Fonterutoli strax söder om Castelina i Chianti varit i familjen ägo sedan 1435, så är vinkällaren den modernaste i Chianti. Vidare så har de, fortfarande, i ”stallet” vinmakaren Carlo Ferrini, som med sin genuina vinkänsla skapar viner av ypperlig kvalité i alla segment. Den nya årgången 2015 av Fonterutoli Chianti Classico, som vi denna vecka fokuserat på i veckans Dryckestips, är bara en i raden av viner Mazzei producerar som befäster detta.

Livets Goda provar 2015 Fonterutoli Chianti Classico
Billigt är inte alltid liktydigt med diffus terroir och försök till publikt sötad frukt istället för naturligt. Hos många producenter i alla fall. Mazzei har bra kontroll på det här och oavsett pris och nivåer på sina viner släpper man inte en tum på ursprungstydlighet och struktur i vinerna. Dessutom låter man även de rådande förutsättningarna i årgång och klimat spegla sig i vinerna med stor fingertoppskänsla.

Här bjuds vi in med vindar av pinje och örter tillsammans med lakrits, syrligt röda vinbär och lätt mörka körsbär. På klassiskt manér får vi även intagande toner av tobak, läder och kaffe med maritim horisont. En sedlig mineralisk bädd ger en sval fräschör liksom en silkigt stram textur med bra frukt i tanninerna.

Denna butelj definierar vi som ett riktigt bra, charmigt och elegant utfört vardagsvin med substans och kvalitet. Det är ett vin som sällan gör oss besvikna!

90 poäng / Livets Goda

Fonterutoli Chianti Classico 2015
Art.nr 32229, 139 kr, 13,5%
Toscana, Italien

Serveringstips:
Servera vinet svalt (behöver inte dekanteras) tillsammans med ostar och charkuterier, sedan är det bara att smaska i er av godsakerna.

Vinifiering
Druvorna kommer från fem olika vingårdslägen, som alla vinifieras separat, belägna på mellan 220-550 meter höjd över havet. Lagringen sker i franska ekfat (varav 40 procent nya) under 12 månader och druvblenden består av 90 procent sangiovese och resterande del malvasia nera, colorino och merlot.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet