Château Haut Breton Larigaudière - ett familjärt slott i Margaux

Niklas Jörgensen 20 Apr, 2017
Vin Det är inte vilka grannar som helst man har vid flera av Château Haut Breton Larigaudière's olika parceller i Margaux. Namn som Château Brane Cantenac, Prieuré-Lichine, Lascombes och Le Tertre går nog flertalet av oss Bordeauxskallar igång på. Idag är slottet som ägs av De Moor-familjen ett respekterat namn, precis som det också var om man letar sig 150 år tillbaka i tiden, men när dagens ägare kom in i bilden för drygt 50 år sedan var det verkligen inte mycket som återstod av dess forna glans.

Nerkört, misskött och i förfall. Så kan Haut Breton Larigaudière bäst beskrivas när det köptes 1964 av en belgisk vinhandlare och dennes hustru. Endast ett fåtal hektar vinodlingar återstod och dessa var knappast representativa utan allt fick planteras om. Men med en ägarfamilj villiga att bygga upp egendomen igen så togs de nödvändiga stegen och cirka 30 år efter köpet så hade man vänt på skutan och utökat odlingsarealen. Flera familjemedlemmar har varit involverade sedan starten och alla har bidragit längs resans fortlöpande; något som enbart ökar respekten för hantverket och visar på vikten av en parameter som alltför ofta glöms bort i dagens vinvärld - tålamod. 

 

1992 anställdes en ny vinmakare när deras trotjänare som varit med sedan starten, Marc Raymond, gick i pension och in kom den unge Jean-Michel Garcion. Jean-Michel, bördig från Nantes i Loire, gör för övrigt i år sin 27:e årgång som vinmakare för De Moor och i Sverige har vinet han producerar vid ägarfamiljens ena vingård i Saint-Emilion, Château Tour Baladoz, fått en del uppmärksamhet. Det är en ödmjuk och ännu nyfiken herre som verkligen tänker vin, en som vill att drycken ska få berätta lite mer än dess skapare. Dessutom är han inte rädd för att gå mot bräschen, något som bland annat återspeglas i exempelvis hans övertygelse om att cabernet sauvignon trivs utmärkt i Saint-Emilion, så länge man har läget och jordmånen på sin sida. 

 

Även vid Haut Breton Larigaudière i Margaux så regerar cabernet och andelen har successivt ökat i vinet. Slottet äger mark i Soussans och Arsac, byarna som ligger på var sin sida av 1er cru classé-slottet Ch. Margaux. De flesta lägena, alla med rejäl densitet - 10 000 rankor per hektar -  är dock kring det förstnämnda samhället. Cru Bourgeois-slottet dyker upp ibland på Systembolagets hyllor men just nu finns ingen årgång representerad. 

 

Slottet bad Livets Goda prova en trilogi viner, en 2013 Haut Breton Larigaudière samt två årgångar av slottets toppvin, Le Créateur. Det senare en hyllning till Emile De Schepper som satte bollen i rullning 1964 med köpet av slottet. Husets flaggskepp produceras endast när skörden så tillåter, det vill säga när cabernet sauvignon mognar optimalt och slottsvinets kvalitet inte riskeras i jakten på ett superpremiumvin. Som mest är produktionen på Le Créateur runt 3,000 flaskor men vissa årgångar är det hälften. Enbart cabernet sauvignon från de äldsta rankorna, 18 månader på nya fat och ett lågt skördeuttag från de täta planteringarna, runt 25 hl/ha. 

 

Provningsintryck 

2013 Haut Breton Larigaudière
Läs årgångsguider och du lär undvika samtliga röda viner från Bordeaux. Prova istället och du överraskas av flertalet viners älskvärdhet. Här är det tal om en minutiös selektering av druvmaterialet och resultatet är väldigt lätt att gilla. Doften är inbjudande, svart vinbär, försiktiga fat, lakritsrot, viol och örtbukett. Inget stjälkigt överhuvudtaget även om det riktiga djupet saknas. Smaken är förvånansvärt tät med mogna tanniner, röd frukt, ceder och örter. Behagligt avslut med viss koncentration. Kan definitivt lagras några år. (88 LGP)

2009 Le Créateur
Toppvinet och dessutom från året som fick en viss advokat att gå i taket. När många av toppslotten producerat viner med en alkoholhalt som närmat sig 15 % så ligger Le Créateur på 12,5 % i 2009. Något som till stor del beror på hur Jean-Michel hanterar vingården - och agerar vid olika väder. Vinet följs under tre dagar och det är en imponerande förvandling som sker. Från att ha startat knutet och inte bjudit på mycket så öppnas det successivt och växer för varje dag. Det finns ett djup i den fenoliskt mogna men fräscha frukten, faten är supersnyggt integrerade i vinet och blommigheten är förförande. Massiva tanniner men frukt nog för att linda in dessa. I bakgrunden smyger syran. Det är balanserat, ännu oförlöst men utan tvekan storhet i vardande. Ännu ett tecken på att 2009 är byggt för framtiden. Bör ges minst fem år innan man petar på en flaska. (94 LGP)

 

2011 Le Créateur
Bredvid 2009:an så är det lätt att old school-generna går i spinn på denna. Det är klassisk vänstra stranden-Bordeaux så det står härliga till och pyrazinerna är givetvis närvarande. Ceder, tobak, grönt, svarta vinbär och lite humus. Urläckert. Smaken är tät, ganska klassisk och stram. Tanninerna är mogna och bär inte spår av årgångens problem. Det är lätt att tycka om 2011:an, särskilt om man varit med ett tag och minns. Enda skillnaden är att detta är renare; snyggare svarvat. Men efter ett par dagar så uppvisar det inte samma djup som nollnian, något som indikerar en tidigare mognad. Och visst är det störtgott redan nu även om det lär utvecklas några år ytterligare.  (92 LGP)

 

Importör i Sverige är Robert Rask Vinhandel som också tar in Ch. Tour Baladoz och La Croizille från samma familj.


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet