Clos de Los Siete - nyhet i mars

Niklas Jörgensen 8 Feb, 2018
Vin Uco Valley i Mendoza är onekligen speciellt. Den höga höjden ger - rätt hanterat - viner med en oerhörd skärpa, mycket tack vare de stora skillnaderna mellan natt- och dagstemperatur, men samtidigt druvor med tydlig mognad. Här trivs malbec, druvsorten som blivit Argentinas signum på den röda sidan, men även andra oftast franska druvor gör sig bra i vingårdarna. Något som blir extra tydligt i Clos de Los Siete som bär den världskända konsulten Michel Rollands namn.

Michel Rolland står för viner med tydlig mognad, en stil som passar in alldeles ypperligt på Mendoza. Här arbetar han tillsammans med en handfull andra vinmakare från Frankrike som tillsammans etablerat vinerier i subregionen Uco Valley. Den höga höjden, vingårdarna är belägna på 1000-1200 meters höjd, ger varma soliga dagar men nätterna är svala och säkerställer att såväl syranivå som fräschör bibehålles i druvorna.

Den 1 mars släpps 2014 Clos de Los Siete i det tillfälliga sortimentet. Ett vin vars ryggrad är baserad på malbec, uppbackad av merlot, cabernet sauvignon och mindre mängder syrah, petit verdot och cabernet franc. Druvorna kommer från de olika vännernas vingårdar där alla pytsar in en mängd var och Michel Rolland övervakar det hela. Vinet lagras i såväl ekfat som i ståltank innan slutblenden. Det varken klaras eller filtreras.

2014 Clos de Los Siete, Uco Valley, Mendoza Alltså, det här är riktigt charmigt och gillar man den generösa vinstilen så är detta helt rätt. Men skickligheten hos Rolland ligger i att få det hela att sitta samman, utan att bli varken kladdigt, yppigt eller någon form av parodi. Tvärtom så är det hela elegant svarvat och snyggt utfört i sin solmogna stil.  Doften är expressiv med generösa mängder mörka bär, främst björnbär och svarta vinbär, och det dyker även upp fuktig tobak, salt lakrits, varm jord, viol och kryddighet från faten. Smaken är smeksam men ändå fylld med tanniner och pigg syra som ger ryggrad åt den rikliga mörka bärfrukten. Här finns en viss sälta och en nyanserad blommighet som påminner om viol. Avslutet är kryddigt, långt men aldrig eldigt. Elegant i en pampig stil helt enkelt och vi gillar det verkligen.

Ett vin som drickes utmärkt idag men som har flera års utveckling i sig. Flaskan får artikelnummer 90687 och kommer kosta 189 kronor när den släpps den 1 mars. 2,400 flaskor till Sverige.

Loivets Goda-panelens intryck: 91 LGP

Importör i Sverige: Carovin (en del av Oenoforos)


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet