Clos de Los Siete - nyhet i mars

Niklas Jörgensen 8 Feb, 2018
Vin Uco Valley i Mendoza är onekligen speciellt. Den höga höjden ger - rätt hanterat - viner med en oerhörd skärpa, mycket tack vare de stora skillnaderna mellan natt- och dagstemperatur, men samtidigt druvor med tydlig mognad. Här trivs malbec, druvsorten som blivit Argentinas signum på den röda sidan, men även andra oftast franska druvor gör sig bra i vingårdarna. Något som blir extra tydligt i Clos de Los Siete som bär den världskända konsulten Michel Rollands namn.

Michel Rolland står för viner med tydlig mognad, en stil som passar in alldeles ypperligt på Mendoza. Här arbetar han tillsammans med en handfull andra vinmakare från Frankrike som tillsammans etablerat vinerier i subregionen Uco Valley. Den höga höjden, vingårdarna är belägna på 1000-1200 meters höjd, ger varma soliga dagar men nätterna är svala och säkerställer att såväl syranivå som fräschör bibehålles i druvorna.

Den 1 mars släpps 2014 Clos de Los Siete i det tillfälliga sortimentet. Ett vin vars ryggrad är baserad på malbec, uppbackad av merlot, cabernet sauvignon och mindre mängder syrah, petit verdot och cabernet franc. Druvorna kommer från de olika vännernas vingårdar där alla pytsar in en mängd var och Michel Rolland övervakar det hela. Vinet lagras i såväl ekfat som i ståltank innan slutblenden. Det varken klaras eller filtreras.

2014 Clos de Los Siete, Uco Valley, Mendoza Alltså, det här är riktigt charmigt och gillar man den generösa vinstilen så är detta helt rätt. Men skickligheten hos Rolland ligger i att få det hela att sitta samman, utan att bli varken kladdigt, yppigt eller någon form av parodi. Tvärtom så är det hela elegant svarvat och snyggt utfört i sin solmogna stil.  Doften är expressiv med generösa mängder mörka bär, främst björnbär och svarta vinbär, och det dyker även upp fuktig tobak, salt lakrits, varm jord, viol och kryddighet från faten. Smaken är smeksam men ändå fylld med tanniner och pigg syra som ger ryggrad åt den rikliga mörka bärfrukten. Här finns en viss sälta och en nyanserad blommighet som påminner om viol. Avslutet är kryddigt, långt men aldrig eldigt. Elegant i en pampig stil helt enkelt och vi gillar det verkligen.

Ett vin som drickes utmärkt idag men som har flera års utveckling i sig. Flaskan får artikelnummer 90687 och kommer kosta 189 kronor när den släpps den 1 mars. 2,400 flaskor till Sverige.

Loivets Goda-panelens intryck: 91 LGP

Importör i Sverige: Carovin (en del av Oenoforos)


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet