Dags för årets sista dryckesauktion - över 1500 utrop!

Livets Goda 1 Dec, 2017
Vin Med mer än 1 500 utrop blir decemberauktions katalog den enskilt största både för året och sedan premiären 2004. Vi hittar flera unika röda viner som till exempel 1945 Château Mouton Rothschild, 1982 Château Latour på imperial (6 liter) och sällsynta 1959 Romanée-Conti. I övrigt dryga 200 poster med italienska viner och ett stort antal intressanta viner från Nya världen liksom flera fina destillat.

Systembolagets Dryckesauktioner >> 

Men inleder auktionen det gör den nu mera största kategorin – Champagne. Med anledning av detta följer här nedan en betraktelse över regionen, dess årgångar och klimat.

Klimatet sätter sin prägel på champagne

Årgångsvin hade en bra bit in på 1900-talet en alldeles särskild klang. I ett hav av årgångslösa bordsviner stod årgångsbeteckningen för prestige och pretentioner. För att njuta årgångsviner krävdes kunskap, erfarenhet och pengar – samt en välordnad vinkällare. I dag, när vi sällan stöter på årgångslösa viner, har en årgång på etiketten inte längre samma skimmer. Om inte med ett undantag: champagne.

Årgångschampagnen signalerar något exklusivt och unikt. För vinmakaren kräver den tid och omsorg; det ska bara vara lönt att göra årgångschampagne de år då druvorna är av tillräckligt hög kvalitet. Samtidigt är det sällsynt med år där årgångschampagne inte produceras.

Som så mycket annat i vinvärlden är champagne omgivet av myter och mysterier, inte minst i beskrivningarna av vingårdsåret som ofta får något av mirakelskrift över sig. Se bara på ett av de senaste stora åren: 2008. Med en kall och fuktig vår och en sommar som pendlade mellan 12 och 32 grader och slutade i kyla och regn såg utsikterna dystra ut. Men så vände allt precis lagom till skörden. I mitten av augusti kom sol och blåst på dagarna som gav koncentrerade druvor och nätter med kyla som säkrade hög naturlig syra. Skörden blev mindre men vinet större. Ett mindre mirakel enligt champagnehuset Henriot, och så oväntad att det först nu 2017 börjar bli enighet om årets storhet.

De år då vädrets makter från början var på vinmakarens sida är färre. Här betyder inte enorma skördar sämre viner – utan tvärtom legendariska viner. Ta 1900-talets stora år: 1928, 1959, 1982 och 1996. Jättelika skördar, enorm produktion och samtidigt långlivade och koncentrerade viner, vibrerande av energi.

Har du fransk smak?

Årgångschampagnen signalerar också lagring. Hur länge är en fråga om smak. I Frankrike dricker man champagnen i sin ungdom. Inte senare än 10–15 år från året på etiketten. Det säger Alexis Lichine som inte var infödd fransman men däremot en av Frankrikes stora vinpersonligheter. Alltså hög tid att tömma 2002:orna enligt den franska smaken. Hajar du till här har du engelsk smak. Med goute anglais bör du vänta minst dubbelt så länge.

Vinauktionsauktoriteten Michael Broadbent, med många åldrade champagner innanför västen, rekommenderar 30 år från skörd, samtidigt som han ger glimrande beskrivningar av långt äldre champagner. 

Oberäkneligt väder

I spåren av klimatförändringarna kan noteras några intressanta aspekter när det gäller vin och odling av druvor. Det första decenniet på 2000-talet har visat på all den nyckfullhet som klimatet visar upp och den generella ökningen av medeltemperaturen. Dessa faktorer visar sig i dels flera mycket varma år med låga syror och för champagne ovanligt hög sötma i druvorna och dels i extremväder som hagel, storm, stora regnmängder och hetta.

Flera årgångar berättar om intressant väderutveckling där skörden tyckts vara fördärvad under början och mitten av växtsäsongen men räddats av varmt höstväder och perfekt skördeklimat i slutet.

När det gäller vintillverkning, speciellt i svala regioner, är resultatet inte verklighet förrän druvorna är skördade och vinet i källaren.

Flera spännande årgångar

Från början på 2000-talet hittar vi på dryckesauktionen flera årgångar som har bra lagringspotential men med helt olika grundkaraktär. Årgång 2002 som jämförts med 1982 tack vare sin feta, rika och generösa stil börjar nu komma ut och levererar fin smakupplevelse även om de kan lagras länge ännu.
Årgång 2004 hittar vi en mer markerad stil som trots ett besvärligt vädermässigt år överträffat förväntningarna och har en lång lagringspotential. Årgång 2006 är känd för sin mycket regniga augusti men avslutades med en varm september. Detta gjorde att druvorna kunde nå full mognad – vilket gav en fin elegans och subtilitet till vinerna. Till sist 2008 som började besvärligt med mögel och fukt men avslutades med rena druvor för en balanserad och klassisk champagne-årgång.

Med dessa tankar om champagne hälsar vi välkommen till decembers dryckesauktion som publiceras den första december och klubbas 11–13 samma månad.

Med vänlig hälsning 
Sören Nylund 
Värderingsansvarig Systembolaget 
Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och andra alkoholdrycker 

Se katalogen hos Bukowskis

Katalogen med samtliga föremål hittar du här; 
Systembolagets dryckesauktion - D008 December


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet