Den snurriga öl- och läskkarusellen

Livets Goda 29 Nov, 2017
Vin Gränshandeln till Norge slår rekord år efter år. Svenska nyhetsmedier rapporterar att butiksägare nyinvesterar i stora köpcentrum längs med gränsen till Norge. Bakgrunden är att norska myndigheter planerar att höja punktskatten på socker. Sverige laddar för köpfest när norrmän dras till Sveriges för att handla. Längre söder ut, längs gränsen till Tyskland, är bilden den motsatta. Här reser svenskar över gränsen för att handla framför allt öl och sprit. Det har pågått så länge att det har blivit ett normaltillstånd som fostrat generation efter generation.

Hela köpkarusellen är driven av de stora prisskillnaderna på varor. En läsk är cirka 85% dyrare i Norge än i Sverige och en öl är mellan 100 och 150% dyrare. Och i Sverige är ölen cirka 250 till 300% dyrare än i Tyskland.

-  De stora prisskillnaderna mellan länderna leder till en omfattande gränshandel. Konsekvenserna är en förflyttning av skatteintäkter och arbetstillfällen. Dessutom skapar man en marknad för smuggling, vilket varken ger kontroll eller intäkter någonstans. Det blir också en utmaning för politikerna att driva en folkhälsopolitik baserad på hur mycket folk dricker och att få punktskatten fungera som ett styrmedel. Det är ju helt meningslöst att höja priserna för att folk ska dricka mindre läsk eller öl, när resultatet blir att de istället gränshandlar och bunkrar lager i garaget, menar Erika Danckwardt-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakt på Sveriges Bryggerier.

Gränshandeln syns också i Systembolagets regionala försäljningssiffror. I snitt såldes det cirka 29 liter öl per invånare från Systembolagets alla butiker under 2015, men med stora variationer. Till ytterligheterna hör Strömstad, med 419 liter öl per invånare och Trelleborg, med 7,6 liter per invånare.

- Det är ju inte så att de dricker hejdlöst med öl i Strömstad. Det är den så kallade ”harryhandeln” från Norge som drar upp siffrorna. Och inte är de mer måttfulla än snittet i Trelleborg. De handlar förstås i Danmark eller Tyskland, säger Danckwardt-Lillieström.

Hela rapporten Så in i Norden finns att ladda ned på www.sverigesbryggerier.se.


Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018
Artikelarkivet