Den snurriga öl- och läskkarusellen

Livets Goda 29 Nov, 2017
Vin Gränshandeln till Norge slår rekord år efter år. Svenska nyhetsmedier rapporterar att butiksägare nyinvesterar i stora köpcentrum längs med gränsen till Norge. Bakgrunden är att norska myndigheter planerar att höja punktskatten på socker. Sverige laddar för köpfest när norrmän dras till Sveriges för att handla. Längre söder ut, längs gränsen till Tyskland, är bilden den motsatta. Här reser svenskar över gränsen för att handla framför allt öl och sprit. Det har pågått så länge att det har blivit ett normaltillstånd som fostrat generation efter generation.

Hela köpkarusellen är driven av de stora prisskillnaderna på varor. En läsk är cirka 85% dyrare i Norge än i Sverige och en öl är mellan 100 och 150% dyrare. Och i Sverige är ölen cirka 250 till 300% dyrare än i Tyskland.

-  De stora prisskillnaderna mellan länderna leder till en omfattande gränshandel. Konsekvenserna är en förflyttning av skatteintäkter och arbetstillfällen. Dessutom skapar man en marknad för smuggling, vilket varken ger kontroll eller intäkter någonstans. Det blir också en utmaning för politikerna att driva en folkhälsopolitik baserad på hur mycket folk dricker och att få punktskatten fungera som ett styrmedel. Det är ju helt meningslöst att höja priserna för att folk ska dricka mindre läsk eller öl, när resultatet blir att de istället gränshandlar och bunkrar lager i garaget, menar Erika Danckwardt-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakt på Sveriges Bryggerier.

Gränshandeln syns också i Systembolagets regionala försäljningssiffror. I snitt såldes det cirka 29 liter öl per invånare från Systembolagets alla butiker under 2015, men med stora variationer. Till ytterligheterna hör Strömstad, med 419 liter öl per invånare och Trelleborg, med 7,6 liter per invånare.

- Det är ju inte så att de dricker hejdlöst med öl i Strömstad. Det är den så kallade ”harryhandeln” från Norge som drar upp siffrorna. Och inte är de mer måttfulla än snittet i Trelleborg. De handlar förstås i Danmark eller Tyskland, säger Danckwardt-Lillieström.

Hela rapporten Så in i Norden finns att ladda ned på www.sverigesbryggerier.se.


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet