Den snurriga öl- och läskkarusellen

Livets Goda 29 Nov, 2017
Vin Gränshandeln till Norge slår rekord år efter år. Svenska nyhetsmedier rapporterar att butiksägare nyinvesterar i stora köpcentrum längs med gränsen till Norge. Bakgrunden är att norska myndigheter planerar att höja punktskatten på socker. Sverige laddar för köpfest när norrmän dras till Sveriges för att handla. Längre söder ut, längs gränsen till Tyskland, är bilden den motsatta. Här reser svenskar över gränsen för att handla framför allt öl och sprit. Det har pågått så länge att det har blivit ett normaltillstånd som fostrat generation efter generation.

Hela köpkarusellen är driven av de stora prisskillnaderna på varor. En läsk är cirka 85% dyrare i Norge än i Sverige och en öl är mellan 100 och 150% dyrare. Och i Sverige är ölen cirka 250 till 300% dyrare än i Tyskland.

-  De stora prisskillnaderna mellan länderna leder till en omfattande gränshandel. Konsekvenserna är en förflyttning av skatteintäkter och arbetstillfällen. Dessutom skapar man en marknad för smuggling, vilket varken ger kontroll eller intäkter någonstans. Det blir också en utmaning för politikerna att driva en folkhälsopolitik baserad på hur mycket folk dricker och att få punktskatten fungera som ett styrmedel. Det är ju helt meningslöst att höja priserna för att folk ska dricka mindre läsk eller öl, när resultatet blir att de istället gränshandlar och bunkrar lager i garaget, menar Erika Danckwardt-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakt på Sveriges Bryggerier.

Gränshandeln syns också i Systembolagets regionala försäljningssiffror. I snitt såldes det cirka 29 liter öl per invånare från Systembolagets alla butiker under 2015, men med stora variationer. Till ytterligheterna hör Strömstad, med 419 liter öl per invånare och Trelleborg, med 7,6 liter per invånare.

- Det är ju inte så att de dricker hejdlöst med öl i Strömstad. Det är den så kallade ”harryhandeln” från Norge som drar upp siffrorna. Och inte är de mer måttfulla än snittet i Trelleborg. De handlar förstås i Danmark eller Tyskland, säger Danckwardt-Lillieström.

Hela rapporten Så in i Norden finns att ladda ned på www.sverigesbryggerier.se.


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet