Desbordes-Amiaud – Champagne med ålder

Niklas Jörgensen 13 Nov, 2017
Veckans Vin Snart tre decennier gammal Champagne som legat på sin jästfällning fram tills i somras; kan det vara något? Vänner av moget vin har knappast fått sitt lystmäte tillgodosett på monopolets hyllor utan har istället refererats till inköp utomlands. Men ibland händer det att äldre doningar trillar in, med effekten att det omgående tar slut. Förståeligt; nyfikenheten är stor och dessutom så är det något alldeles speciellt att få ta del av ett vins utvecklingskurva.

Champagne hör till vinvärldens mest lagringsdugliga viner. Den höga syran tillsammans med koldioxiden under flera års lagring på jästfällningen har en konserverande effekt, och väl buteljerad så är Champagnens mognadscykel som vilket vitt vin som helst.


Desbordes-Amiaud är ett namn de flesta aldrig hört talas om och orsaken stavas minimal produktion. 60 000 flaskor om året gör den lilla familjeägda firman Elodie Desbordes till en liten spelare på marknaden, men det hindrar dem inte från att lagra en 1988:a i närmre 30 år på sin jästfällning - för att buteljera först i juli 2017. Det har släppts mindre partier förr av deras 1988, degorgerade vid tidigare tillfällen, men nu har den svenska importören fått in ett mindre parti av den senaste. Året är storslaget, för många bland de främsta i modern tid. Egendomen återfinns i närheten av Reims och äger ca nio hektar premier cru-mark, det mesta i vingården Écueil. Pinot noir dominerar i den här delen av Champagne, något som också märks tydligt i vinet.

1988 Desbordes-Amiaud, Premier Cru, Champagne

Ingen tvekan om att det är ålder som hälls upp; färgnyansen drar åt gyllengul. Dessutom lägger sig bornyren tämligen omgående och du kan närmast räkna bubblorna i moussen. Men skenet bedrar, det finns liv i den här 1988:an. Bouqueten är utvecklad med generösa mängder fallfrukt, röda äpplen företrädesvis, engelsk cider, hö, honung och en touch av champinjoner. I gommen ändrar det karaktär, den snudd på övertydliga mognaden på näsan blir nu betydligt friskare och syran lyfter upp vinet. Gul frukt, förvånansvärt tät smak med bra fyllighet och citrusstinn syra men med glesa bubblor. Torr, aningen robust intryck och kanske något endimensionell men, och det är värt att betona, det hänger ihop väl och är definitivt absolut njutbart. Än bättre blir vinet om det får ackompanjera din måltid, gärna en smakrik vit fisk med gräddig vitvinssås.


Fast ett råd på vägen; ge det gärna ett halvår till på flaskan innan du ger det en ärlig chans. Detta då den degorgerades så sent som i juli 2017 och viner med ålder får ofta en buteljchock. Lite vila fixar detta och ger dig en större upplevelse.

Livets Godas bedömning: 89 poäng

Länk till vinet här.

Importör är Spruce Up AB.


Pol Roger: En riktigt bra allroundchampagne för nyårsfirandet

Vin Winston Churchills favorithus grundades 1849, då den 18-årige Pol Roger…
27 Dec, 2016

Jura i morgondagens webblansering på Systembolaget - Tastival 2016 och One for the Road

Whisky och Bourbon Imorgon klockan 10:00 är det dags för en ny webblansering…
26 Oct, 2016

Diebolt Vallois Prestige Brut - En högklassig smash´n´grab champagne

Vin Denna egendom, som ligger i hjärtat av Cramant, Champagne, drivs…
13 Oct, 2016

Angostura 1919 - Still going strong, 90 poäng!

Whisky och Bourbon Trinidad och Tobago är historiskt sett välkända för sin populära…
7 Oct, 2016

Louis Roederer Brut Nature 2009 - En unik och finlirande champagne, 95p

Vin Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda…
5 Oct, 2016

"2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore - Den bästa ""icke champagnen"" Italien kan uppbringa"

Vin Giulio Ferrari var den italienska vinmakaren som blev så förälskad…
28 Sep, 2016

Höstinspiration i romkostym - Plantation

Whisky och Bourbon Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan de…
23 Sep, 2016

Baigorri Reserva 2008 - En generations reserva!

Vin Baigorri grundades 1997 av Jesús Baigorri med visionen att producera…
23 Sep, 2016

The Glenlivet Archives - en 21-åring med ungdomlig glöd

Whisky och Bourbon Vad säger man om Glenlivet Archives 21 YO som inte…
23 Sep, 2016

Les Sinards 2011 från Châteauneuf du Pape

Vin För familjen Perrin började allt med egendomen och vinet Château…
1 Mar, 2016

Louis Roederer Cristal Brut 2007

Vin Champagnehuset Roederer i Reims tillhör topphusen i Champagne. Det grundades…
24 Feb, 2016

Vi drar till med en klyscha - här får vi mycket whisky för pengarna

Whisky och Bourbon The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens…
19 Feb, 2016

Borgogno Barbera D´Alba Superiore 2013

Vin Giacomo Borgogno grundades redan 1761 och är med det ett…
10 Feb, 2016

Dryckestipset: NV Charles Heidsieck Brut Réserve

Vin "Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot.…
28 Jan, 2016

Veckans Dryckestips: Calvet Reserve Sauvignon Blanc 2014

Vin Calvet är en mycket känd vinproducent från Bordeaux som bildades…
20 Jan, 2016

Dryckestipset: Ste Michelle Riesling 2014

Vin Ste Michelle Wine Estates är ett storföretag i vinbranschen på…
13 Jan, 2016

Dryckestipset: Catena Malbec 2013

Vin Nicolás Catenas betydelse för den Argentinska vinnäringen går inte att…
7 Jan, 2016

WB-tipset: Ginger Joe Pear Ginger Beer

Vin Förra året lanserades Ginger Joe i Sverige och det tog…
22 Dec, 2015

Dryckestipset: Calvet Réserve du Ciron Sauternes 2012

Vin Calvet är en mycket känd vinproducenter från Bordeaux som bildades…
21 Dec, 2015
Artikelarkivet