Diebolt Vallois Prestige Brut - En högklassig smash´n´grab champagne

Livets Goda 17 Oct, 2016
Vin Denna egendom, som ligger i hjärtat av Cramant, Champagne, drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm, dock utan att sticka iväg på prislappen. Deras viner genomsyras av en elegans kombinerat med den krämiga och lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. I veckans Dryckestips har vi provat Diebolt-Vallois Prestige Brut, vilken består av 100 procent chardonnay från Cramant.

Livets Goda om NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Här tar en chardonnaysmörig ton omedelbart greppet vid när doftaromerna får sitt första utrymme, och det känns helt rätt. Nördar vi vidare spårar vi sötsyrliga citrusfrukter, blomster, gröna/gula äpplen och en briochehint i den unga, rena frukten. Det är vad vi kallar en god inledning som i smak bibehåller det första goda intrycket: florala hintar av vita blommor, äpple, citrus och grapefrukt. Det finns överlag en krämig och ursprungstydlig struktur med stor fräschör, fin skärpa och bra balans och vi landar i facket ”högklassig smash´n´grab champagne, perfekt som fördrink eller till charkbrickan eller vad och när som helst en måndag, tisdag und so weiter…”. Det tacksamma prisläget gör ju inte heller ont så det är liksom bara att handla på sig lite extra buteljer. Lagringspotential 0-10 år? Absolut också det, om ni har den starka karaktären att låta goda saker bli liggandes…

89-90 poäng / Livets Goda

NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Art.nr 7723, 369 kr, 12,5%
Cramant, Champagne


Tillverkning: Alla druvor är Grand Cru från Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Vinstockarna håller en ålder på 60 år som producerar enastående druvor med stor koncentration och mineralitet. Detta vin är en blandning av de fyra årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Vinet har jäst på ståltank, men de äldre årgångarna har lagrats på franska ekfat i 1-2 år. Lite mindre än hälften av vinet består av de äldre årgångarna. Vinet har legat nästan 3 år på sin jästfällning."


Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet