Diebolt Vallois Prestige Brut - En högklassig smash´n´grab champagne

Livets Goda 17 Oct, 2016
Vin Denna egendom, som ligger i hjärtat av Cramant, Champagne, drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm, dock utan att sticka iväg på prislappen. Deras viner genomsyras av en elegans kombinerat med den krämiga och lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. I veckans Dryckestips har vi provat Diebolt-Vallois Prestige Brut, vilken består av 100 procent chardonnay från Cramant.

Livets Goda om NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Här tar en chardonnaysmörig ton omedelbart greppet vid när doftaromerna får sitt första utrymme, och det känns helt rätt. Nördar vi vidare spårar vi sötsyrliga citrusfrukter, blomster, gröna/gula äpplen och en briochehint i den unga, rena frukten. Det är vad vi kallar en god inledning som i smak bibehåller det första goda intrycket: florala hintar av vita blommor, äpple, citrus och grapefrukt. Det finns överlag en krämig och ursprungstydlig struktur med stor fräschör, fin skärpa och bra balans och vi landar i facket ”högklassig smash´n´grab champagne, perfekt som fördrink eller till charkbrickan eller vad och när som helst en måndag, tisdag und so weiter…”. Det tacksamma prisläget gör ju inte heller ont så det är liksom bara att handla på sig lite extra buteljer. Lagringspotential 0-10 år? Absolut också det, om ni har den starka karaktären att låta goda saker bli liggandes…

89-90 poäng / Livets Goda

NV Diebolt Vallois Prestige Brut
Art.nr 7723, 369 kr, 12,5%
Cramant, Champagne


Tillverkning: Alla druvor är Grand Cru från Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Vinstockarna håller en ålder på 60 år som producerar enastående druvor med stor koncentration och mineralitet. Detta vin är en blandning av de fyra årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Vinet har jäst på ståltank, men de äldre årgångarna har lagrats på franska ekfat i 1-2 år. Lite mindre än hälften av vinet består av de äldre årgångarna. Vinet har legat nästan 3 år på sin jästfällning."


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet