Domaine de Deux Roches- St Veran AOC- Les Terres Noires

Kent Johansson 12 Oct, 2017
GastroVin Allt är inte Grand Cru...

Mineraligt, gentilt, fett och riktigt gott. Ett lättsamt refererat till kvällens bästa vin från Bourgogne. Jag har nu 2012 Domaine de Deux Roches- La Côte Rotie (AOP St Veran) i mitt glas. Ett himmelskt vin som jag garanterat kommer att köpa lådvis av.

Vinet har precis allt det jag önskar med en god Bourgogne. Utseendet är vackert och klart. Doften är stor och elegant, man blir så hänförd, av att bara sitta och dofta på vinet. Smaken är till en början läskande frisk och mineralig, tack vare sin fina Terroir, såklart lera och kalk bördig jord. Lättsam sötma på 1,4g/ liter och med en balanserad syrahalt på 3,8 gör sig vinet till perfektion.

Alkoholen ligger på 13 % och bär upp vinet på ett strålande vis. Vinet smakar mycket och länge. Som akt, nummer två, när vinet sköljer över mitt gomsegel så framkommer det en trevlig smörighet och lätt oljighet, fin rondör med väl avvägd fatton. Vinet blir som karamell fast ändå inte, kommer på mig själv att jag sitter och smaskar på vinet för att det finns så mycket historiska smaker och dofter. Vinet kommer från området Maconnais och Collovray tillsammans med Jean- Luc Terrier är det som står bakom dessa ädla Chardonnaydroppar.


Låter mig inte alls vänta med att sätta i mig en tugga gastronomi till pavan. Vinet vill ha mat, för att komma till sin fulla rätt och lika förtjust som jag blev vinet när en välskuren tartar gled in på bordet. Serveras med ägg från Sanda. Rostad kapris, skivad champinjon och ett uns av flottyr kokt svartkål. Vinet instämde helt med mig, att äggulans textur följde upp vinet feta kropp och tack vare kaprisen och kålen sälta så blev vinets friska inslag bönhörda. Köttets inverkan på vinet blev som en romans på finaste vis. Köttet trollband vinets feta kropp och höll om vinet genom hela gommen och det kändes som att köttets textur flörtade fram vinets unga och mycket spänstiga kropp. Ett vin som jag länge kommer att minnas.

Låt er inte vänta på första inköpet utan ta kontakt med Grand Cru Stockholm.

Beställ här

 


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet