Domaine de Deux Roches- St Veran AOC- Les Terres Noires

Kent Johansson 12 Oct, 2017
GastroVin Allt är inte Grand Cru...

Mineraligt, gentilt, fett och riktigt gott. Ett lättsamt refererat till kvällens bästa vin från Bourgogne. Jag har nu 2012 Domaine de Deux Roches- La Côte Rotie (AOP St Veran) i mitt glas. Ett himmelskt vin som jag garanterat kommer att köpa lådvis av.

Vinet har precis allt det jag önskar med en god Bourgogne. Utseendet är vackert och klart. Doften är stor och elegant, man blir så hänförd, av att bara sitta och dofta på vinet. Smaken är till en början läskande frisk och mineralig, tack vare sin fina Terroir, såklart lera och kalk bördig jord. Lättsam sötma på 1,4g/ liter och med en balanserad syrahalt på 3,8 gör sig vinet till perfektion.

Alkoholen ligger på 13 % och bär upp vinet på ett strålande vis. Vinet smakar mycket och länge. Som akt, nummer två, när vinet sköljer över mitt gomsegel så framkommer det en trevlig smörighet och lätt oljighet, fin rondör med väl avvägd fatton. Vinet blir som karamell fast ändå inte, kommer på mig själv att jag sitter och smaskar på vinet för att det finns så mycket historiska smaker och dofter. Vinet kommer från området Maconnais och Collovray tillsammans med Jean- Luc Terrier är det som står bakom dessa ädla Chardonnaydroppar.


Låter mig inte alls vänta med att sätta i mig en tugga gastronomi till pavan. Vinet vill ha mat, för att komma till sin fulla rätt och lika förtjust som jag blev vinet när en välskuren tartar gled in på bordet. Serveras med ägg från Sanda. Rostad kapris, skivad champinjon och ett uns av flottyr kokt svartkål. Vinet instämde helt med mig, att äggulans textur följde upp vinet feta kropp och tack vare kaprisen och kålen sälta så blev vinets friska inslag bönhörda. Köttets inverkan på vinet blev som en romans på finaste vis. Köttet trollband vinets feta kropp och höll om vinet genom hela gommen och det kändes som att köttets textur flörtade fram vinets unga och mycket spänstiga kropp. Ett vin som jag länge kommer att minnas.

Låt er inte vänta på första inköpet utan ta kontakt med Grand Cru Stockholm.

Beställ här

 


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet