Domaine de Deux Roches- St Veran AOC- Les Terres Noires

Kent Johansson 12 Oct, 2017
GastroVin Allt är inte Grand Cru...

Mineraligt, gentilt, fett och riktigt gott. Ett lättsamt refererat till kvällens bästa vin från Bourgogne. Jag har nu 2012 Domaine de Deux Roches- La Côte Rotie (AOP St Veran) i mitt glas. Ett himmelskt vin som jag garanterat kommer att köpa lådvis av.

Vinet har precis allt det jag önskar med en god Bourgogne. Utseendet är vackert och klart. Doften är stor och elegant, man blir så hänförd, av att bara sitta och dofta på vinet. Smaken är till en början läskande frisk och mineralig, tack vare sin fina Terroir, såklart lera och kalk bördig jord. Lättsam sötma på 1,4g/ liter och med en balanserad syrahalt på 3,8 gör sig vinet till perfektion.

Alkoholen ligger på 13 % och bär upp vinet på ett strålande vis. Vinet smakar mycket och länge. Som akt, nummer två, när vinet sköljer över mitt gomsegel så framkommer det en trevlig smörighet och lätt oljighet, fin rondör med väl avvägd fatton. Vinet blir som karamell fast ändå inte, kommer på mig själv att jag sitter och smaskar på vinet för att det finns så mycket historiska smaker och dofter. Vinet kommer från området Maconnais och Collovray tillsammans med Jean- Luc Terrier är det som står bakom dessa ädla Chardonnaydroppar.


Låter mig inte alls vänta med att sätta i mig en tugga gastronomi till pavan. Vinet vill ha mat, för att komma till sin fulla rätt och lika förtjust som jag blev vinet när en välskuren tartar gled in på bordet. Serveras med ägg från Sanda. Rostad kapris, skivad champinjon och ett uns av flottyr kokt svartkål. Vinet instämde helt med mig, att äggulans textur följde upp vinet feta kropp och tack vare kaprisen och kålen sälta så blev vinets friska inslag bönhörda. Köttets inverkan på vinet blev som en romans på finaste vis. Köttet trollband vinets feta kropp och höll om vinet genom hela gommen och det kändes som att köttets textur flörtade fram vinets unga och mycket spänstiga kropp. Ett vin som jag länge kommer att minnas.

Låt er inte vänta på första inköpet utan ta kontakt med Grand Cru Stockholm.

Beställ här

 


Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet