Dryckestipset: Les Sinards Châteauneuf-du-Pape

Livets Goda 18 Oct, 2017
Vin FÖR FAMILJEN PERRIN började allt med egendomen och vinet Château de Beaucastel i vindistriktet Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen där de under flera generationer framställt viner av yttersta klass. De var tidigt ute med att arbeta ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter biodynamiska principer i vingårdarna. De är också en av få producenter som fortfarande odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna. Idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. I veckans Dryckestips har vi blindprovat och godkänt den nya årgången, 2015, av Les Sinards från Châteauneuf du Pape.

Livets Goda om 2015 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape
Vår lilla favorit ”chatte” håller kvar greppet om oss även i denna årgång. Och nog tycker vi oss finna att det finns bra muskler här. Men som alltid balanserar Les Sinards lika snyggt mellan kraft och finess, generositet och stramare slipsknut och mörk och röd frukt.
Vi har en väl legerad fruktkompott av unga, spänstiga röda hallon, jordgubbar och körsbär, med mörka inslag från björnbär och blåbär. I ört- och de vegetala hintarna skönjer vi här lavendel som får oss att höja på ögonbrynen och ger en förnimmelse till grannlandet Italien och Toscana. Men bara en hint och en snygg sådan. Sötman som är väl integrerad bjuder på lätta lakrits/tobakstoner och hålls elegant i strama tyglar och allt ligger på en solid mineralisk grund som också ger sublima men distinkta tanniner med en försiktigt torr-rostad känsla. Avslutet i årgången är lite smålurigt då när vi tror att sången är slut så kommer det en ny refräng.

I denna butelj finns det således skärpa och struktur, kraft och elegans, längd och djup. Det här är ett vin vi rekommenderar att ge en generös dekantering innan servering, som gärna får ske i lite svalare tillstånd. Inte kallt men svalt, då bjuder Les Sinards på sin allra bästa sida, och det mina damer och herrar är en riktigt bra sida. Men frukten som möter vid det direkta nyöppnandet är förföriskt charmigt så det får bli ett (eller två…) snabba glas där först innan dekanteringen…

92 poäng / Livets Goda

2015 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape
Nr 75207, (75 cl), 299 kr / Frankrike 

Till mat
Les Sinards passar alldeles utmärkt att dricka för sig självt, men kommer även att vara en god vän till kötträtter av såväl nöt- som vilt, eller till skålen med lantchips.

Servering
Dekantera gärna vinet och servera svalt. Vill ni lagra vinet så inga problem där i typ 10 år framåt.

 


Old Winter Ale is coming

Whisky och Bourbon Det är återigen julölssäsong på Systembolaget och Old Winter Ale…
21 Nov, 2017

Årgångsmust från Solnäs Gård

Övrigt Solnäs Gård är en fruktodling och ett uppskattat utflyktsmål med…
21 Nov, 2017

Nyhet i december - Big Drop Brewing Co Milk Stout Alcohol Free

Whisky och Bourbon Alkoholfri öl ser vi mer och mer av på den…
20 Nov, 2017

Vinet & Maten inspiration - Torskrygg på het tomat- & vinsås

Vin Livets Godas Vinet & Maten redaktion har senaste tiden experimenterat…
20 Nov, 2017

Kilchoman Vintage 2009 - den hittills äldsta utgåvan kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Från det lilla familjeägda gårdsdestilleriet lanseras nu Kilchoman Vintage 2009.…
8 Nov, 2017

Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet