Dryckestipset: Les Sinards Châteauneuf-du-Pape

Livets Goda 18 Oct, 2017
Vin FÖR FAMILJEN PERRIN började allt med egendomen och vinet Château de Beaucastel i vindistriktet Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen där de under flera generationer framställt viner av yttersta klass. De var tidigt ute med att arbeta ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter biodynamiska principer i vingårdarna. De är också en av få producenter som fortfarande odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna. Idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. I veckans Dryckestips har vi blindprovat och godkänt den nya årgången, 2015, av Les Sinards från Châteauneuf du Pape.

Livets Goda om 2015 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape
Vår lilla favorit ”chatte” håller kvar greppet om oss även i denna årgång. Och nog tycker vi oss finna att det finns bra muskler här. Men som alltid balanserar Les Sinards lika snyggt mellan kraft och finess, generositet och stramare slipsknut och mörk och röd frukt.
Vi har en väl legerad fruktkompott av unga, spänstiga röda hallon, jordgubbar och körsbär, med mörka inslag från björnbär och blåbär. I ört- och de vegetala hintarna skönjer vi här lavendel som får oss att höja på ögonbrynen och ger en förnimmelse till grannlandet Italien och Toscana. Men bara en hint och en snygg sådan. Sötman som är väl integrerad bjuder på lätta lakrits/tobakstoner och hålls elegant i strama tyglar och allt ligger på en solid mineralisk grund som också ger sublima men distinkta tanniner med en försiktigt torr-rostad känsla. Avslutet i årgången är lite smålurigt då när vi tror att sången är slut så kommer det en ny refräng.

I denna butelj finns det således skärpa och struktur, kraft och elegans, längd och djup. Det här är ett vin vi rekommenderar att ge en generös dekantering innan servering, som gärna får ske i lite svalare tillstånd. Inte kallt men svalt, då bjuder Les Sinards på sin allra bästa sida, och det mina damer och herrar är en riktigt bra sida. Men frukten som möter vid det direkta nyöppnandet är förföriskt charmigt så det får bli ett (eller två…) snabba glas där först innan dekanteringen…

92 poäng / Livets Goda

2015 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape
Nr 75207, (75 cl), 299 kr / Frankrike 

Till mat
Les Sinards passar alldeles utmärkt att dricka för sig självt, men kommer även att vara en god vän till kötträtter av såväl nöt- som vilt, eller till skålen med lantchips.

Servering
Dekantera gärna vinet och servera svalt. Vill ni lagra vinet så inga problem där i typ 10 år framåt.

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet