Du sköna stora vinvärld - AmByth Estate

Niklas Jörgensen 1 Feb, 2018
Vin Dagligen så provas det drycker på Livets Goda-redaktionen. Högt som lågt, brett som smalt. Olika preferenser och erfarenheter innebär att ett vin kan uppfattas olika men riktlinjen och ambitionen är att provaren alltid ska bedöma utifrån de faktiska och objektiva noteringar denne gör. Därför hamnar panelen ofta inom samma bedömningsspann. Men vissa viner ger ändå upphov till mer diskussioner än andra och detta hände häromdagen, när två viner från AmByth Estate hamnade i våra glas.

AmByth Estate hittar vi i Paso Robles, någonstans mitt i mellan San Francisco i norr och Los Angeles i syd. Kalifornien alltså. Regionen har måhända associerats med High Chaparal-vinmakning och det har varit tufft att hitta en särpräglad identitet. Fast det kanske är just detta som varit Paso Robles signum, mångfalden och hög tröskel för här finner man det mesta. Det du förknippar med Kalifornien såsom zinfandel och cabernet sauvignon men även den italienska andan är representerad genom sangiovese, barbera och nebbiolo för att nämna några. Rhône-blenden har du såklart, med grenache, syrah och mourvèdre i spetsen men de gröna som viognier, marsanne och roussanne får också utrymme.

Nyfikenheten och upptäckarlusten stannar såklart inte där utan idag experimenteras det med portvinsdruvor, alvarinho och gud vet vad som växer i markerna. Detta är det riktiga Paso Robles - och även om mångfalden kan bli förvirrande så är det samtidigt det som gör vinvärlden vackrare - och större. För några år sedan skapades ett gäng AVA-underregioner i Paso Robles - American Viticultural Areas, 11 närmre bestämt, och förhoppningen har såklart varit att se om det kan skänka mer särprägel till området och de olika förutsättningarna varje del har.

AmByth Estate är den första Demeter-certifierade egendomen i Paso Robles. Den 2 februari släpps deras första vin i Sverige, 120 flaskor sangiovese och den 16 februari landar även små mängder av två Rhône-inspirerade viner, ett vitt, ett rött. Bägge lagrade i amfora. Livets Goda fick möjligheten att prova AmByth's två röda - viner som onekligen inbjuder till tankeverksamhet och diskussion.

2012 AmByth Estate Sangiovese Husets Toscana-inspirerade vin har spenderat två år i neutrala ekfat och är varken klarat, filtrerat eller svavlat. Vi häller upp och möts av en helskön bouquet med flera druvmarkörer; järn, körsbär, örtbukett men även viol och ett stänk lavendel. Allt solvarmt men med en skön svalhet, något som förklaras av regionens heta dagar men svala nätter. Temperaturväxlingen är markant under dygnets 24 timmar här vilket innebär att Paso Robles inte drabbas av sylt och flabbighet lika lätt. I gommen en fin mörk och kryddig bärfruktighet och en snygg syra som ger djup till vinet. Sedan kommer strävheten och den är...sträv. Lite som en kombination av såväl strävhet från skalen och den lite ruffigare varianten från stjälkar alternativt tidigt skördade druvor. Eftersmaken är ren, lång och utan tvekan druvtypisk. Däremot kräver tanninstrukturen och den grönhet den uppvisar utan tvekan mat. Kött och fett. 504 kronor för denna som släpps imorgon, den 2 februari. Länk här.

2012 Adamo Amphora Rhône står som mall men druvorna hamnar i lerkärl för lagring. Mestadels grenache, följt av mourvèdre och mindre mängder syrah och counoise. Två år lagras vinet i terracotta och det varken klaras, filtreras eller svavlas. Här är det onekligen Rhônevibbar och den ljusa bärfrukten känns chateauneufskt solvarm med vildhallon, kirsch, lakritsrot, tobak och lavendel. Härligt charmerande bouquet. I gommen så är det förvånansvärt svalt i sin framtoning och den rika bärfrukten backas upp av lakrits, fuktig tobak, torkade blommor, lagerblad och humus. Och så är det strävt men inte lika grönt strävt som sangiovesen. Återigen, kött och fett till denna är arbetsmallen. Släpps den 16 februari och får då artikelnummer 91126. 549 kronor.

Diskussionen då? Att den cirkulerade kring hur strävheten uppfattades lär ingen ha missat. Vissa lär vara mindre känsliga kring detta, särskilt de som är vana vid exempelvis nebbiolo-druvans tanninstruktur men det finns ett element av grönhet också här, det som kanske mer länkas med så kallade pyraziner och tidigare skördade druvor. Känsligheten för sådana är olika och fans lär gå igång rejält på AmByth. För husets två röda är utan tvivel väldigt fascinerande doningar och vill du ha diskussionen kring matbordet, prova Paso Robles mångfald, så är det ett måste att försöka få tag på en flaska.

Importör i Sverige: TM Kvalitetsviner


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet