Efter tre års arbete är den här – O.P. Anderson Julaquavit

Livets Goda 14 Nov, 2017
Whisky och Bourbon Nu lanseras O.P. Anderson Julaquavit, den första julakvaviten från O.P. Anderson Distillery i Sundsvall som slog upp portarna tidigare i år. Den ekologiska drycken har tagit tre år att färdigställa och bakom produkten finner vi kryddmästare Jonas Odland.

O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA – kummin, anis och fänkål – som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry.

– Julen är en väldigt stor högtid för oss svenskar, svensk akvavit och kryddat brännvin. Vår tanke med denna blandning är att den ska vara en optimal akvavit till det svenska julbordets smaker. Originalet är perfekt på att matcha sill och även lagrad ost, men nu när vi får in avrundade toner av fat och torkad frukt passar det även till det småvarma på våra julbord som prinskorv, köttbullar och revbensspjäll. Man kan säga att vi sträcker ut smakerna och gör den mer allround, utan att på något sätt göra den slätstruken då olika delar i kryddningen samspelar med rätternas olika smaker, säger Jonas som fortsätter:

– Detta är en högtid för alla och denna akvavit blir extra inbjudande med sina lagrade toner som rundar av och fyller ut den klassiska kumminkryddningen.

Precis som originalet och alla andra O.P. Anderson-produkter är O.P. Anderson Julaquavit ekologisk. Det spannmål som spriten destilleras på, kryddor, sherry och cognac är alla framtagna utan konstgödning och bekämpningsmedel vilket var en utmaning i arbetet.

– Det hade inte gått att få fram denna produkt tidigare än då det inte fanns någon ekologisk Oloroso sherry, vilken är en mycket viktig del av receptet. Precis som salt och socker i matlagning förhöjer sherryn andra smaker samtidigt som den tillför sin egna karaktär. Nu hittade vi äntligen en leverantör som framställer ekologisk sherry vilket gjorde detta möjligt. Vi hade inte ställt en O.P. Anderson Julaquavit på bordet om den inte var ekologisk!

Den cognacslagrade delen i O.P. Anderson Julaquavit är lagrad på fat som härstammar från Vin och Sprit-tiden då bland annat Grönstedts Cognac lagrades och blandades i Sverige. När faten var tömda och skulle säljas vidare eller kasseras fick Jonas Odland en idé.

– Det var runt millennieskiftet jag fick en idé att göra lite experiment och långtidslagra O.P. Anderson Original på dessa cognacsfat. Idag har vi drygt 100 fat med O.P. på vårt lager och vissa med så lång lagringstid som 17 år. Till denna blandning har vi använt O.P. Anderson lagrad i minst 4 år.

O.P. Anderson Julaquavit har en alkoholhalt på 40% och finns på Systembolaget från och med 1 november 2017, nummer 40071. Pris för 500 ml: 199 kr.


Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet