En angenäm Chianti DOCG i steget mellan ung och vuxen

Livets Goda 7 Mar, 2018
Vin Toscana har en särskild plats i svenska vinfolkets hjärtan med sina vackra natur och viner gjorda på, den för området typiska druvan, sangiovese. Nu har nyheten Castelsina Chianti Riserva kommit till Sverige, i årgången 2011. Vinet har lagrats på ekfat i tolv månader, vartefter den har fått ligga och mogna i Castelsinas källare till dess att producenten tycker att vinet är redo. Sangiovese spelar huvudrollen med 85 procent, och resterande del består av merlot. Inför veckans Dryckestips har vi, som vanligt, blindprovat vinet 2011 Castelsina Chianti Riserva

Livets Goda provar 2011 Castelsina Chianti Riserva DOCG
Det står snabbt klart att detta är en kompetent och mycket angenäm chianti med bra inneboende kraft. Vinet driver på starkt inledningsvis med ren och juicy fruktighet där en mörkare körsbärssötma harmoniskt arbetar tillsammans med en syrlig sträng, tonsatt av röda vinbär. Noter från tobak liksom ört och lavendel i det vegetala hintarna fylls på och ger en mer moget aromatisk krydda i det samspelta framförandet. Tanninerna uppträder behärskat men väl noterbart och den mineraliska grund som finns i botten av vinet ger de rätta diskant-tonerna. I avslut bär frukten väl och det fräscha anslaget som aviserades inledningsvis håller stilen vägen ut men påvisar samtidigt att vinet befinner sig skymningslandet där ungdomen snart ska beträda den vuxna världen men ännu inte tagit steget fullt ut.

Det är en mycket snygg balansakt vi bevittnar och som vi också utan att blinka med ena ögat kunnat betala mer för än vad vi nu får göra.                           

91 poäng / Livets Goda

2011 Castelsina Chianti Riserva DOCG
Nr 73413 (750 ml), 109 kr
Toscana, Italien

Serveringstips:
Lufta gärna vinet i glaset en stund och avnjuta till en antipasto med charkuterier och ostar. Eller varför inte bara till en god pasta eller hemgjord pizza.

Vinet kan beställas via Systembolaget här >>

 


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet