En av dessa tre kan bli Årets Lily Bollinger

Livets Goda 7 Sep, 2017
Vin Nu är det dags för final i Lily Bollinger Award, lika med Sveriges bästa kvinnliga sommelier. De tre finalisterna Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar, Erika Eriksson, SK Mat & Människor och Hanna Eriksson från Köksbaren ska göra upp om vem som kommer att bli ”Årets Lily Bollinger” den 25 september.

Under finaluttagningen den 29 maj tävlade åtta kvinnliga sommelierer mot varandra i tävlingssommellerie. Finalisterna Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar i Stockholm, Erika Eriksson, SK Mat & Människor i Göteborg och Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten. Den 25 september är det dags för final där en av de tre vinner den ärofyllda titeln, ”Årets Lily Bollinger”, synonymt med Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

– Det är glädjande att se vilken hög nivå årets tävlande har och uttagningen var otroligt jämn och konkurrensen stenhård. Våra duktiga finalister utmärkte sig lite extra och finalen kommer att bli mycket spännande att följa, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Årets jury är namnkunnig och leds av ordförande Ia Orre Montan som har stor erfarenhet av att döma och arrangera sommeliertävlingar, både i Sverige och internationellt. Övriga juryledamöter är Agneta Green, sommelier och krögare på krogen Oaxen som innehar två Michelinstjärnor. Angela D´Orazio, master blender på Mackmyra destilleri. Fredrik Hierner, sommelier och restaurangchef på MASH i Århus, Danmark, tillika Sveriges bästa sommelier 2013. Jörn Ek, Kvalitetschef & CSR-ansvarig Vin & Öl vid Arvid Nordquist samt Eva Nina Hammarskjöld, sommelier och medlem av Sveriges sommelierförening, med lång erfarenhet av tävlingssommellerie och projektledare av Lily Bollinger Award.

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en resa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar i en mansdominerad bransch.

Årets finalister

Tina Johansson
Ålder: 23 år.
Från: Uppvuxen i Obbola utanför Umeå. Bor för närvarande i Stockholm.
Utbildning: Sommelier på Vinkällan Dryckesutbildningar.
Arbetar: Vinkällan Dryckesutbildningar
Tinas bästa tips till Hemmasommelieren: Våga prova! Det finns mycket bra vin, våga köpa en annan flaska än din favorit. Ett annat tips är att prova annat än vin till maten – kanske en rolig öl eller en alkoholfri must.

Hanna Eriksson
Ålder: 26 år.
Från: Umeå
Utbildning: utbildad sommelier på Vinkällan Dryckesutbildningar
Arbetar: Köksbaren, Umeå
Hannas bästa tips till Hemmasommelieren: Våga bryta mönster! Köp inte alltid samma druva och våga prova olika viner. Jämför vinerna och skriv ner de du gillar och de du inte gillar så att du kommer ihåg det till nästa gång det är dags att göra ett vininköp.

Erika Eriksson
Ålder: 29 år.
Från: Uppvuxen i Nordmaling, bor i Göteborg.
Utbildning: Sommelier och ledarskap i Båstad, Gustibus sommelierutbildning i Göteborg
Arbetar: SK Mat och Människor i Göteborg
Erikas bästa tips till Hemmasommelieren: Skaffa ordentliga glas! Ha alltid vin hemma, det är inte så svårt som många tror att matcha mat med vin. Våga att testa något nytt varje gång du handlar.

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet