En av dessa tre kan bli Årets Lily Bollinger

Livets Goda 7 Sep, 2017
Vin Nu är det dags för final i Lily Bollinger Award, lika med Sveriges bästa kvinnliga sommelier. De tre finalisterna Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar, Erika Eriksson, SK Mat & Människor och Hanna Eriksson från Köksbaren ska göra upp om vem som kommer att bli ”Årets Lily Bollinger” den 25 september.

Under finaluttagningen den 29 maj tävlade åtta kvinnliga sommelierer mot varandra i tävlingssommellerie. Finalisterna Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar i Stockholm, Erika Eriksson, SK Mat & Människor i Göteborg och Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten. Den 25 september är det dags för final där en av de tre vinner den ärofyllda titeln, ”Årets Lily Bollinger”, synonymt med Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

– Det är glädjande att se vilken hög nivå årets tävlande har och uttagningen var otroligt jämn och konkurrensen stenhård. Våra duktiga finalister utmärkte sig lite extra och finalen kommer att bli mycket spännande att följa, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Årets jury är namnkunnig och leds av ordförande Ia Orre Montan som har stor erfarenhet av att döma och arrangera sommeliertävlingar, både i Sverige och internationellt. Övriga juryledamöter är Agneta Green, sommelier och krögare på krogen Oaxen som innehar två Michelinstjärnor. Angela D´Orazio, master blender på Mackmyra destilleri. Fredrik Hierner, sommelier och restaurangchef på MASH i Århus, Danmark, tillika Sveriges bästa sommelier 2013. Jörn Ek, Kvalitetschef & CSR-ansvarig Vin & Öl vid Arvid Nordquist samt Eva Nina Hammarskjöld, sommelier och medlem av Sveriges sommelierförening, med lång erfarenhet av tävlingssommellerie och projektledare av Lily Bollinger Award.

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en resa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar i en mansdominerad bransch.

Årets finalister

Tina Johansson
Ålder: 23 år.
Från: Uppvuxen i Obbola utanför Umeå. Bor för närvarande i Stockholm.
Utbildning: Sommelier på Vinkällan Dryckesutbildningar.
Arbetar: Vinkällan Dryckesutbildningar
Tinas bästa tips till Hemmasommelieren: Våga prova! Det finns mycket bra vin, våga köpa en annan flaska än din favorit. Ett annat tips är att prova annat än vin till maten – kanske en rolig öl eller en alkoholfri must.

Hanna Eriksson
Ålder: 26 år.
Från: Umeå
Utbildning: utbildad sommelier på Vinkällan Dryckesutbildningar
Arbetar: Köksbaren, Umeå
Hannas bästa tips till Hemmasommelieren: Våga bryta mönster! Köp inte alltid samma druva och våga prova olika viner. Jämför vinerna och skriv ner de du gillar och de du inte gillar så att du kommer ihåg det till nästa gång det är dags att göra ett vininköp.

Erika Eriksson
Ålder: 29 år.
Från: Uppvuxen i Nordmaling, bor i Göteborg.
Utbildning: Sommelier och ledarskap i Båstad, Gustibus sommelierutbildning i Göteborg
Arbetar: SK Mat och Människor i Göteborg
Erikas bästa tips till Hemmasommelieren: Skaffa ordentliga glas! Ha alltid vin hemma, det är inte så svårt som många tror att matcha mat med vin. Våga att testa något nytt varje gång du handlar.

 


Old Winter Ale is coming

Whisky och Bourbon Det är återigen julölssäsong på Systembolaget och Old Winter Ale…
21 Nov, 2017

Årgångsmust från Solnäs Gård

Övrigt Solnäs Gård är en fruktodling och ett uppskattat utflyktsmål med…
21 Nov, 2017

Nyhet i december - Big Drop Brewing Co Milk Stout Alcohol Free

Whisky och Bourbon Alkoholfri öl ser vi mer och mer av på den…
20 Nov, 2017

Vinet & Maten inspiration - Torskrygg på het tomat- & vinsås

Vin Livets Godas Vinet & Maten redaktion har senaste tiden experimenterat…
20 Nov, 2017

Kilchoman Vintage 2009 - den hittills äldsta utgåvan kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Från det lilla familjeägda gårdsdestilleriet lanseras nu Kilchoman Vintage 2009.…
8 Nov, 2017

Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet