En Barolonyhet: 2013 Arborina från Renato Corino

Niklas Jörgensen 2 Jan, 2018
Vin Det är något alldeles speciellt med 2013 och Barolo. Ja, Barbaresco också såklart. Den förlängda växtsäsongen, ett resultat av en svalare årgång, gav viner med bibehållen syra, osedvanligt silkiga tanniner för nebbiolo och generös men ändå stram frukt. Onekligen storhet i vardande men det som ändå är mest uppseendeväckande är hur löjligt läckra många viner är i sin ungdom. Som Renato Corino’s 2013 Arborina från La Morra.

Renato är för många ett relativt nytt namn och det är förståeligt. Egendomen kom till efter delningen av fadern Giovanni Corino’s vingårdar. Brodern Giuliano tog över ca nio hektar och driver vidare det gamla familjenamnet medan Renato 2005 startade upp under egen etikett – Renato Corino. Vingårdarna han äger är de flesta idel stora namn i La Morra; Arborina Rocche dell’ Annunziata och Pozzo. Till sin icke-vingårdsbetecknade Barolo använder han druvor från Roncaglie och La Morra-läget Pozzo är Renato’s topp-barbera med rankor planterade 1953.

Renato Corino står för en modern tolkning av nebbiolo och barbera vilket bland annat innebär en försiktig extraktion, temperaturkontroll och användande av franska ekfat. Vinerna är ofta delikat parfymerade med den mer internationella ektouchen men aldrig på bekostnad av sitt ursprung.

Nu släpps flera av Renatos viner i Sverige, vissa av dem är i ytterst begränsad upplaga, och först ut att bedömas av Livets Goda är 2013 Arborina.

2013 Arborina, Renato Corino, La Morra, Barolo

Renato producerar inte många flaskor från sina drygt 0,7 hektar i Arborina där rankorna nu närmar sig 50 år så det är något av en raritet i glaset. Färgen är vackert transparent rubinröd och vi kör en pop’n pour, för att följa vinets utveckling i glaset. Elegansen är det första som slår en, hur oerhört tilltalande det här är redan idag. Den rödbäriga frukten, främst körsbär, är sådär snyggt sval i sin framtoning och matchar rosorna, den försiktigt rostade eken, tjärnyansen och mineraliteten som påminner om blomjord. Snudd på eterisk känsla här. Smaken skvallrar återigen om årgångens igenkänningstecken; de kompakta men likväl så snyggt mogna tanninerna, den svala men rika bärfrukten och så då syran som ger det hela den där otroligt fina precisionen. I Corino’s Arborina drar syran åt apelsinhållet till och skänker ett nästan saftig men likväl stort djup till vinet. Det hela är intensivt, ännu skönt ungdomligt men så harmoniskt. Eken är där givetvis men så länge man inte lider av ekfobi så är det värt att prova en flaska redan idag, blott för att ta del av vinets snudd på oemotståndliga ungdomliga charm. Lagring lär dock belöna innehavaren. Eftersmaken är intensivt lång, klingande ren och har definitivt gått i den eleganta skolan.

Livets Goda-panelens bedömning (blindprovat): 94 LGP

Arborina släpps i beställningssortimentet den 3 januari och kostar 499 kronor. Importör är O.Wines and Spirits AB.


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet